Grillsütők


Számtalan változatban kaphatók kerti grillsütők, de a lakoma elkészítéséhez nem kell feltétlenül krómozott, csillogó-villogó berendezés: a földön rakott tűz fölé állított rostély éppúgy megteszi, mint a lábakon álló, guruló, állítható szerkezetek. Ha megvan a parazsunk, neki is láthatunk a sütésnekfőzésnek. De micsodán?



Bográcsban főtt halászlé, nyárson forgatott saslik, parázson sült flekken ? csupa ínycsiklandó étel, amelyet baráti társaságban tavasztól őszig a kertben fogyaszthatunk. A családi házak és nyaralók kertjében álló egyszerű szalonnasütögető az utóbbi években korszerű minikonyhává fejlődött. Lehet igényes, terméskővel kirakott ?bárpult?, vagy mobil, krómozott csodamasina. Természetesen a néhány sziklával körberakott tűzhelynek is megvan a maga sajátos hangulata. Lényeg az, hogy tervezésekor vagy vásárlásakor vegyük figyelembe a kert és a ház stílusát, egyedi vonásainak összképét.

Helyet a kerti grillnek

Amikor a grillezésről beszélünk, nem árt néhány apróságot figyelembe venni. Nem elhanyagolható szempont az, hogy ma már a kerti sütő, illetve kis nyári konyha a tervezett kert és környék szerves része. A legfontosabb feladat a legalkalmasabb helyet kiválasztani a kertben. A háztól távolabb keressünk meghitt zugot, hogy lehetőleg ne a saját vagy a szomszéd ablaka alá füstöljünk, és a nagyobb társaság jókedve se zavarjon másokat. Viszont természetes közelségben kell hogy legyen a ház konyhája, hiszen gyakran előfordul, hogy az alapanyagokat ott készítjük el, illetve az eszközök is ott találhatók. Ügyeljünk az uralkodó szélirányra. A tűzhely közelében hagyjunk elegendő helyet a mozgásra, közlekedésre, ne a legszebb virágágyás vagy gyümölcsfa mellé telepedjünk. A konyha és a grillező helye között könynyen járható, biztonságos útnak kell lennie, hiszen alkalomadtán éles eszközökkel és forró étellel is biztosan kell tudnunk közlekedni. Gondoskodnunk kell a könnyű és gyors vízelérési lehetőségről is, hiszen a tevékenységünkhöz tüzet gyújtunk, illetve a főzéshez és takarításhoz is vízre lesz szükségünk. Azt is gondoljuk át, mekkora a baráti körünk: általában 1-2, 4-6, esetleg 10-12 főt szoktunk-e megvendégelni? Heti rendszerességgel használnánk, vagy csak kéthavonta? Ha az építés mellett döntünk, akkor olyan környezetbarát anyagot válasszunk, amely a magas hőmérsékletnél sem bocsát ki káros anyagokat.

Biztonsági szabályok

  • Begyújtás előtt ellenőrizzük, hogy elég stabil-e a grillező.
  • Mindig a szabadban állítsuk fel a grillezőt, soha ne tető alatt.
  • A begyújtáshoz használhatunk grillbegyújtó folyadékot, de soha ne spirituszt, mert az robbanást okozhat.
  • Használjunk edényfogó kesztyűt, vigyázzunk a forró eszközökre.
  • Ne engedjük a gyermekeket túl közel a grillezőhöz.
  • Mindig legyen kéznél egy vödör víz.



Faszenes grillezők


Ha lehetőségünk van arra, hogy a saját kertünkben alakítsunk ki állandó tűzrakót, akkor sokkal több megoldás jöhet szóba. A legegyszerűbb persze az, ha a kereskedelemben kapható kész kerti sütőket használjuk. Nagy előnyük, hogy kisebb teraszon is elférnek, és használat után a tárolásuk sem okoz problémát.
Nagyon sokféle faszenes grillező van forgalomban. Hihetetlenül megkönnyítik a grillezést, mivel egyenletesen sütnek, és eközben nem keletkezik kellemetlen füstszag, csak pikáns ízt ad az ételnek. Modellkínálatuk az egyszerű, kerek, faszenes kerti grilltől kezdve ? amelynek kicsi a rostélymérete ? a kerti grillkocsikon át egészen a zárt fedelű grillekig terjed, amelyek úgy működnek, mint a sütők. Ezek előnye, hogy általában könnyen össze- és szétszerelhetőek, s a zimankós időszakban védett helyen tárolhatók. További előnyük még, hogy könnyen mozgathatók, tisztán tarthatók, és üzemeltetésük nem igényel különösebb ?szakértelmet?. A hátrányuk is az egyszerűségükből fakad: pusztán csak a sütési funkcióra használhatók, általában minimális állítási és szabályozási lehetőségekkel. A faszénnek is különböző formájú és minőségű fajtái vannak. A faszénen, a grillbegyújtó folyadékon vagy a gázon kívül egyéb tartozékra is szükségünk lesz: nélkülözhetetlen pl. a villa, a grillfogó vagy a pácoláshoz használt ecset, illetve szükségünk lesz még éles késekre és stabil vágódeszká(k)ra. Ne feledkezzen meg a fáklyákról és a gyertyákról sem, hiszen ezek nemcsak hangulatos világítóeszközként, hanem rovarriasztóként is funkcionálnak. A grillezők egy speciális típusa a lávakőből készült grill, amely órákon keresztül egyenletesen adja le a hőt.

Hagyományos grillező téglából

Ha a grillezőt nem a teraszra, hanem a kertbe építjük, akkor készítsünk előbb egy betonalapot. Ássunk egy nagyjából 30 cm mély gödröt, töltsük fel hozzávetőleg 25 cm vastagságban kaviccsal, majd zárjuk le azt egy kb. 7,5 cm vastag betonréteggel. Készítsük el a betont cement, homok és sóder 1:2,5:4 arányú keverékéből. Mindezt megerősíthetjük még egy acélrácscsal. A grillező beosztását tetszés szerint alakíthatjuk. Vegyünk grillező- és széntartó rostélyt, valamint hamutálcát. Vegyük figyelembe a felhasznált építőkövek méretét, és számoljunk rá kb. két centit. A falakat kéménykötésben húzzuk fel, ami azt jelenti, hogy a függőleges fugák minden egyes sorban féltéglányival el vannak tolva. Minden téglasor felrakását kezdjük a sarkokban, és hogy elkerüljük, hogy ferdék legyenek a falak, feszítsünk ki zsinórt. Folyamatosan ellenőrizzük a fal vízszintességét vízmértékkel. Hagyjuk a fugákat mindenütt egy cm vastagon, és simítsuk le őket teljesen simára. Több tartóelemet is beépíthetünk, hogy variálni tudjuk a grillezőrostély és a széntartó rostély magasságát. A mellékelt rajzon még terveztünk egy ajtóval ellátott tárolóhelyet a faszénnek és egy előkészítő asztalt a grillezendő alapanyagoknak.

Kéményes grillezők

A kéményes grillező a kert egyik leg dekoratívabb dísze lehet. Megépíthetjük téglából, agyagból és cementből vagy betonból saját magunk, de vásárolhatunk rozsdamentes acélból készen is. Ezeket a grillezőket nem tanácsos közvetlenül a talajra építeni, mert a 300-600 kg-os terhelés miatt a talaj könynyen megsüllyedhet. Ezért először készítsünk egy kis alapot. Az egyes építőelemeket az építési leírás szerint kell összerakni, és speciális ragasztóval vagy csemperagasztóval kell egymáshoz rögzíteni. Az esetleges fugákat pedig ragasztóval kell kitölteni. A szürke betonelemeket kültéri diszperziós festékkel vagy lapra vágott dísztéglasorral díszíthetjük, a pirosra színezett elemeket pedig színtelen betonfestékkel festhetjük le. A különféle tartozékok, mint pl. a hamutálcával is ellátott széntartó rostély, a nyársszett és tárolórekesze lehetővé teszik, hogy a saját elképzeléseink szerint alakítsuk ki grillezőnket. A legújabb találmány egy forgatható fémlap, amelyet közvetlenül a grillező alá kell helyezni, és segítségével az egész grillező szélirányba fordítható. Ha pedig valaki a füstmentes ízeket kedveli, vagy egészségügyi okokból nem ehet ilyet, annak a számos változatban kapható elektromos grillsütőket ajánljuk.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Faház építése deszkáról deszkára
Egyáltalán nem ördöngösség saját kezűleg megépíteni egy fából készült nyárilakot....
Az Év háza 2017-ben
Hagyományosan az Építészet Világnapja nyitóeseménye volt a Magyar Művészeti Akadémia,...
Idén is összecsapnak a világ legjobb favágói
November 3-án és 4-én visszatér a norvég olimpiai városba, Lillehammer-be a STIHL...
Még mindig szigetelhetjük a házat
Födémszigeteléssel akár még ebben a fűtési szezonban is 25%-kal csökkenthetjük a...
Szökőkutak reneszánsza
Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított...
Ágaprítók tesztje
Az őszi metszés sok zöldhulladékkal jár. Ezek környezettudatos...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION