Asztali lámpa raklapból


Szerkesztőségünk tagjai hivatalból nyitott szemmel járnak, így láttak már sokféle, régi raklapból készített bútordarabot. De ilyen fantáziadús, az egymást tartó fekete kavicsokból épült zen-szobrokra hasonlító lámpát, mint amit Tiboldi-Polgár Tamás alkotott Budapesten (és küldött be a legutóbbi barkácsbajnokságra), még nem.

1. A raklap darabjait éppen kihajították, amikor Tamás meglátta és elkérte őket. Középen egy pálcikás illatosító tartókupakja látható.

 

2. A szerkezet megtervezése után kifúrta a zsinórt vezető lyukakat, majd az egészet átkente egy réteg barna lazúrral. Igen, a nyers fát.

 

3. Tapasztalata szerint ugyanis a nyers fa lazúrozásakor a lazább szálszerkezet miatt jobban beszívódik az anyag. Száradás után csiszolta vissza.

 

4. Ezután újabb réteg lazúrt kent rá. A csiszolás után a felület tömörebb lett, így a második adag már nem ivódik bele olyan mélyen a fába.

 

5. A legidőigényesebb fázis az elemek összeragasztgatása volt, hiszen darabonként ki kellett várni, míg a ragasztó megszárad.

 

6. Tamás az 1-es fotó közepén látható kupakot is ragasztással rögzítette a szerkezethez. Ebbe került a későbbiek folyamán a lámpa foglalata.

 

7. Ezután a villanyvezeték bemenetét lezáró műanyag takarógyűrű belső, kintről nem látható tartófülét is beragasztotta a helyére.

 

8. A takarógyűrű korábban egy szekrényakasztó alkatrésze volt. Tökéletesen illeszkedik és védi a drótot, hogy meg ne törjön.

 

9. Itt már a végső formáját nyeri éppen el a szerkezet. De előtte hétszer kellett kivárni a 24 órás száradási időt. Kerek egy hétbe telt az egész.

 

10. De a végeredményt tekintve, amikor a készítő este úgy olvasgathat, hogy közben felpillantva a maga keze munkáját látja, megérte…

 

Figyelem!

Az áram nem játék. Aki nem ért a villanyszereléshez, az a drótok és a foglalat bevezetését, rögzítését és összeszerelését bízza szakemberre.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Fa-vas-kerámia világítótest
Egy építkezésről mentette meg ezt a kidobott gerendadarabot Sulák Sándor (Tolna),...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Ház a diófán
A gyerekek örök kedvence a fa tetejére épített ház. Bemutatunk egy költséghatékonyan...
Pergola és kerti asztal
Egy kerti parti akkor tökéletes, ha akad hozzá egy árnyas kiülő, ahol kényelmesen...
Energiatakarékos számítógép-használat
Egyre több energiát fogyaszt otthonunk. Az egyik fő fogyasztó a számítógép és a hozzá...
Ülőgarnitúra raklapokból, olcsón
Rengetegféle bútort és más használati tárgyat tudunk a jó minőségű faanyagból készült...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION