Hungarocell díszkandalló


Ki ne nézne mosolyogva egy szürke, hideg téli estén a kandallóban ropogó, meleg, hangulatos, a szobát megvilágító tűzre? Persze egy negyedik emeleti panellakásban erre semmi esély nincs. Vagy mégis? Horzitzky Klára Pécsett felvette a kesztyűt, és épített egy olyan bútordarabot, amely hasonló élményt nyújt.

Három centi vastag, beltéri szigetelésre való hungarocellből készítette – igaz, ma már lépésállót használna. A kimondottan hungarocellre való Metylan Stukkóragasztó viszont jó döntésnek bizonyult (egy tubus elég hozzá, és értelemszerűen kell egy kinyomópisztoly is). Erős kartondobozból nyert kartonpapírral erősítette meg az illesztéseket.

További anyag- és szerszámszükséglet

- vágóeszközök – szike, olló

- a ragasztó terítéséhez jó szolgálatot tesz egy spakli

- a felület kezeléséhez tapéta vagy festék (a festéshez ecset, szivacs)

- díszítéshez dekorelemek, csillámpor

A méretezésnél meghatározó volt a hungarocell lap 50×100 centis mérete, és hogy a lehető legkevesebbet kelljen vágni, több oknál fogva:

1. kevés legyen a leeső darab

2. nem volt kéznél igazi célszerszám (a melegített vágószállal)

3. a hungarocellt viszonylag nehéz hajszálpontos egyenességgel vágni.

A kész elemeket érdemes úgy forgatni, hogy a csáléra sikeredett vágott felületek ne legyenek szem előtt, tehát előre, látható helyre a gyári vágású szélek kerüljenek.

A teteje 100×30 cm, alatta egy kisebb, 94×25 cm-s lap. Ugyanilyen az alja is, a kettő által közrefogott front pedig egy 94×30 centis keresztlapból és két 50×25 centis „lábból” áll. Utóbbiak közt van a „tűztér”, amelyben a lábak belső szélére merőlegesen van felragasztva egy-egy 50×15 centis lap, és ugyanilyen mély a tetejére keresztbe kerülő lap. A „tűztér” hátlapja mezei pauszpapír kiszínezve, és felragasztva a „keretre”, ami a mélységet adja. A két oldallap mérete 21×80 cm.

A majdan látható részeket előre vonjuk be dombormintás tapétával, de tapétaragasztó helyett itt is stukkóragasztót használva, spaklival kenve szét a ragasztót a felületen (a hagyományos vizes tapétaragasztótól ugyanis a papírtapéta megpuhul, megnyúlik, aztán ahogy szárad, ívesre húzza az egyenes hungarocell lapokat, ezt pedig, ugye, szeretnénk elkerülni). Száradás után a dombormintás felületre ecset helyett szivaccsal tunkolva-pacsmagolva hordjuk fel a kiválasztott (a szoba hangulatához és bútorzatához illeszkedő) színeket, mindig csak keveset, hogy a tapéta ne puhuljon fel. Bármilyen színűre, jellegűre, illetve technikával akarja valaki festeni/színezni a felületét, érdemes előtte próbát tenni, úgyis van elég leeső darab.

A bútordarab súlya nincs 2 kg se, fél kézzel mozgatható, bárhova áthelyezhető, viszont nagyon hangulatos.

És most lássuk a készítés menetét

1. A hungarocell nagy előnye, hogy ideiglenesen gombostűvel is rögzíteni lehet az alkotóelemeket. Előbb a frontot rakjuk össze, majd száradás után (amire szánjunk egy egész napot, mondjuk könyveket használva nehezéknek) a két oldallapot, aztán a tűztér mélységét adó lapokat.

2. Az illesztéseket belül erősítsük meg kartonnal.

3. Aztán az egészet ragasszuk az alapra. Érdemes a hungarocell vágásmaradékaiból szerkezetet erősítő háromszögeket készíteni és a belső élekre ragasztani őket.

4. Mivel a tető középen hajlamos meghajlani, ragasszunk egy támasztólapot a tűztér teteje és a két felső lap közé. Egy maradék hungarocell csíkra ragasszunk 10 darabos LED-sort, s azt pl. gombostűvel rögzítsük a pauszpapír mögé, és rá, hogy pirosas legyen a fénye, piros krepp-papírt. A tűztér hátsó részére erősítsünk piros pauszpapírt. A tűztér aljába hátra és előre rakhatunk egy-egy keskeny csíkot a leeső hungarocell maradékból. Ezek nincsenek rögzítve, majd kiderül, amikor a tűztérbe kerülnek a fahasábok, hogy szükség van-e rájuk. Az elülsőt Klára acélos-feketésre festette, hogy legyen némi fémes/kormos hatása, a hátsó fakéregszerű barna színt kapott.

 

5. A dekorációhoz a stukkómintákat magunk is elkészíthetjük, de készen is vehetünk hobbiboltban, papírüzletben, kreatív boltban. Próbáljuk oda, majd ragasszuk fel őket. Klára kandallója dekorációnak kapott még domború pántokat (elöl középen, meg a lábazatnál) ez hungarocell díszszegély, szintén barkácsboltban kapható igen sokféle vastagságban, szélességben és mintával. A tapétára pedig végül került némi csillámpor is: mikor már az egész szerkezet megszáradt, Klára helyenként vékonyan bekente tapétaragasztóval, és ecsettel felhordta a csillámport.

 

A tűztér hátsó megvilágításán kívül a dekoráció része lehet az is, hogy vagy piros gyertyák pislákolnak a tűztérben...

...vagy méretarányosra levágott fahasábok vannak benne, amelyek között teamécsesek adják az „igazi kandalló” érzést. De vigyázat: mindkét megoldás fokozott figyelmet kíván, mert nagyon tűzveszélyes!

 

Összességében viszont biztos, hogy megéri: a kevés pénzből, de a saját kezünk munkájával teremtett új bútordarab hangulatossá teszi a szobát minden alkalommal amikor csak szeretnénk, Kláráéknál pedig a karácsonynak is elengedhetetlen kelléke, mivel a teteje ad helyet az évről évre bővülő Karácsonyfalvának.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kémény-információs szolgálat a Leier-nél
A szénmonoxid mérgezés egyre nagyobb veszélyt jelent....
Teljes körű teraszszépítés
A közelmúltban esedékessé vált Teleki Tiboréknál a 25 éve épült szászvári ház teraszának...
Így cseréljünk kerti lépcsőt
Minden falépcső esetében eljön az idő, amikor már nem érdemes újra lefesteni, mert...
Hintaszarvas
Néha elég egyetlen apró, de fantáziadús extra, és a szép, de mindennapos tárgy helyett...
Kandalló építése
Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat...
Láncfűrész újdonság
Az őszi kerti munkánkban hasznos társra lelhetünk, ha a Hitachi CS35EJ benzinmotoros...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION