Álomfürdő kis helyen


Az 1980-ban épült 47 négyzetméteres panellakás felújítása során a fürdőszobát is teljesen átépítették Bodonyi Péterék Vácon.

A fürdőszobában eredetileg kád volt, amit épített zuhanyzóra cseréltek. Ennek mérete sajnos nem tette volna lehetővé a kényelmes mozgást a helyiségben, így a falak áthelyezése mellett döntöttek: a fürdő előtt levő kihasználatlan közlekedőből 60 cm-t elvettek és profil vázra szerelt gipszkarton falat építettek, ezzel növelve a fürdő alapterületét.

(Figyelem! Bármilyen fal megszüntetése, áttörése vagy áthelyezése előtt – családi házaknál is, többemeletes, többlakásos panel- és egyéb társasházaknál meg pláne – mindenképpen vonjunk be építész szakembert a tervezésbe. Előfordulhat ugyanis, hogy még egy hordozó funkcióval nem bíró közfalhoz sem szabad nyúlni valamilyen, elsőre esetleg nem tudható oknál fogva.)

A zuhanyzó hiányzó oldalfalrészeit 7,5 cm-es Ytong téglából készítették, belülről minden vízzel érintkező felületet kenhető vízszigeteléssel látva el. A lefolyó bekötése sajnos korlátozta a lehetőségeiket, ugyanis nem lehetett alacsonyabbra tenni a korábbi fürdőkádhoz kialakított faláttörést és bekötést. Emiatt mintegy 30 cm magas belépőt kellett készíteniük.

A mosdó korábbi helyére (a szomszédos mellékhelyiségből átfordított fűtőcsőhálózatra) törölközőszárítós radiátort szereltek.

A zuhanyzó mellé került a mosógép víz-, szennyvíz- és elektromos csatlakozása, mely fölé a kisebb-nagyobb holmik rendezéséhez beépített szekrény készült.

 

A mosdót a kényelmesebb használhatóság érdekében eredeti helyéhez képest áthelyezték a szemközti falra. Nagy problémát okozott a mosdó kiválasztása, ugyanis nem szerették volna, hogy az ajtónyílásba lógjon – korlátozva ezzel a ki-be közlekedést – így a maximális mélysége 35 cm lehetett. Hosszas keresgélés után sikerült egy ilyen méretű, szárnyas mosdót találniuk, mely alá egyedileg készített, fékezett fiókos szekrény került.

A kibontott, eredeti belső nyílászárók méretei nem a mai standard méretűek voltak, így a helyükre egyedi méretű és Péterék ízlése szerinti ajtók kerültek, s. k. lazúrozva, lakkozva.

A vízcsövek és villanydrótok vezetése érdekében az oldalfalra favázra szerelt impregnált gipszkarton került, a süllyesztett mennyezeti spotlámpák miatt pedig álmennyezet készült.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kis fürdőszobába kell egy kádpolc
Sokan szeretnek hosszan fürödni – Agatha Christie is a kádban ülve írta krimijeit....
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Fürdőszobatrendek a XXI. században
Az elmúlt évtizedekben rengeteget változtak a fürdőszobai...
Wellnes az otthonunkban
A pihenés és regenerálódás nagyon fontos a mindennapjainkban....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION