Ha egy kis csendre vágyunk


Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni, hogy a tévézéssel, zenehallgatással ne zavarjuk egymást.

Köszönöm,

Bartók Tamás (Dombóvár)

Kedves Tamás! Az épületen belüli léghangok (áthallás) szempontjából a helytelenül megválasztott vagy kivitelezett szerkezet okozza általában a problémát. A határoló szerkezetekről elmondható, hogy minél nagyobb a testsűrűsége, annál jobb a hangszigetelése. Fizikailag a jó hangszigetelő anyagban a hang, illetve a levegő rezgése hővé alakul és felemésztődik. Léghanggátlásra tehát a nagyobb testsűrűségű, szálas szigetelőanyagok (kőzetgyapot, üveggyapot) javasoltak. Egy akusztikailag jól felépített falszerkezet ún. tömeg-rugó-tömeg rendszerű, ahol az egyik tömeg maga a fal, a rúgó a szigetelés, a másik tömeg pedig a belső burkolat. A cél az, hogy a két tömeg között a hangenergia átjutását (hanghídhatást) a lehető legjobban akadályozzuk. Ennek érdekében legyen minél kisebb a falazatra szerelt tartószerkezet felfekvési felülete: pontszerűen rögzítsük, és a rögzítési pontokhoz rugalmas anyagot használjunk ?alátétként?. A tartószerkezet közeibe kerül az 5-10 cm vastag hangszigetelő anyag, majd erre a belső borítás, pl. gipszkarton burkolat (Bővebben: Rigips Kft., (06-1) 296-0534, honlap: www.rigips.hu), amelynek csatlakozási hézagait töltsük ki tartósan rugalmas tömítőanyaggal, pl. szilikonnal. Növelhetjük a hatást, ha nem egy, hanem két réteg gipszkartont alkalmazunk. Tökéletes eredményt azonban így se várjunk, mert a födémeknél, a sarokpontokon megmaradnak a hanghidak, és ezzel együtt az áthallás is. A födémek szigetelése pedig már egy újabb feladat.
Az akusztikai célokra gyártott Sonafoam hangszigetelő lapok nyitott pórusú, nagy sűrűségű műanyaghabból készülnek, különböző vastagságban (2-12 cm), amelyeket Sonafix ragasztóval közvetlenül lehet rögzíteni a különféle anyagú (beton, tégla, gipszkarton) felületekhez. Ez a rögzítésmód és kis szerkezeti vastagsága alkalmassá teszi hanghíd-mentes, léghangszigetelést javító fal- és födémburkolatok kialakítására. (Bővebb információ: W. Tower Kft., 1026 Budapest, Bimbó út 160-162. L1 II/3, tel/fax: (1)200-5840, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; www.wtower.cc)
Kiváló hangszigetelő képességekkel rendelkezik a képen látható gúla szerkezetű, habosított, nyílt cellás, poliészter alapú poliuretán Akustik-Stop is. (Bővebb információ: Szigetelő Centrum Kft., Székesfehérvár, Bem J. u. 38., tel.: (22) 505-722.)

Üdvözlettel
Hajnalka
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Így csempézzünk ívelt lépcsőt
A saját kezűleg végzett csempézés mindenkinek menni fog,...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Mulcsozó fűnyírás
A környezetkímélő kertgondozás? Takarékos gazdálkodás a vízzel, a gyomirtók mellőzése?...
Burkolás télen
Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz...
A megújult PVC
A megújult PVC és a természetes anyagú linóleum újra közkedvelt lett az otthonteremtők...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION