Kis munkával megújul a kerti szék


Becsüljük meg régi, de tartós fémbútorainkat. A műanyag kerti bútoroknak is vannak előnyei, de az igazi mégis csak a fából és kovácsoltvasból készült kerti szék, asztal. Ha a lakk, a festék lekopott, a fémvázat és a deszkaelemeket egyszerűen felújíthatjuk. A következőképpen:

A műanyag kerti bútorok olcsók ugyan, látványuk azonban többnyire nem túlzottan szemet gyönyörködtető. Ha mutatósak is, a hosszú évek alatt színük elváltozik, anyaguk megreped. Érdemes megvenni a barkácsáruházakban a drágább nyersanyagból, fémből készült tömegtermékeket. Nem is kell rájuk túlzottan vigyázni néhányszori felújítással mégis generációkat is végigszolgálnak. Aki hajlandó egy kis időt és energiát ráfordítani, örömét leli majd a mutatós végeredményben, no meg persze a szabadidős tevékenységben is.

1. Az elöregedett deszkákat szereljük le, esetünkben a kopott műanyagoktól szabadultunk meg. A rozsdás csavarokat is újakkal kell helyettesítenünk.
2. Először csiszoljuk le géppel a régi festék nagyját a bútorvázakról, majd csiszolópapírral, drótkefével távolítsuk el maradéktalanul a többit.
3. A kerti szék vázát mi – alapozás után – Supralux kültéri zománcfestékkel kentük le. Drágább, viszont nem kell alapozni, ha Hammerite-ot használunk.
4. Amíg a fémváz szárad, a kezeletlen deszkákat géppel és kézzel is lecsiszolhatjuk, az a lényeg, hogy mindegyik teljesen sima legyen. A láb felőli léc sarkait alaposan gömbölyítsük le.
5. Az ülőléceket pontosan a vázra helyeztük és alulról bejelöltük a csavarok helyét. Fúróval átfúrtuk a deszkákat, az ülőoldal felől pedig süllyesztettük a csavafejek helyét.
6. A rétegelt-ragasztott léceket alapozóval kentük át, majd kétszer áthúztuk Sadolin mahagónival. A tartósabb hatás érdekében le is lakkozhatjuk őket.
7. A korábbi műanyag léceket fadeszkával helyettesítettük. A fenyő alaposabb kezelést igényel, a tölgyfa akár könnyű beeresztés után is ellenáll az időjárásnak.
 
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Polcrendszer a nappaliban
Olyan egyedi méretű polcrendszert szerettünk volna a nappaliba, amelyen minden könyv,...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Ház a diófán
A gyerekek örök kedvence a fa tetejére épített ház. Bemutatunk egy költséghatékonyan...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Éjjeli szekrény hat lépésben
A hálószoba bútorzata épp úgy fontos, mint a lakás...
Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION