Kincset érő tetőtér


Ha a gyerekek érkezésével a család otthona szűkössé válik, sokan csak új ház vagy lakás megvásárlásában látják az egyetlen megoldást. Ám előtte érdemes a már meglévő ingatlanunkban rejlő lehetőségeket is feltérképezni.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény pályázat 2015. július 1. óta érhető el a pályázók számára. Idén egyszerre bővült a vissza nem térítendő állami támogatásra jogosult családok, valamint a kedvezmény felhasználási köre, immár egygyermekes családok is pályázhatnak, a támogatást pedig használt lakás megvásárlására és akár tetőtér-beépítésre is fordíthatják.

A tetőablakokat gyártó Velux cég szakemberei az alábbiakban azoknak szolgálnak hasznos tanácsokkal, akik otthonukat a tetőtér átalakításával, lakhatóvá tételével szeretnék bővíteni.

 

A tetőtér lakhatóvá tételével egyszerűen és költségtakarékosan növelhetjük a lakótér alapterületét. Gyermekes családok esetén érdemes úgy kialakítani a helységet, hogy az később, az egyetemi évek alatt, vagy házasságkötésük után akár különálló otthonként funkcionálhasson a fiatalok számára.

 

Biztos anyagi háttér nélkül nem érdemes belevágni egy ilyen beruházásba. Számos váratlan költség merülhet fel ugyanis a felújítás különböző szakaszaiban, amelyekre érdemes előre felkészülni.

 

Építész szakember bevonása már a beruházás legelején szükséges, hiszen a tetőtér kialakítása többletterhet jelent az alsó szint falazata és az épület alapja számára is. Egy építész gyorsan felméri a helyzetet, majd pontos tervet és költségvetést készít, amely már tartalmazza az előkészületi költségeket, illetve az esetleges további költségek becslését is.

 

A tetőszerkezet cseréje és a tetőtér-beépítés nem építési engedélyköteles, ha az építmény tartószerkezetét nem kell átalakítani, megerősíteni, megváltoztatni vagy újjáépíteni.

Egy új építésű - vagy jó állapotban lévő - épület bővítésekor jellemzően nincs szükség az alapzat és a falak megerősítésére, egy régebbi ház tetőtér-beépítése esetén azonban a tartószerkezet felújításra szorulhat. Ez viszont már külön engedélyhez kötött, és így a munkálatok ideje is hosszabb lesz.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Játékos „barkácsfal”
Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek felkészítését a barkácsolásra – ráadásul...
Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ
Külső védelem spalettával, zsalugáterrel
Kedves Hajnalka! Az elmúlt évek viharaiból okulva szeretnénk a 150×150 cm-es ablakunkat...
Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ
Faltetoválás saját kezűleg
Kedves Hajnalka! Faltetoválást szeretnénk otthonra a nappalinkba, csak az igazi tetoválások...
Így cseréljünk kerti lépcsőt
Minden falépcső esetében eljön az idő, amikor már nem érdemes újra lefesteni, mert...
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....
Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION