hirdetés



Íróasztal ódon gyalupadból

Otthon-bútor

Íróasztal ódon gyalupadból

Régi vágya volt Deák Ferencnek Budapesten egy olyan íróasztal, amely régi korokról mesél, anyaga nehéz, nemes fa.

Korábban készített már íróasztalt, de nem engedhette meg magának, hogy minőségi keményfát használjon, így pusztán a formája lett historizáló, az anyaga „csak” fenyő. A közelmúltban viszont egy kedves ismerősétől kapott egy nagyon leharcolt, öreg, helyenként korhadt gyalupadot. Sajnos munkapadként nem lehetett mit kezdeni vele, viszont az asztallap sok mindent megélt tölgyfája azonnal újrahasznosításért kiáltott. Korábbról volt egy másik gyalupad gerendányi darabja a tulajdonában, és mikor a két részt egymás mellé tette, szinte kész is volt a gyönyörű, „antik” íróasztal. A két darabot öt helyen átfúrta és 10-es menetes szárat vezetett át rajtuk, a két oldalon anyacsavarokkal lezárva. Így oldotta meg, hogy a két, meglehetősen nehéz darab biztosan kötődjön egymáshoz.  Az eredeti terv az volt, hogy az anyákat csak besüllyeszti a fába, de nem takarja el. Végül nem ez az „ipari” stílus győzött: 10 cm széles fenyő lécből keretet csinált a tölgy lapnak, majd ehhez stílusban illő lábakat, 70×70 mm-es fenyő gerendákból. Az öreg tölgyfát egy nagyon alapos csiszolás után lenolajjal, majd biolakkal kezelte, ettől a felülete még gyönyörűbb lett. Minden más felület hófehér színt kapott, ezzel is kiemelve a keményfa erezetét, mintázatát.

A munkafelület tüsketartó lyukaiba fenyő lécekből faragott darabok kerültek. Három lyuk maradt: tolltartóként jó szolgálatot tehetnek.

Ferenc 18 mm-es rétegelt lemezből készített kerekeket is, hogy a nagy súlyú asztalt egy ember is tudja mozgatni, ha arra van szükség.

A láb szükség esetén elfordul.

Az asztalra Ferenc hozzáillő lámpát is készített.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Az asztal felújítva jó
Egy lomtalanítás során szerzett asztalt újított föl profi módon Rákóczi Károly Budapesten.


Otthon-bútor
Ódon vizespad mai funkcióval
Régi bútor nem vén bútor. Csak észre kell vennünk, mi rejlik a patinás felszín alatt.


Kert-balkon
Rusztikus pad
A nagyapa rég nem használt szekeréből már csak a két hátsó kereket és a tengelyt tudta megmenteni némi munkával Németh Károly Zalaegerszegen: csiszolás után jó adag szúölő, majd lenolaj került rá.


Ötletek
Újjászületik a láda
A régi bútorok felújítása közös programnak is nagyszerű.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság