Plusz szekrénypolcok s. k.


A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása. Nagyobb gardróbszekrény elhelyezése szinte kivitelezhetetlen a garzon méretű otthonban, de ilyenkor is gondoskodhatunk megfelelő tárolóhelyekről. Cikkünkben egy klasszikus társasházi lakásban található beépített szekrényt alakítunk át gardróbbá.

Ilyen volt eredetileg:

Árkalkulátor

Mi kell egy klasszikus gardróbszekrénybe? Rövid számvetés után mi arra jutottunk, hogy szükségünk van néhány polcos rakodórészre, egy vállfás részre, tárolóra a cipőknek, és nem rossz, ha van egy plusz akasztónk is. Az említett alkatrészeket bármelyik szakáruházban megvásárolhatjuk. A felsoroltakon kívül mi még új fogantyút is vásároltunk a szekrény ajtajára. Az egész felújítás, átalakítás nem került többe 10 ezer forintnál.

Szerszámszükséglet

Szerszámból mindössze néhányra van szükségünk. Kell egy akkus fúró, csavarozó gép, egy ceruza, mérőszalag és néhány facsavar.

Anyagszükséglet

- 1 db 920×440 mm-es fehér bútorlap

- 2 db 1000×300 mm-es fehér bútorlap

- 2 db 500×300 mm-es fehér bútorlap

- 7 db 300×300 mm-es fehér bútorlap

- 1 db 1 méteres, 25 mm-es kör keresztmetszetű rúd

- 2 db bútorfogantyú

- 1 db műanyag ruhaakasztó

Lépésről lépésre

1. A régi szekrényből távolítsunk el minden olyan elemet, amelyet cserélni vagy felújítani, átalakítani szeretnénk. Mi a régi szekrény alsó polcelemét vettük ki a helyéről.

2. A gardróbba polcos szekrényt terveztünk, 300×300 milliméteres bútorlapokból, oldalanként 2-2 facsavarral rögzítve őket egymáshoz 100 és 200 milliméternél.

3. A polcok magasságát tetszésünk – és ruhatárunk – szerint határozzuk meg. Mi az 1000 milliméteres oldallapra 350 milliméternél és 650 mm-nél terveztünk polcot.

4. Az előfúrt rögzítési pontokon keresztül csavarozzuk össze a polcos elemeket az oldalsó lappal. Az első öt pontot a második, különálló polcos elemen is csináljuk végig.

5. A régi vállfát tartó fa már deformálódott, cserélnünk kellett. Mi henger alakú lécet vásároltunk erre a célra. Ha szükséges, kézifűrésszel vagy dekopírral vágjuk méretre.

6. Itt is érvényes persze a mondás, hogy többször mérjünk, és csak egyszer vágjunk. A méretre vágott vállfatartót próbáljuk a helyére. Ha jól dolgoztunk, illeszkedni fog.

7. A teljesség kedvéért a fogantyút is cseréljük ki (esetünkben a régi megrepedt, különben átfesteni is elég lett volna), hiszen így lesz kívülről is tökéletes a szekrény „új ruhája”.

8. Plusz ötletnek tökéletes megoldás egy olyan akasztó, amelyre bármi vállfát nem igénylő dolgot felakaszthatunk – mi a szekrény egyik sarkában találtunk neki helyet.

9. A kész munkát, az elkészült polcokat pedig öröm nézni. Egészen pofás kis gardróbunk lett a régi rakodószekrény helyett – és nem mellékesen sokkal több dolog elfér benne.

plusz szekrénypolcok

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Éjjeli szekrény hat lépésben
A hálószoba bútorzata épp úgy fontos, mint a lakás...
Kis fürdőszobába kell egy kádpolc
Sokan szeretnek hosszan fürödni – Agatha Christie is a kádban ülve írta krimijeit....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION