Utólagos falvíztelenítési eljárások


Kedves Hajnalka! A házunk szuterénnel rendelkezik. Kb. 120 cm-es falfelület van a talajszint alatt. Nagyobb esőzéseknél ezen a részen a vakolat átnedvesedik, és mára salétromréteg is kezd kialakulni rajta. Milyen megoldással, anyaggal, technológiával, ill. szakemberrel lehetne a problémát orvosolni?
Köszönettel,
Gérczei Zoltán, Érd

Kedves Zoltán, a vízszintes és függőleges épületszerkezetekben a felszívódó nedvesség jelentős károkat okozhat. Ha a kapillárisokban felszívódó nedvesség nagyobb, mint ami a falazat felületén képes elpárologni, elszíneződik a vakolat, megjelenik a sókivirágzás, a dohszag, romlik a hőszigetelési képesség, nő a fűtési költség stb. A nedves falak kiszárítására azonban ma már számtalan technológia létezik.
- A felújító, szárító vakolatok alkalmazása akkor hatásos, ha a falazat csak kissé sóterhelt, relatív nedvességtartalma nem haladja meg az 50%-ot, és a felszívódó meg az elpárologtatott nedvesség közötti egyensúly könnyen helyreállítható. Erre a célra víztaszító és páraáteresztő vakolatok alkalmasak.
- A vegyi eljárások során szilikonemulziókat, akril-, epoxi- vagy poliuretán gyantákat injekcióznak a falba készített furatsorba, magas nyomáson, melyek kitöltik a pórusokat, és vízhatlanná teszik a falat. A károsodott vakolatot ez esetben is páraáteresztő, víztaszító vakolatra kell cserélni, s a festéknek is páraáteresztőnek kell lennie.
- A mechanikus falszigetelő eljárásnál a falazatot teljes keresztmetszetében és hosszában elvágják, és műanyag szigetelőlemezt húznak be utólag, vagy fémlemezeket ütnek be.
- Elektrofizikai fal-víztelenítési eljárással a falak megbontása és kémiai anyagok felhasználása nélkül, egy készülék biztosítja a védelmet. A készülékben működő mágneses tekercs által indukált gyenge elektromos mező a falakban található oldott sókat semlegesíti, ezáltal a vízerek elzáródnak, a víz nem juthat a falakba.
A legmegfelelőbb módszer kiválasztásának elengedhetetlen feltétele a szakszerű épületdiagnosztikai vizsgálat, mely során a szakember felméri az épületszerkezetek állapotát (statikai tulajdonságok, nedvességtartalom, sószennyezettség, stb.) és egyéb körülményt, melynek ismeretében kiválasztható az adott problémára a legmegfelelőbb szigetelési mód (bővebb információ: DER Építő és Szigetelő Bt., 5900 Orosháza, Vásárhelyi út 79, tel.: (68) 411-713, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; illetve Optika-Fém-Gép Kkt., 2141 Csömör, Árpád u. 36, tel.: (28) 543-171, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , honlap: www.optikafemgep.hu).

A legjobbakat,

Hajnalka

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az egészséges padlószőnyeg
Az Inku Refresh nem csupán a modern esztétikai, komfortbeli és technikai követelményeknek...
Így alakítsd át a gyerekszobát
A diákok legnagyobb bánatára nemsokára elkezdődik a tanév, és vége szakad a jól megérdemelt...
Hibátlan padló évek múltán is
Ön is olyan padlóburkolatra vágyik, amelynek csodájára járnak, és amivel garantáltan...
Falburkolat fából
A lambériázás az otthon dekorálásának örök visszatérő eleme. A hetvenes években az...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION