hirdetés



Térnövelő trükk: tükörfal a szobába

Otthon-bútor

Térnövelő trükk: tükörfal a szobába

Tükröt nemcsak az előszobába, fürdőszobába vagy gardróbba tehetünk – különös, egyedi hangulatot varázsolhatunk vele a nappalinkban is! Néhány órás munkával, csekély anyagi befektetéssel, alapvetően megváltoztathatjuk lakásunk hangulatát.

Egy széles keretű, kisméretű tükörnek csak dekorációs jelentősége van. Kis szobába ne tegyünk széles keretű nagyméretű tükröt térnövelés céljából, mert éppen ellenkező hatást érünk el vele. Ugyanakkor jobb óvatosan bánni a keret nélküliekkel is, mert dísztelenségük előszoba-hatást válthat ki. Arra kell törekedni, hogy a tükrök minél inkább építészeti elemmé váljanak, hatásukban inkább ablak vagy falnyílás jellegűek legyenek.

Akár mindegyik falra tehetünk tükröt. Ez a dekoráción kívül a teret is növeli. A kisebb falfelületeken inkább az egymás fölé tett tükrök számát csökkentsük. Minden esetben legyen azonos a tükrök egymás közötti távolsága, és ne változtassunk az őket körülvevő keret távolságán sem.

Egyszerű, keskeny fakeretű tükröt (az ilyen típus a legolcsóbb) vásárolhatunk készen a lakberendezési áruházakban, de elkészíthetjük a fakeretet magunk is, utóbbi esetben nem kell alkalmazkodnunk a készen vásárolt elemek méreteihez.

A falra, a tükrök köré mi extrudált polisztirol díszlécet ragasztottunk és a fallal azonos színűre festettük. (A megmaradt falfesték egy részét használtuk fel, így ez nem volt külön kiadás.) A pillekönnyű polisztirol díszléc sokféle felülettel kapható a barkácsáruházakban és tapétaboltokban. Hossza általában 2 m, vízbázisú festéket, és ragasztót kell használnunk hozzá. Darabolását sniccerrel, vagy finom fogú fűrésszel könnyedén elvégezhetjük. A vágott végeket csiszolóvászonnal simítsuk le.

ÖM-tipp

Keverjünk a falfestékhez egy kevés fekete akril temperát, így sötétebb tónust kapunk. Egyszerre kis mennyiséggel kísérletezzünk, készítsünk színmintát, nézzük meg száradás után is.

Anyagszükséglet


- fakeretes tükrök

- extrudált polisztirol (pl. hungarocell vagy nikecell) díszléc

- vízbázisú ragasztó

- vízbázisú festék

- acél képszögek a tükrök felerősítéséhez

 

Lépésről lépésre

1. Tervezzük meg a keretek, tükrök helyét. Vízszintezővel rajzoljuk fel a falra a keret nyomvonalát.

 

2. Vágjuk méretre a díszléceket. Az illesztéseknél 45 fokban kell őket levágni, pl. gérládában.

 

3. Fessük be az összes díszlécet a fallal azonos színűre, így féldombormű optikai érzetét keltik.

 

4. Fessük be a tükör keretét is, egy tónussal sötétebbre. A tükörre előzőleg ragasszunk maszkolószalagot.

 

5. Kenjük be a díszléc hátoldalát gyors kötésű ragasztóval, és simítsuk a bordák közé a ragasztót.

 

6. Illesszük a díszlécet az előzőleg a falra rajzolt nyomvonalra és rövid időig erőteljesen szorítsuk rá.

 

7. Képszegekkel vagy tiplikkel szereljük fel a tükröket. Végül fessük át a díszléc és a fal találkozását.

 

8. És nemcsak megszépítettük, de vizuálisan meg is nagyobbítottuk a szobánkat!




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Őszi gépek a kertben
Beköszöntött az ősz, ezt a legjobban az időjárási viszonyok változása jellemzi. Összegyűjtöttünk néhány olyan gépet, amelyekkel leküzdhetjük az ősz viszontagságait. Hulló falevelek, rengeteg eső, sok-sok letört faág. Nézzük, mit tudnak a Makita kerti gépei.


Ötletek
Színezd újra otthonod: hét mesés árnyalatot ajánlunk
Itt az ideje, hogy olyanra fesd otthonod falait, amilyenre mindig is szeretted volna. Lehet, hogy titokban már kitaláltad, milyen színre vágysz, de ha még bizonytalan vagy, ajánlunk hét csodás, trendi árnyalatot!


csináld magad
Látványos dekorfalak saját kezűleg
Egy-egy látványos falrészlet igazán fel tudja dobni otthonunkat. Nyugodtan üresen hagyhatjuk, már önmagában kellemes érzéssel tölt el bennünket, ha rápillantunk. Nálad is jól mutatna egy dekorfal? Hoztunk néhány ötletet inspirálódásként!


Ötletek
Boltív családi összefogással
Házuk felújítása során készítette ezt a boltívet és mellette, egy befalazott ajtó helyén kialakított üvegpolc-rendszert Gombásné Horváth Dóra és férje Vépen.










Otthon-bútor

Falióra saját kezűleg

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság