Terasz szigetelés és burkolás


A burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nem csak azzal kell tisztában lenni, hogy mit kell megcsinálni, hanem azzal is, hogy mivel és hogyan. Mestertippek a Mapei-től!

A teraszok burkolásánál az egyik legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, portól, zsírtól és más szennyeződéstől mentes legyen. Alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Az alkalmas anyagok kiválasztásával és a megfelelően elkészített vízszigetelés az építmény élettartalmának és a használati értékének biztosításához nélkülözhetetlen. Az építmények néhány területén, mint például a teraszokon és erkélyeken, a vízterheléseken kívül összetett terhelések is jelentkeznek. E helyeken a károsító hatás együtt jelentkezik egyrészt a téli és nyári állapotok közötti hőmérsékletkülönbséggel, másrészt a napsütéstől felmelegített és a csapadék által hirtelen lehűtött feszültségkülönbözet hatásával. A terheléseket pedig el kell viselnie a terasz teljes burkolatának, azaz a szerkezetnek, a vízszigetelésnek, ragasztónak, fugázóhabarcsnak, rugalmas tömítéseknek és a burkolatnak egyaránt. Ezt úgynevezett alternatív szigeteléssel lehet megoldani.

Erre a célra a Mapei termékskálájából legalkalmasabb a kétkomponensű flexibilis Mapelastic kenhető szigetelés, amely a felülről átszivárgó csapadék továbbjutását megakadályozza. Repedésáthidaló képessége alapján pedig önmagában a 0,8 mm-nél, lúgálló ÜVEGSZÖVET HÁLÓ-val erősítve az 1,5 mm-es, illetve MAPETEX SEL-lel pedig az akár 3 mm-nél szélesebb repedéses aljzatokra is felhordható. A kritikus szigetelés részeknek és csomópontoknak számító csőáttörések, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetők biztonságossá.
 
Gyakorlati tapasztalatok alapján, bár minden felületre tökéletesen tapad, bedolgozása akkor vezet a legjobb eredményre, ha a kezelendő aljzatra egy igen vékony kontaktréteget hordanak fel. A kontaktrétegre aztán fel lehet hordani a legalább 1 mm vastagságú első rétegét, melybe beágyazható az üvegszövet háló vagy a Mapetex Sel. 4-5 óra elteltével a második rétege is felhordható. Kedvező időjárási viszonyok mellett 24 óra múlva burkolható akár (Keraflex S1) vagy bármilyen S1-es, vagy a fölötti minőségű flexibilis csemperagasztóval. A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja az esztétikai megjelenést. A cementkötésű fugák Keracolor FF Flex normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra. Valamint fugázhatnak a sav- és lúgálló Kerapoxy és Kerapoxy Design + MapeGlitter műgyanta termékcsaláddal. Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.
 
(Forrás: Mapei)
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Utólagos falvíztelenítési eljárások
Kedves Hajnalka! A házunk szuterénnel rendelkezik. Kb. 120 cm-es falfelület van a...
Otthonunk hőszigetelése
Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném...
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Olvasónk készítette
Rendszeresen kapunk leveleket olvasóinktól, hogy nem hiába adunk...
A beázás megelőzése
A fürdőszobákban a zuhanyzók és kádak környezete, az emeleti fürdőkben a padló megfelelő...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION