hirdetés



Fiókba rejtett multimédia

Otthon-bútor

Fiókba rejtett multimédia

Nem kell tűrnünk lakásunkban az egyre szaporodó számú elektronikus kütyü okozta kusza összevisszaságot – olvasóink mint annyi mindenre, erre is találtak megoldást.

Mindig is zavarta ifj. Vágvölgyi Gusztávot Nyíregyházán a tévé körül található sok ketyere: DVD-lejátszó, videómagnó, hifi, médiabox. Mivel kicsi a nappali, a sok elektronikai doboz a kelleténél is több helyet foglalt. Amikor aztán kicserélték a régi tévét LCD-re, jött az ötlet, hogy mennyivel jobban nézne ki, ha csak a tévé lenne a szekrényen... Persze ehhez kellett a számítástechnika fejlődése is, hiszen ma már (szinte) minden fényképet, filmet és zenét digitálisan rögzít (szinte) mindenki.

Házimozi a számítógépen

Innen jött az ötlet: mi lenne, ha a lenyitható ajtajú tévészekrényüket fiókossá alakítanák át és az egyik fiókba egy HTPC-t (Home Theater PC-t, azaz házimozis számítógépet) építenének?

Azonban ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, kell egy ügyes kezű ezermester, aki ebben az esetben az apa, id. Vágvölgyi Gusztáv, aki a családtagok minden ötletét megvalósítja. Így lett a régi könyvespolcrendszerből kiváló íróasztalrendszer.

ifj. Vágvölgyi Gusztáv elkészítette a fiók tervét papíron, megvásárolta az alkatrészeket a HTPC-hez – és elvitte őket az édesapjához Tiszafüredre.

A hűtés

A számítógépek egyik sarkalatos kérdése a hűtés, és ez egy HTPC esetén még inkább így van, hiszen amikor zenét hallgatunk, egyáltalán nem mindegy, mennyire zavaró a hűtés hangja. Mivel ifj. Gusztáv számítógépen dolgozik, nem szereti a zúgást, ezért már kipróbált megoldást alkalmazott, a csendes léghűtésben igen jó Scythe termékeit (scythe-eu.hu). A processzorhűtéshez a Scythe Ninja mini változatát használták, aminek az az előnye, hogy a kiválasztott kétmagos AMD processzort passzív módon képes lehűteni, így csak a fiók szellőztetését kellett megoldani. Ezt úgy oldották meg, hogy a Scythe legcsendesebb ventillátorát építették be a fiók oldalába (lásd 2. fotó), amely a levegőt kintről szívja, átfújja a processzorhűtőn és az alaplap hűtőjén, majd a felmelegedett levegőt a táp ventillátora (szintén Scythe) szívja ki és fújja a szekrény háta mögé. Ezen kívül a merevlemez hűtése volt még a kérdés, hiszen egy HTPC-be jó nagy tárhely kell, amelyet nem árt hűteni. Ez egy merevlemez házzal lett megoldva, amit a táp alá helyeztek el, így az áramló levegő innen is elvitte a hőt.

Tapasztalatok

A fiók HTPC már negyedik éve szolgál hűségesen és gond nélkül. A ventillátorok hangja olyan távolságról, ahonnan a tévét nézik, nem hallható, bár ha az ember odateszi a fülét a fiókhoz, akkor halk duruzsolásként azért érzékelhető. A rezgés a merevlemeznél okozott gondot, ez lett sajnos a leghangosabb alkatrésze a számítógépüknek. Ezt végül Gusztáv egy SSD-vel oldotta meg (Solid State Drive, magyarul szilárdtest-meghajtó, vagyis félvezetős memóriát használó adattároló eszköz, afféle pendrive, de ezt a merevlemez helyett használhatjuk), amire feltelepítette a rendszert és a gyakran nézett, lejátszott filmeket is ezen tárolja, így a merevlemez csak háttértárként funkcionál, a lejátszás során nem működik.

Lépésről lépésre

1. A lenyitható ajtajú szekrény fiókossá alakításakor jól jött, hogy az ajtó díszítése osztott volt, így kettévágva fel sem tűnik, hogy ez valaha ajtó volt, főleg mert a fiókfogó is illik hozzá.

 

2. A különböző fióksínek közül egy olyan konstrukciót választottak, amellyel a fiókot teljesen ki lehet húzni a karbantartás érdekében. Maga a fiók egyszerű fehér bútorlapból készült.

 

3. A csendes ventilátort a fiók oldalába építették be, a kintről jövő levegő innen indulva hűti a processzort, az alaplapot, a tápot és a merevlemezt, majd egy másik ventilátor a túloldalon kiszívja.

 

4. Megoldandó feladat volt még, hogy a fiók oldalába beépített ventilátor, ha a fiók be van tolva, nem jut elegendő levegőhöz, ezt a szekrény oldalán furatok kialakításával oldották meg.

 

5. Azt, hogy a merevlemez mozgó alkatrészeinek rezgése áttevődjön a fiókra, úgy akadályozták meg, hogy a merevlemez házat gumi bakokra telepítették. Az alaplapot egyszerűen a fiók aljához rögzítették.

 

6. Az esetleges rezgésből származó zajokat a ventilátor és a táp esetében is gumicsíkok beépítésével csökkentették. Mindkettőt fém fülekkel rögzítették, s a csavarok alá is gumi alátét került.

 

7. A számítógép vezetékei nem akadnak be, amikor kihúzzák a fiókot, mert egy műanyag lapból készített vezetéktartóba fűzték őket, amely a fiók kihúzásakor megtartja a vezetéket.

8. A számítógép csatlakozóiba bedugott kábeleket egy kötegelővel fogták össze és rögzítették, így a fiók kihúzásánál a csatlakozókat nem terheli a kábel mozgása során fellépő erő.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Három barkácsötlet nyuszigazdiknak
Ha szeretsz barkácsolni és háziállatokat is tartasz, akár te is készíthetsz számunkra kényelmes és praktikus kiegészítőket. Nyuszinak például jól jön egy nagyobb ól vagy házikó. Íme három ötlet!


Szerszám-anyag
Szokványos nappali szekrénysor helyett gipszkarton bútor
Nem akartak asztalossal, fából nappali bútort készíttetni Nagy Mártonék Zircen, inkább maguk alkották meg gipszkartonból. Olyan szép lett, hogy el is nyerték vele legutóbbi barkácsbajnokságunk egyik díját.


csináld magad
Szekrényajtó akác szeletekből
Sok a fa Barta Zsolt Attila és Attiláné otthonában, mert melegség és nyugalom árad belőle.


csináld magad
Négy fantasztikusan felújított komód
A komód az egyik legpraktikusabb bútordarab, remekül lehet bele pakolni, minden háztartásban jól jöhet. Egy idő után azonban megkophatnak vagy unalmassá válhatnak, és ilyenkor rájuk fér egy alapos felújítás.








csináld magad

Megújult a szekrény



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság