Macskabútor: kaparófa és mászóka egyben


Ez a „tereptárgy” nagyban hozzájárul a lakásbútor megóvásához. Ha a macska megszereti a macskafa magas polcát, ritkábban mászik fel az asztalra, s ha rájön, hogy mennyivel jobb a kötéllel bevont oszlopon körmöt élesíteni, akkor a fotel kárpitja is épségben marad.

A lakásban tartott házi kedvenceket nehéz rászoktatni arra, hogy tartsák tiszteletben a gazdik házirendjét. A cicákat pedig különösen nehéz rávenni az alkalmazkodásra – minden tiltás ellenére kedvenc helyük a magas étkezőasztal vagy konyhapult, szívesen másznak fel a könyvespolcra, szekrény tetejére, nagy örömmel élesítik karmaikat a fotelon, s a lakás leglehetetlenebb zugaiban alakítják ki kuckóikat. Persze mindezt nem azért teszik, mert kedvüket lelik a gazdik dühítésében, hanem csak megpróbálnak úgy viselkedni, ahogy azt kint, a szabadban tennék. Vagyis szeretnek kellő magasságból mindent szemmel tartani, fára mászni, védett zugokban szunyókálni, vagy a fa törzsébe mélyeszteni karmaikat, így karbantartva legfontosabb vadászeszközüket. Annak érdekében, hogy mindezt ne a bútorokon tegyék, találták ki a különböző macskabútorokat, amelyek tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jöttek létre.

Kétpolcos macskapihenő

A két polcból álló macskapihenő és kaparófa a legegyszerűbb kombináció. Gyakorlott barkácsolók persze ennél bonyolultabb, sok elemből álló bútor összeállításra is vállalkozhatnak. A tervezésnél és a méretezésnél az az alapvető szempont, hogy a macskabútor jól kiegyensúlyozott legyen – ne boruljon akkor se föl, ha egyik polcról a másikra ugrik a cirmos. Ehhez elsősorban az kell, hogy az alaplap elég nagy legyen, s az egyes elemek ne nyúljanak nagyon túl az alaplapnál.

Anyagszükséglet

A mi kétpolcos macskabútorunk 18 mm-es natúr forgácslapból készült. Az alaplapja 50×50, a nagy polc 38×60, a kis polc pedig 20×40 cm-es forgácslap, amelyet műszőrmével vontunk be. Az oszlopok 60 és 30 cm magasak, az oszlopok oldalaihoz 2 db 10 cm-es és 2 db 6 cm széles darab kell. Mi 6 mm vastag kötéllel vontuk be őket. A műszőrmét tépőzárral rögzíthetjük a polcokhoz, így levehető, mosható.

Lépésről lépésre

1. Vagy lapszabászatban méretre vágatjuk, vagy magunk kivágjuk körfűrésszel a megfelelő méretű natúr forgácslapokat.

 

2. Az oszlopok 10 és 6 cm széles, 60, ill. 30 cm magas oldalait előfúrás után 4×40 mm-es csavarokkal rögzítjük egymáshoz.

 

3. Az oszlopokat 6 mm vastag kötéllel bevonjuk, s az első kötélsort, vagy az illesztéseket 16 mm-es vágott fejű szöggel rögzítjük.

 

4. A tervek szerint a macskabútor alaplapján elhelyezzük az oszlopokat, majd körberajzolva pontosan kijelöljük a helyüket.

 

5. A csavarozáshoz – amelyhez minden esetben 4×40 mm-es önmetsző csavarokat használunk – előfúrásokat végzünk.

 

6. A polcokat tartó két oszlopot asztalosszorítóval rögzítve – az alaplapot takaró műszőrmével együtt – alulról csavarozzuk fel az alaplapra.

 

7. A következő lépésben a két oszlopra a különböző méretű polcokat felülről négy ponton 4×40 mm-es önmetsző csavarokkal rögzítjük.

 

8. A műszőrmét öntapadós tépőzárral vagy mindkét oldalán ragasztó felülettel ellátott ragasztószalag segítségével rögzíthetjük a polcokhoz.

 

macskabútor

9. Íme a kész macskabútor, amely tulajdonképpen a kaparófa, a macskakosár és a mászóka egyesítéséből jött létre.

 

kaparófa

Így is lehet: a macskabútort úgy is kialakíthatjuk, hogy alulra dobozt teszünk, amely kiváló kuckó.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Olvasókuckó pihenéshez, álmodozáshoz
A kuckót kedves ismerősének készítette Bárkányi Zsolt Százhalombattán, hogy legyen...
Kétszínű dekortál
Nagyon tetszettek édesanyjának a hasonló, egyetlen lemezből kivágott tálak, ezért...
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk...
Gardrób helyett bunki
A gyerekszoba falának egyik beugrójában korábban csak a nagyobbik fiú íróasztala...
Így hozzuk be a dán életérzést otthonunkba
A szürke, borongós télben is boldogok a dánok, ennek titka sajátos derűjük, a Hygge....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION