Egy szoba három funkcióval


Egy 44 négyzetméteres lakást újítottak fel Kalló Imréék Gödöllőn, és annak a legnagyobb helyiségéből térelválasztóval külön hálófülkét, egy vendégfogadó-tévénéző sarkot, mellette pedig egy dolgozófülkét alakítottak ki.

Imréék a fiuk és a menyasszonya által vásárolt kislakás térkihasználását, funkcióit szerették volna növelni, ezért adódott a dolog, hogy a legnagyobb helyiséget osszák meg egy térelválasztó segítségével. Csakhogy a készen megvásárolható, térelválasztóként használható bútorok alig a töredékét biztosították volna azoknak a funkcióknak, amelyeket szerettek volna, illetve szükségesnek láttak. Ezért készítették végül maguk. A formája saját ötlet volt, amit az elérendő funkció szerint alakítottak. Imre egyben ajándéknak is szánta. További motiváció volt, hogy ne csak sokoldalúan tudják használni a térelválasztót a kis alapterületű lakásban, hanem szép is legyen, mégis könnyen takarítható.

Mennyi időbe telt?

Tervezésre, rajzok elkészítésére lehet számítani egy teljes munkanapot (ami természetesen több rövidebb időszakból tevődött össze). A kivitelezésbe 2015 októberében fogtak bele és 2016 nyarán fejezték be, amikor a függöny is felkerült a tartóra, és a tartóoszlopokat be tudták festeni fehérre. A teljes munkaidő, amit Imre és fia az elkészítésre fordított (szintén sok rövidebb időszakból összeadódva) kb. 14 napra tehető.

Anyagok, megoldások

A térelválasztó 18 mm-es, fehérre laminált bútorlapból készült, a szélein élfóliázva. A bútorlapokat a fenyő stafnikra cinkexcenteres bútorösszehúzók segítségével erősítették fel, a kötés erősségét köldökcsapozással oldották meg. A térelválasztó fal 10 cm vastag (a 6 cm-es stafnira kétoldalt felszerelt, csak részleges átfedésben lévő, 18-18 mm-es lapoknak köszönhetően), amelyek a tévé felőli oldalon kétoldalt, az ágy felőli oldalon pedig középen kínálnak egyenes felületet képek, dísztárgyak elhelyezésére. A tévésarok felőli oldalon van még két polccal megosztható bemélyedés, amelyek most dísztárgyak elhelyezésére szolgálnak, de ajtóval felszerelve mini bárszekrényként vagy rejtett pakolóhelyként is működhetnek a jövőben. Az ágy felőli oldalon pedig, az ágy háttámlája magasságában lévő polcon vannak besüllyesztve a dupla konnektorok (a lámpa, illetve a mobiltöltő részére). Itt van egy középső, felülről nyitható, rejtett tárolórész is.

A térelválasztóhoz kapcsoltan a mennyezetre felszereltek egy tompaszögben megtörő függönytartót (amely követi a helyiség oldalfalán lévő szögletet) – rejtett műanyag sínnel. A fal és a bútorlap, illetve az egyes bútorlapelemek közötti illesztési réseket fehér akriltömítővel húzták ki.

A megoldott problémák

1) A fal, amely mellé a térelválasztót állították, nem volt függőleges. Így a bútorlap érintett oldalát újra kellett fűrészelni helyben. Természetesen nem lehetett a fal vonalát tökéletesen követni, a fehér akrilos tömítés viszont a rést tökéletesen elfedi.

2) A bútorösszehúzók és a köldökcsapok helyének pontos kijelölése a stafnin illetve a bútorlapon ezek többszöri összefektetésével volt csak megoldható. Mivel fúrt lyukba helyezhető központosított pontozó tüskéből (furatátjelölőből) négy darabjuk volt csak, ezért az össze lyuk átmásolását lépésenkénti áthelyezésükkel kellett megoldani.

1. A függöny behúzásával a hálófülke teljesen leválasztható, így az, aki a dolgozósarokban végzi munkáját, nem zavarja azt, aki éppen pihen.

 

2. A térelválasztó vázát alkotó 6×4-es, illetve 6×6 cm-es fenyő stafnikat szögvasakkal, dűbeles facsavarokkal, illetve dűbel nélküli betoncsavarokkal erősítették az oldalfalhoz és a mennyezethez.

 

3. Az egyenes felületek megtörésére a felületből kissé kiálló, 20×60 cm-es polcokat helyeztek el – a tévé felé néző oldalon középen, egy oszlopban, az ágy felé néző oldalon pedig kétoldalt, szimmetrikusan.

 

4. A polcok kiosztása olyan, hogy átlagos méretű és nagyobb könyvek vagy tárgyak egyaránt elférnek rajtuk. A polcokat a hátulra eső laphoz köldökcsapozással, az elől elhelyezkedő laphoz pedig bemarással vagy szögvassal rögzítették, hogy középütt ne hajoljanak be a terhelés alatt.

 

5. A térelválasztó felülről dupla polccal van ellátva, amely 30 cm mély, felső része a 6 cm-es oldalborítással együtt villanyszereléshez leemelhető. Alatta vannak ugyanis, a közepén elhelyezkedő 2 cm-es résben az elektromos szerelékek (az ágy felőli oldalon lévő konnektorokhoz, illetve a LED-világításhoz tartozó vezetékek) elrejtve, a trafó és az elosztó is itt van bemarással megnagyobbított üregben, ami felfelé rácson keresztül szellőzik. Ennek a polcnak (és ezzel az egész térelválasztónak) a magasságát úgy tervezték, hogy virágokat helyezhessenek el rajta. Alatta pedig a tévésarok megvilágítására LED-csíkot szereltek föl.

 

6. Az elválasztóként működő lapok részleges átfedésben vannak egymással, hogy a folyosó felől, a polcok között ne lehessen belátni a hálófülkébe, de az ablakok felől jövő fény átszűrődjön a tévésarok irányába.

 

7. A függönytartóhoz közel 135 fokos szögű sínelem kellett, hogy a függöny folyamatosan mozgatható (elhúzható) legyen. A boltokban azonban csak egyenes és 90 fokos műanyag sín kapható. Vettek hát egy derékszögűt és kiszámolták a szöget, ahogy el kellett vágni (két helyen) ahhoz, hogy ismét összeragasztva megkapják a kívánt szögű elemet. A vágásnál és a ragasztásnál is meg kellett találni a megfelelő eszközt, hogy a műanyag sín ne roncsolódjon, és utána lépcsőképződés nélkül, kellő erősséggel összeilleszthető és rögzíthető legyen. Ehhez finom lombfűrészt, valamint pillanat- és epoxiragasztót használtak.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Térelválasztó tálalószekrény
Univerzális, többfunkciós bútordarabot ajánlunk...
Így készüljünk fel a csapadékos tavaszi időjárásra
A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház...
Betonozás gyorsan, egyszerűen
Gyakran előfordul, hogy egy új ruhaszárítót vagy függőágyat hetekig nem lehet birtokba...
Művészasztal székekkel
Arcfestéssel és csillámfestéssel is foglalkozik Megellai Katalin Veszprémben. Ezért...
Háromszögpolc
Sokunknak az az igazi pihenés, ha vízszintesen elnyúlva olvashatunk...
Hajszálpontos multigép
A Dremel az olyan emberek márkája, akik az afféle aprólékos, de hajszálpontos gyakorlati...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION