Konyhaasztal utólagos felületkezelése


A kezeletlen fa bútorok utólagos felületkezeléséhez felhasználható az IKEA által forgalmazott Behandla pác vagy méhviasz fényesítő, amelyekkel tartós és ellenálló felületet lehet számukra biztosítani.

Hat színben és egy színtelen változatban kaphatók. Mindkét termék környezetbarát, újrahasznosítható anyagokat tartalmaz, a pác lenolajat, faolajat és színezőanyagot, a méhviasz fényesítő pedig méhviaszt, viaszt, lenolajat és faolajat. A félkilós kiszerelésű doboz pác esetén 5-6, a fényesítő 3-4 négyzetméterre elegendő egy rétegben. Ha már használták az asztalt, akkor előzetesen meg kell tisztítani, zsírtalanítani, finoman átcsiszolni, majd portalanítani a felületet. Az anyagok felhordására használhatunk ecsetet. Ha elég ügyesen kezeljük, időben visszatöröljük, vagy finoman belecsiszolunk, ezzel mesterségesen öregbíthetjük is a művünket, de a színválaszték között létezik „gyárilag” enyhén antikolt hatású is (bővebb információ: www.ikea.hu).

De íme egy másik megoldás: a Biopin Munkalap-keményolaj felhasználási területe – többek között – az erősen igénybevett, élelmiszerekkel érintkező konyhai fa munkapult, asztallap. Víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a kezelt felületet a kávé, vörösbor, citromlé, stb. és más, konyhában jellemzően előforduló szennyeződésekkel szemben. Az alap nedvszívó képességétől függően 2-4 rétegben vigyük föl a Biopin Munkalap-keményolajat. A be nem szívódott olajat kb. 15 percenként egy nem szöszölődő ronggyal vissza kell törölni. Színtelen, ezért ha a fa eredeti színénél sötétebb hatást szeretnénk, előzőleg alkalmazzuk a Biopin Beltéri lazúr valamelyik árnyalatát. Mivel ezek elsősorban tűlevelű fafajokhoz készültek, ezért keményfa esetén mindenképpen végezzünk előzetes „próbafestést” – például az asztallap hátoldalán. Egyébként olajozott felületek javítására is használhatjuk, ekkor két rétegben alkalmazzuk. Az olajozott felületek ápolására és tisztítására ne használjunk agresszív tisztítószereket (bővebb információ: www.biofestek.hu).

Még hosszasan sorolhatnánk a különböző, szóba jöhető márkákat. Bármelyiket választjuk, fontos, hogy rendszerben maradjunk, tehát azonos márkájú alapozót, hígítót, pácot, stb. használjunk, és tartsuk be a gyár által előírt technológiai utasításokat. Ezen kívül még egy dologra érdemes ügyelni, ha növényi olajakat használunk. A száradó olajok bizonyos körülmények között öngyulladóak, ezért az átitatott rongyokat jól szellőző helyen ki kell tenni száradni, vagy azonnal vízbe áztatni.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION