hirdetés



Mozaikkal díszített lépcsőkorlát

Otthon-bútor

Mozaikkal díszített lépcsőkorlát

Az idei barkácsbajnokság kiírása adta meg a végső lökést, hogy elkészüljön ez a gyönyörű, hatalmas díszítőmunka. Olvasónk az emeletre vezető lépcső mellett végig mozaikcsempével díszítette a korlát mögötti falrészt. Nemcsak szép, de tisztán tartani is könnyebb...

Magas, fehér, zárt és emiatt nyomasztó volt a lépcsőforduló Fülöp Mártáéknál Gyömrőn, ezért – mint írta – első perctől gondolkodott, mivel tudná megszépíteni, feldobni és hónapról hónapra változtak az ötletei. A kezdést is halogatta, hiszen látszott, hogy nagy munka lesz de amint meglátta a barkácsbajnokság pályázati kiírását, tudta, hogy eljött a felújítás ideje! A lépcsőforduló eredetileg így nézett ki:

Mivel a gyerekek közlekedéskor mindig összemaszatolták a falat és a folytonos síkálás nem volt megoldás, Márta úgy döntött, néhány napig nem bántja a kéznyomokat a falakon, hogy lássa, merre vezet a maszatos sáv. Ezt követően már kialakult gondolatban a díszítő alkotás képe is, valahogy ilyenformán:

Márta nem akart szokványos falvédő burkolatot, és azt se szerette volna, hogy valami nagy, összefüggő blokk még jobban összerántsa" a zárt teret, így az alapelv az volt, hogy a korlátok mentén a díszítő sáv játékosan, vidáman kövesse a maszatos útvonalat.

Sikerült a neten kedvezményesen minőségi alapanyagot: extrafényes üvegmozaikot és tűzzománc hatású kavicsokat beszereznie. A tervezett mintához elsősorban betéteket gyártott. Törte, csiszolta az üvegmozaik-darabokat, majd Pattex Palma Fa vízálló ragasztóval üvegszövet hálóra rögzítette őket, megalkotva a félkör alakú mintákat:

Az így készült kilenc darab betétet csemperagasztóval helyezte közvetlenül a korlátok csatlakozási pontjai fölé, illetve alá, így:

A szintén üveghálóra ragasztott kavicsokat szabálytalanul kígyózó mintázatba ragasztotta a betéteket körülölelve:

A köztes részekre, illetve a betétek alatti részekre már kitartó aprómunkával, egyesével ragasztotta a kavicsokat, kitöltve a mintát, követve a széles sávot:

Az elkészült burkolatot Cimsec Bahama beige fugázóval fugázta:

A lépcső melletti faldísz végül praktikus, könnyen tisztítható, vidám és barátságos lett, kimondottan élvezet használni. A következő három kép a kész lépcsőházat részeit mutatja be, alulról:

Középen:

És felülről:

A korlátdísz alkotója, Fülöp Márta más mozaikjait már többször bemutattuk az Ötlet Mozaik hasábjain, további munkái az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg:

//mozaikvilag.blog.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Csempézés saját kezűleg
Csempézésre mindig szükség lesz, így most megmutatjuk, hogyan tehetjük otthonunkat egy csapásra szebbé, komfortosabbá. Tudniillik a csempe az egyik legtartósabb fedőanyag. A könnyen tisztántartható burkolatot magunk is gond nélkül felrakhatjuk.


Kert-balkon
Szép kaspóban szebb a növény
Natúr kaspókat díszít mozaik technikával Tasnádi Bernadett.


Otthon-bútor
Csempézés alapfogásai
Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.


Otthon-bútor
Mozaikolva szebb a fürdő
Nemrég újították fel a ház vizesblokkjait Szabó Józsefék, s a ház asszonya úgy döntött, csempemozaikból maga készít rájuk mintát. A végeredmény utánzásra méltó.










csináld magad

Csempekép a ház falán

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság