Szökőkutak reneszánsza


Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított újdonságnak, ma a benne elhelyezett szökőkút vagy vízesés az igazi látványosság. Ez nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem tavunk biológiai egyensúlyára is jó hatással van. Már a tó tervezésekor gondolni kell a kiegészítők helyére.

A kis szökőkút a kerti tó biológiai egyensúlyát is javítja: a víztükörbe visszacsapódó cseppek ugyanis oxigéndús levegőt juttatnak a víz alá, javítva a víz oxigénellátását. Ez nyáron, amikor a víz felmelegedése miatt csökken a víz oxigéntartalma, különösen fontos.

Szökőkútpumpából nagy a választék. Az egyik leglényegesebb különbség, hogy milyen magasra pumpálják a vizet, de az úgynevezett vízképet is kiválaszthatjuk, amelyet speciális, cserélhető szórófejekkel állíthatunk elő. Kiválasztásakor a többi között azt kell mérlegelnünk, hogy a tóban helyezzük-e el a szivattyút vagy a vízen kívül, s egy külső pontból érkezzen a víztükörre a vízsugár. Lényeges lehet a pumpa vízhozama is, például vízesés vagy patak kialakításakor. Tavunk vízminősége szükségessé teheti olyan típus választását, amely a szivattyú elé szerelhető mechanikai szűrő segítségével a koszos, lebegő üledékekkel szennyezett vizet is képes forgatni.
 
 
Úszni is tud
Kisebb tavakba az tóaljzatra telepíthető vízpumpák az ideálisak. A szökőkutak szívórészét, motorját ne teljesen a tó aljára helyezzük, hanem emeljük meg egy kicsit, hogy ne süllyedjen az iszaprétegbe. (A legjobb, ha már az építés alatt kialakítunk egy víz alatti padot a szivattyúnak.) Ennek hasznosságát akkor tapasztaljuk igazán, amikor a szivattyúkat tisztításra, karbantartásra ki szeretnénk venni a tóból.
 
Vannak úszó szivattyúk - igény szerint spotlámpával kombinálva, amely a sötétben megvilágítja a vízsugarat -, ezek a többi között mocsaras fenekű tavak esetében számítanak ideális megoldásnak. Lényeges szempont, hogy mennyire energiatakarékos a szerkezet motorja, és milyen a karbantartási igénye. Megvásárlásakor érdemes megvizsgálni az ár/teljesítmény/fogyasztás mutatót. Az igazán modern megoldás a napelemes szivattyú, amely nemcsak környezetbarát, de az elektromos hálózat kiépítésével sincs gond.
 
 
Vízesés műanyagból, fóliából
A szökőkútpumpák segítségével mini vízesést is készíthetünk, ha a kivezető csövet körberakjuk, azaz elrejtjük kövekkel, hogy a kőrakás tetején bújjon elő a vízsugár. A legjobb helyzetben a lejtős, sziklás kertek tulajdonosai vannak, ők nagyobb méretű vízesést, s akár többlépcsős zuhogót is építhetnek. Kisebb vízesésekhez ideális az előre gyártott formaelemek felhasználása, amelyek különböző formában és méretben kaphatók, s akár egymáshoz is kapcsolhatók. Kaviccsal szórt felületűek, mégis könnyűek, egyszerű dolgozni velük, az áruk azonban meglehetősen borsos.
 
A másik lehetséges megoldás a fólia, amelynél nagyobb mozgásterünk van a formát illetően. A vízesés formáját először a földben kell alaposan kialakítani. A fólia leterítése előtt minél vastagabb rétegben szórjunk a földre homokot, vagy tegyünk a fólia alá valamilyen más védőréteget.
 
A vízesés mérete nagyban meghatározza a szükséges szivattyú méretét: egy kisebbhez elég a 20-40 liter/perc teljesítményű, de egy közepes méretű vízeséshez már legalább 100 liter/perc teljesítményűre van szükség. Takarékos megoldás, ha a külső szűrőből visszatérő vizet használjuk fel a vízeséshez.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Toshiba újdonságok
Magyarország ötödik legnagyobb laptop-értékesítője a Toshiba: a cég tavaly mintegy...
Utólagos falvíztelenítési eljárások
Kedves Hajnalka! A házunk szuterénnel rendelkezik. Kb. 120 cm-es falfelület van a...
Gipszkarton rögzítése
Kedves Hajnalka! Az a problémám adódott gipszkartonozás közben, hogy nem tudom eldönteni,...
Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ
Külső védelem spalettával, zsalugáterrel
Kedves Hajnalka! Az elmúlt évek viharaiból okulva szeretnénk a 150×150 cm-es ablakunkat...
Melegen tart, akár órákig
Az USB-s bögremelegítők már egyáltalán nem számítanak újdonságnak, de ez a multifunkciós...
Környezetbarát mobiltöltés
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordít mindenki a környezetvédelemre, így nem...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION