hirdetés



Antikolt és dekupázzsal díszített doboz

Otthon-bútor

Antikolt és dekupázzsal díszített doboz

Gyorsan elkészíthető, mégis szép és kedves ajándékon gondolkodunk? Ez a teafiltertartó díszdoboz jó megoldás. A dobozt is készíthetjük magunk, de meg is vehetjük, akkor az antikolás és a dekupázs következtében válik teljesen egyedivé és személyre szabottá.

Antikolni bármilyen felületet lehet, ami festhető akrilfestékkel, úgyhogy doboznak választhatunk fát, de kartont is (a kreatív boltokban viszonylag olcsón kaphatók a legkülönfélébb formájú és méretű fa-, karton és kéregdobozok).

Mi egy 25×19 cm-es teafiltertartó fadobozt díszítettünk ki, úgy, hogy először a tetejére kerülő, nedvszívó, mintás papírt választottuk ki, aztán kerestünk azzal színben harmonizáló akril festékeket.

Antikolás viasszal

Számos módszer létezik arra, hogyan öregítsük a festékbevonatot: a repedezett, antik hatású felületet például viaszolással is kialakíthatjuk. Ehhez két különböző színű festékre és viaszgyertyára van szükség. Attól függően, hogy milyen festékkel alapozzuk, illetve milyen mértékben tesszük repedezetté a felületet, alakítható a felület színárnyalata.

Ez kell hozzá: akrilfestékek, ecsetek, dörzspapír, nedvszívó dekoratív papír, dekupázs ragasztó.

Így antikoljuk a doboz oldalait


1. Közvetlenül a fára felvisszük az alapozó színt, a barna akrilfestéket.

2. A festék megszáradása után felhordjuk a viaszt – erre a célra használhatunk egyszerű gyertyát is. Minél vastagabb réteget viszünk fel, annál több fog látszani az alapozó festékből, ahol ugyanis a viasz van, ott a fedőfesték nem fogja be az alapozót.

3. Ezután a fedőfestékréteget visszük fel. Mi világosbarna akrilfestéket választottunk, ami harmonikusan illeszkedik a doboz tetejére szánt mintás papírhoz.

4. A teljes száradás után – ami a hőmérséklettől függően 30–60 perc körül van – közepes durvaságú (80-as) smirglivel finoman átdörzsöljük a felületet, így a lecsiszolt részeken szépen előtűnik az alapozó festék.

A dobozfedél díszítése

A doboz fedelének díszítésére a decoupage (magyarul dekupázs) technikát választottuk. A XVII-XVIII. század Itáliájában alakult ki a papírdíszítés ma reneszánszát élő módszere. A technika igazából roppant egyszerű: valamilyen nagyon jó nedvszívó képességű dekoratív papírt kell felvinni a gondosan előkészített – simára csiszolt, zsír- és portalanított – felületre, amihez speciális ragasztót használunk. Az ún. dekupázsragasztó – amelyet bármely hobbiboltban kaphatunk – ragasztó és lakk is egyben. Persze ha szükségesnek ítéljük, még egy réteg lakkal lekenhetjük a kész felületet. A leggyakrabban szalvétát használnak ehhez a technikához, de kaphatók kifejezetten ilyen célra gyártott dekoratív papírok is, amelyek olyan nyomdatechnikával készülnek, hogy a papír nem veszti el nedvszívó képességét.


5. Miután a díszpapírt a fedélre ragasztottuk, ecsettel középről kifelé haladva egyenletesen kenjünk fel a papírra még egy réteg ragasztót.

6. Száradás után már meg is tölthetjük teával a díszdobozt.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kavicsos lépcső
Vasszerkezeten álló lépcső vezet az emeletre Nagy Krisztináéknál Orosházán. A vasra ugyan fa lépcsők vannak fogatva, de a vas kilátszott. Eddig.


Ötletek
Terméskő a házon
A ház nem csak a vakolat színezésével tehető szebbé.


Otthon-bútor
Fal és díszpárna azonos mintával
A pillanatok alatt elkészíthető dekorációs elemek tökéletes összhangja segít feldobni az unalmas falakat és egyhangú díszpárnákat. Mi elkészítettük a fal és a párnahuzat dekorációjának kombinációját. Cikkünkben lépésről lépésre végigkövethető a készítés menete.


Kert-balkon
Művészasztal székekkel
Arcfestéssel és csillámfestéssel is foglalkozik Megellai Katalin Veszprémben. Ezért olyan székeket és asztalt szeretett volna, amelyek feltűnőek, és a célnak megfelelnek.








Otthon-bútor

Panelelőszoba másként



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság