Egy szoba három funkcióval


Egy 44 négyzetméteres lakást újítottak fel Kalló Imréék Gödöllőn, és annak a legnagyobb helyiségéből térelválasztóval külön hálófülkét, egy vendégfogadó-tévénéző sarkot, mellette pedig egy dolgozófülkét alakítottak ki.

Imréék a fiuk és a menyasszonya által vásárolt kislakás térkihasználását, funkcióit szerették volna növelni, ezért adódott a dolog, hogy a legnagyobb helyiséget osszák meg egy térelválasztó segítségével. Csakhogy a készen megvásárolható, térelválasztóként használható bútorok alig a töredékét biztosították volna azoknak a funkcióknak, amelyeket szerettek volna, illetve szükségesnek láttak. Ezért készítették végül maguk. A formája saját ötlet volt, amit az elérendő funkció szerint alakítottak. Imre egyben ajándéknak is szánta. További motiváció volt, hogy ne csak sokoldalúan tudják használni a térelválasztót a kis alapterületű lakásban, hanem szép is legyen, mégis könnyen takarítható.

Mennyi időbe telt?

Tervezésre, rajzok elkészítésére lehet számítani egy teljes munkanapot (ami természetesen több rövidebb időszakból tevődött össze). A kivitelezésbe 2015 októberében fogtak bele és 2016 nyarán fejezték be, amikor a függöny is felkerült a tartóra, és a tartóoszlopokat be tudták festeni fehérre. A teljes munkaidő, amit Imre és fia az elkészítésre fordított (szintén sok rövidebb időszakból összeadódva) kb. 14 napra tehető.

Anyagok, megoldások

A térelválasztó 18 mm-es, fehérre laminált bútorlapból készült, a szélein élfóliázva. A bútorlapokat a fenyő stafnikra cinkexcenteres bútorösszehúzók segítségével erősítették fel, a kötés erősségét köldökcsapozással oldották meg. A térelválasztó fal 10 cm vastag (a 6 cm-es stafnira kétoldalt felszerelt, csak részleges átfedésben lévő, 18-18 mm-es lapoknak köszönhetően), amelyek a tévé felőli oldalon kétoldalt, az ágy felőli oldalon pedig középen kínálnak egyenes felületet képek, dísztárgyak elhelyezésére. A tévésarok felőli oldalon van még két polccal megosztható bemélyedés, amelyek most dísztárgyak elhelyezésére szolgálnak, de ajtóval felszerelve mini bárszekrényként vagy rejtett pakolóhelyként is működhetnek a jövőben. Az ágy felőli oldalon pedig, az ágy háttámlája magasságában lévő polcon vannak besüllyesztve a dupla konnektorok (a lámpa, illetve a mobiltöltő részére). Itt van egy középső, felülről nyitható, rejtett tárolórész is.

A térelválasztóhoz kapcsoltan a mennyezetre felszereltek egy tompaszögben megtörő függönytartót (amely követi a helyiség oldalfalán lévő szögletet) – rejtett műanyag sínnel. A fal és a bútorlap, illetve az egyes bútorlapelemek közötti illesztési réseket fehér akriltömítővel húzták ki.

A megoldott problémák

1) A fal, amely mellé a térelválasztót állították, nem volt függőleges. Így a bútorlap érintett oldalát újra kellett fűrészelni helyben. Természetesen nem lehetett a fal vonalát tökéletesen követni, a fehér akrilos tömítés viszont a rést tökéletesen elfedi.

2) A bútorösszehúzók és a köldökcsapok helyének pontos kijelölése a stafnin illetve a bútorlapon ezek többszöri összefektetésével volt csak megoldható. Mivel fúrt lyukba helyezhető központosított pontozó tüskéből (furatátjelölőből) négy darabjuk volt csak, ezért az össze lyuk átmásolását lépésenkénti áthelyezésükkel kellett megoldani.

1. A függöny behúzásával a hálófülke teljesen leválasztható, így az, aki a dolgozósarokban végzi munkáját, nem zavarja azt, aki éppen pihen.

 

2. A térelválasztó vázát alkotó 6×4-es, illetve 6×6 cm-es fenyő stafnikat szögvasakkal, dűbeles facsavarokkal, illetve dűbel nélküli betoncsavarokkal erősítették az oldalfalhoz és a mennyezethez.

 

3. Az egyenes felületek megtörésére a felületből kissé kiálló, 20×60 cm-es polcokat helyeztek el – a tévé felé néző oldalon középen, egy oszlopban, az ágy felé néző oldalon pedig kétoldalt, szimmetrikusan.

 

4. A polcok kiosztása olyan, hogy átlagos méretű és nagyobb könyvek vagy tárgyak egyaránt elférnek rajtuk. A polcokat a hátulra eső laphoz köldökcsapozással, az elől elhelyezkedő laphoz pedig bemarással vagy szögvassal rögzítették, hogy középütt ne hajoljanak be a terhelés alatt.

 

5. A térelválasztó felülről dupla polccal van ellátva, amely 30 cm mély, felső része a 6 cm-es oldalborítással együtt villanyszereléshez leemelhető. Alatta vannak ugyanis, a közepén elhelyezkedő 2 cm-es résben az elektromos szerelékek (az ágy felőli oldalon lévő konnektorokhoz, illetve a LED-világításhoz tartozó vezetékek) elrejtve, a trafó és az elosztó is itt van bemarással megnagyobbított üregben, ami felfelé rácson keresztül szellőzik. Ennek a polcnak (és ezzel az egész térelválasztónak) a magasságát úgy tervezték, hogy virágokat helyezhessenek el rajta. Alatta pedig a tévésarok megvilágítására LED-csíkot szereltek föl.

 

6. Az elválasztóként működő lapok részleges átfedésben vannak egymással, hogy a folyosó felől, a polcok között ne lehessen belátni a hálófülkébe, de az ablakok felől jövő fény átszűrődjön a tévésarok irányába.

 

7. A függönytartóhoz közel 135 fokos szögű sínelem kellett, hogy a függöny folyamatosan mozgatható (elhúzható) legyen. A boltokban azonban csak egyenes és 90 fokos műanyag sín kapható. Vettek hát egy derékszögűt és kiszámolták a szöget, ahogy el kellett vágni (két helyen) ahhoz, hogy ismét összeragasztva megkapják a kívánt szögű elemet. A vágásnál és a ragasztásnál is meg kellett találni a megfelelő eszközt, hogy a műanyag sín ne roncsolódjon, és utána lépcsőképződés nélkül, kellő erősséggel összeilleszthető és rögzíthető legyen. Ehhez finom lombfűrészt, valamint pillanat- és epoxiragasztót használtak.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Térelválasztó tálalószekrény
Univerzális, többfunkciós bútordarabot ajánlunk...
Napelemes tetőcserepet fejleszt a Terrán
A családi vállalkozásból nemzetközi nagyvállalattá nőtt Terrán Tetőcserép Gyártó...
Az Év háza 2017-ben
Hagyományosan az Építészet Világnapja nyitóeseménye volt a Magyar Művészeti Akadémia,...
Gardrób helyett bunki
A gyerekszoba falának egyik beugrójában korábban csak a nagyobbik fiú íróasztala...
Háromszögpolc
Sokunknak az az igazi pihenés, ha vízszintesen elnyúlva olvashatunk...
Hajszálpontos multigép
A Dremel az olyan emberek márkája, akik az afféle aprólékos, de hajszálpontos gyakorlati...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION