Ágaprítók tesztje


Az őszi metszés sok zöldhulladékkal jár. Ezek környezettudatos újrahasznosításának igénye egyre több gyártót sarkall arra, hogy aprítóberendezéseket dobjon piacra. Néhány aktuális modellt teszteltünk, hogy a választás könnyebb legyen, ha a hulladékot újrahasznosítsuk.

 

 

A csendes megoldás (O.K. LH 2500)

A leghalkabb és legnagyobb teljesítményű gép. Munkáját zúzóhengerrel végzi. Hat kése a beadagolt zöldhulladékra horizontálisan forog így aprít. A nagyobb teljesítmény is ennek hozadéka. Ennek azonban ára van, aprításkor sokkal több odafigyelést igényel, mert az aprítandót úgy be tudja húzni, hogy elakad és akkor kiold a biztonsági kapcsoló. Ez sokkal könnyebben történik meg amennyiben gyakorlatlanok vagyunk, mint a többivel. A gyűjtőzsák nem rögzíthető.

Azért van a szokásosnál több kezelőgomb, mert „hátramenet” is van rajta, ha beszorulna az aprítanivaló.
A zúzóhengerben a kés és a terelő távolsága állítható, így az őrlemény darabkáinak nagyságát is tudjuk szabályozni.
 
Könnyen kezelhető (AL-KO Edition Tec 4.0) 
Ez a készülék alapjaiban más megoldással darabol. Itt két kés van, amelyek a darabolandó ágra merőlegesen forognak egy kerek lapba fogva, úgyhogy az uborkaszeletelőhöz hasonlít. Lassabban lehet vele dolgozni és zajosabb, de az ágat kialakításánál fogva nem tudja „behúzni” így annyira nem kell ügyelni az adagoláskor. Míg a másik erős kezű kezelőt és nagy odafigyelést igényel, úgy ez könnyen kezelhető és nem igényel testi erőt az üzemeltetése. A gyűjtőzsák nem rögzíthető.
 
A hosszabbító kicsúszásának megakadályozására szolgáló, lehajtható tartozék.
 
A legjobb ár-érték arány (ATIKA Bioquick 2500) 
Az AL-KO gépéhez hasonlóan szeletelő rendszerű, de a dizájnja frissebb, kompaktabb, bár a gyűjtőzsák rögzítését ennél a gépnél sem sikerült megoldani. Ezen a területen van lehetőség fejlesztésre, és aki már használt ilyen gépet, érezni fogja a bosszantó hiányosságot. Ezt leszámítva a legjobb ár-érték arányt ez a gép tudhatja magáénak. Sajnos jóval zajosabb, mint a zúzóhengeres gép, de könnyebben kezelhető és sokkal olcsóbb. Az Ötlet Mozaik ajánlja.
 
A látvány a gépi uborkaszeletelőre emlékeztet.
 
A szakember tippje
A készülékek használatakor mindig használjunk védőfelszerelést – védőszemüveget, és ha csak lehet, arcvédő hálót. A gépek jól vannak kialakítva olyan tekintetben, hogy a apríték ne repüljön szerteszét, de aki a géppel dolgozik, az adagolónyílás nyitottsága miatt nincs teljesen védve. A kesztyűhasználat elengedhetetlen, mert az aprításkor az ágakat a gép megránthatja és hámsérüléseket, sőt akár mély sebeket is okozhat.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Megújult noteszgépek
Dobja fel régi laptopját valami újjal! A Toshiba kirukkolt őszi-téli kollekciójával....
Idén április elején lesz a CONSTRUMA
Az idei évben egészen korán, április 3-7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO...
Idén piacra kerül a Terrán napelemes tetőcserepe
A 100%-os magyar tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat, a Terrán Tetőcserép Gyártó...
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat,...
Energiatakarékos számítógép-használat
Egyre több energiát fogyaszt otthonunk. Az egyik fő fogyasztó a számítógép és a hozzá...
Fúrócsavarozók tesztje
Ebben a tesztünkben az egyik első akkuval meghajtott barkácsgép-család...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION