Tippek tetőablak választáshoz


Csodálatos kilátás, rengeteg beáradó fény… és meleg? A nyári hőségben ez utóbbi nem tartozik a tetőablakok előnyös tulajdonságai közé. Ezért is fontos a vásárlás előtti tájékozottság, mert nemcsak a minőséget, hanem az árnyékolási és hővédelmi kérdéseket is érdemes végiggondolni. Egyúttal oszlassunk el a leggyakoribb félreértést is: tetőablaknál sem csupán az a fontos, hogy hány rétegű a benne elhelyezett üveg. Nézzük, mi lehet még lényeges!

 

Egyik tetőablak olyan, mint a másik és mind ugyanarra jó – gondolhatnánk. Ez persze nem igaz, hiszen a különböző tetőablak-márkák között jelentős különbség lehet. Számtalan tényező befolyásolhatja azt, hogy melyik a kifejezetten számunkra megfelelő tetőablak, ugyanis nem minden az üvegezés rétegeinek száma. Természetes, hogy mindaddig nem gondolkodunk el azon, hogy tetőablak választáskor mi is az, ami igazán fontos, ameddig nem kerülünk közvetlenül a vásárlás közelébe.

Biztonság vagy kényelem. Választanom kell?

Hosszú távon megbízható nyitás és zárás, elérhetőség és kényelmes működtetés – mivel az ablak gyakran magasan van –, biztonság a külső behatások, zajok ellen, és védelem nyáron a hőség és túlságosan erős fény ellen. Nemzetközi felmérések szerint ezek a leggyakrabban említett igények egy jó minőségűnek tartott tetőablak kapcsán.

A Roto választékában is számos olyan tetőablak modell szerepel, amely ezeknek egyszerre megfelel, azaz egyikről sem kell lemondani, ám egyedi igényeink alapján válogathatunk például komolyabb hangszigetelő értékkel rendelkező vagy akár a kényelmesebben nyitható változatok között.

Egy biztos, ahogy az más építőanyag esetén is megszokott, a tetőablak több eleme – az üvegezéstől a Hőszigetelő Csomagig, a vasalattól a kilincsig – együtt felelős a minőségért és a tulajdonost észrevétlenül szolgáló kényelemért.

A biztos és hosszú távon megbízható működésről például többek között a Roto saját gyártású, magas minőségű vasalatai gondoskodnak, amelyeknek köszönhetően kényelmesen használható és akár a maximális kilátást szolgáló tetőablakok állnak rendelkezésre. Ezek a magas minőségű vasalatok kerülnek Magyarországon már évtizedek óta a homlokzati nyílászárók, bejárati- és teraszajtók nagyjából felébe is, és a tetőablakok esetén is gondoskodnak a legkülönbözőbb nyitási módokról.

Apropó nyitási módok: ezek nemcsak a Roto prémium minőségű ablakainál választhatóak, hanem a középkategóriás (Handwerk) ablakok esetében is.

Tehát számos szempont alapján döntünk: hogy jobb kilátást szeretnék, hogy az árnyékolás kérdése fontos vagy például egy zajos helyen fekvő lakásnál inkább a hangszigetelésre helyezzük a hangsúlyt. De még ezekben az esetekben sem kell lemondanunk tetőablakaink megfelelő hőszigetelő képességéről, ha egy Roto tetőablakot vásárolunk.

Az is „veszélyes”, ha túl jó az üveg… ?

Eddig nem esett szó a tetőablakok fény- és hőviszonyok szabályozásában játszott szerepéről. Ebben a tekintetben az üvegezés rétegeinek számát, mint kulcstényezőt szokás emlegetni, ami részben igaz, ám ez csupán egy – jóllehet ebben a tekintetben lényeges – elem. Gondoljunk csak bele, ha a tetőn kizárólag az ablak üvege kiemelt hőszigetelő képességű, de például az ablak kerete vagy az azt körülvevő tetőszerkezet nem, akkor az párásodáshoz, páralecsapódáshoz, végső soron pedig penészedéshez vezethet. A Roto ablakai, gyárilag beépített hőszigetelő csomaggal már kétrétegű üvegezéssel elérik az elvárható értéket. És valóban, az ablak az üveggel és kerettel együtt alkot egységet és nem csupán maga az üveg. Egy ilyen ablak a szakszerűen megépített tetőben megfelelően járul hozzá az ideális tetőtéri klíma megtartásához és a tetőtér energiagazdálkodásához. Természetesen a Roto választékából nem hiányozhatnak a passzívház követelményeinek megfelelő, 0,77 Uw értékkel rendelkező ablakok sem.

Az épület energiafelhasználásának optimalizálásához a nyílászárók árnyékolása is hozzátartozik, így a vásárláskor erről se feledkezzünk meg. A megfelelő Roto kiegészítők – belső vagy külső árnyékolók, a hő- vagy fényvédő rolók, árnyékolók és reluxák – is nagyban  hozzájárulnak ahhoz, hogy érezzük akár a nyári hőségben is, hogy ez egy igazán kifizetődő beruházás, mert jóval rövidebb ideig lesz szükség a légkondicionáló használatára.

 
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Ház a diófán
A gyerekek örök kedvence a fa tetejére épített ház. Bemutatunk egy költséghatékonyan...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION