Fűnyíróteszt


Minden hobbikertész ápolt pázsitot szeretne a kertjében. Ahhoz, hogy a gyep a kert dísze legyen ? gondozott és strapabíró ?, tavasztól őszig rendszeresen nyírni kell. Ezért évente legalább 8-10 alkalommal szükséges füvet vágnunk. Ehhez már csak a megfelelő fűnyíró gépet kell kiválasztanunk. padlásfeljáróA helyes, időben elvégzett fűnyírás hozzájárul a pázsit egészséges növekedéséhez. A fűnyírás gyakorisága függ a fű növekedésének gyorsaságától. A fő növekedési időszakban (májustól júniusig) olykor hetente kétszer, egyébként hetente egyszer szükséges füvet nyírni. Csapadékosabb évben ennél jóval több fűnyírásra is szükség lehet. Amikor a fűszálak magassága meghaladja a 10-12 cm-t, a fűnyírást mindenképpen el kell végeznünk. Ha a pázsitot túl korán nyírjuk le, akkor az még nem elég ellenálló. A száraz viszonyok között élő gyep nyírását legkésőbb a virágzatok megjelenéséig jó, ha elvégezzük. Díszpázsitnál a vágási magasság 2-3 cm, a sportgyepnél 4-5 cm.

Gyakrabban, kevesebbet és időben

Minden kert büszkélkedhet kisebb-nagyobb gyepfelülettel. A fűnyírásra alakuljon ki és maradjon fenn a lehető legtovább. Aki még kezdő fűnyíró, jó, ha tudja: akkor kell indítani a gépet, ha a fűszálak elérik a 12 centis magasságot. Nyáron a melegben, különösen, ha nem nagy tömegű a lenyírt fű, nem kell összegereblyézni, ilyenkor a gyűjtőkosár használata mellőzhető. A levágott fű talajtakaró zöldtrágyaként megmaradhat, ez a mulcs nem engedi gyorsan elpárologni a nedvességet.

Így nyírjunk füvet

Előfordul, hogy valamilyen oknál fogva mégis megkésünk a fűnyírással; ilyenkor a már felmagasodott füvet ne vágjuk rövidre egy menetben, hanem először úgy vágjuk, hogy a szokottnál magasabb maradhasson, és csak a következő, netán a harmadik alkalommal vágjuk csak a szokásos rövidségűre. A magas fű töve ugyanis megsárgul, és a nyírást követő erősebb napfény hatására könnyen károsodhat, akár ki is pusztulhat. A túl késői fűnyírás kedvez a gyorsan növekvő gyomnövények elszaporodásának, amelyek kiszoríthatják helyükről a gyep fűfajtáit. A gyepet sohase nyírjuk 2-3 cm-nél alacsonyabbra, hogy a fűszálak között kedvező, párás légréteg alakulhasson ki, s ezáltal vízigényük is csökkenjen. Ha a gyep túlságosan rövid, könnyen kiszárad, foltosodik. A vágás hatására a pázsitfüvek tövében új hajtások fejlődnek, megteremtve a gyepszőnyeg zártságának, kedvező sűrűségének, tömöttségének feltételeit. A helyes nyírás nemcsak a föld feletti hajtások fejlődésére, hanem a gyökértörzsekre is kedvezően hat. Ugyanakkor a fűvel vetekedő gyomok számára a nyírás kifejezetten kedvezőtlen. szánt idővel nem szabad spórolni. Ha úgy akarunk időt nyerni, hogy a gépet a legalacsonyabb fokozatra állítjuk, mert ezzel akarjuk a jövő heti nyírást megúszni, kipusztíthatjuk a füvet. A megfelelő vágási magasság mellett a vágási minőségnek is fontos szerepe van a szép gyepszőnyeg kialakításában. A kopott, életlen penge inkább tépi a fűszálakat, mint vágja. Az így kialakult szálkás vágási él nagyobb támadási felületet biztosít a fűbetegségek kialakulásához, ezért mindig figyeljünk arra, hogy a fűnyíró kése éles és sima legyen. A helyes fűnyírással elérhetjük, hogy a nem éppen kedvező helyi adottságok következtében előnytelen fűállomány esetében is elfogadható fűborítás

FŰNYÍRÓSZEMLE - 20 gép összehasonlító táblázatban (Klikk ide!)
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kis fürdőszobába kell egy kádpolc
Sokan szeretnek hosszan fürödni – Agatha Christie is a kádban ülve írta krimijeit....
Hálószoba-felújítás saját kezűleg
Ahhoz, hogy lakóterünk megújuljon, nem kellenek új bútorok, sem szakemberek hada:...
Dohányzóasztal raklapból
Ismerősüktől kaptak néhány raklapot Tavali Gáborék Pécsett, így szerettek volna valami...
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION