Szobanövények téli gondozása


A tél sok megpróbáltatásnak teszi ki szobanövényeinket. Ahhoz, hogy megóvjuk őket a pusztulástól, néhány dologra jobban oda kell figyelnünk, mint a többi évszakban. A megfelelő körülmények megteremtésével üdén zöldellő szobanövények látványában gyönyörködhetünk télen is. Párásítás, permetezés, napfény-pótlás lámpázással, megfelelő hőmérséklet, öntözés mértékkel ? a szobanövények téli gondozásának teendőit foglaltuk össze.

Amikor beáll a hideg, különösen fontos szerepet kapnak lakásunkban a szobanövények. Látványukkal enyhítik a természet utáni vágyunkat, gondozásuk feltölti az embert, jobb hangulatot teremt. A színek energiát és kreativitást sugároznak, mintegy életre keltik otthonunkat. A szobanövények környezeti igényei igen különbözőek, de tűrőképességük általában elég nagy. Növényeink összeállításánál arra ügyeljünk, hogy az adott helyre csoportosított valamennyi növény igényei hasonlóak legyenek. A lakásban tartott növények szempontjából mindenekelőtt a megfelelő hely megtalálása lényeges. A növény ?kommunikál?, s rövidebb-hosszabb idő alatt tudtunkra adja, mi nem tetszik neki. Figyeljünk rá!

Kívül szürke, belül zöld

Télen a rövid és fényszegény nappalok elsősorban a virágzó cserepeseknél (fokföldi ibolya, szobai azálea, ciklámen), illetve a tarka lombú levéldísznövényeknél okoznak gondot. Ezeket enyhén fűtött (15 C°-nál hűvösebb), de egész nap fényes, északi vagy déli helyiségben tartsuk. A páraigényes növényeket ? páfrányokat, orchideaféléket (Tillandsia) ? erre az időszakra helyezzük át az ablakkal felszerelt fürdőszobába vagy a konyhába. Néhány szobanövény kifejezetten jól tűri a száraz, meleg, fényszegény körülményeket. Ilyen a fácánlevél (Sansevieria), a sárkányfa (Dracaena) a rákvirág (Aglaonema), és a filodendron, illetve a kutyatejfélék családja. A kaktusz és pozsgás növényfélék 10 fok körüli hőmérsékletet kívánnak minimális öntözéssel. A broméliafélék is jól megélnek télen a túlfűtött lakásokban, de levéltölcsérüket rendszeresen fel kell tölteni vízzel. A növények hőellátását lehetőleg úgy kell megoldani, hogy azzal gátoljuk a téli, kedvezőtlen növekedést. Ez a növények alacsonyabb hőmérsékleten való tartásával oldható meg a leginkább, de a túlhűlés és a megfázás veszélyét kerülni kell. Télen is rendszeresen szellőztessünk, csak vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot. Mindig a legtávolabbi ablakot tárjuk ki. A szellőztetéssel érdemes megvárni a déli órákat, mert addigra némileg enyhül az idő. Természetesen a legjobb gondoskodás mellett is előfordul, hogy néhány levél elszárad, illetve satnya, színtelen hajtások fejlődnek a növényeken. Ezeket a felesleges részeket távolítsuk el róluk, mert fertőzést terjeszthetnek. A növények ápolását követően mindig alaposan mossunk kezet, mert egyes növények ? nem csak az arra érzékeny bőrűeknél ? irritációt okozhatnak.

Párásítás, permetezés

A szobai dísznövények a száraz, poros levegőtől is szenvednek. Télen használjunk párologtatót, vagy helyezzünk a fűtőtestre vízzel telt edényt. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, ezzel szintén párásítjuk a levegőt ? s nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A téli időszakban a szoba napfényesebb részében alakítsunk ki zöldsarkot, ahol egymás mellett több, azonos gondozást igénylő növényt helyezünk el. A virágcserepek alá tegyünk a szokásosnál nagyobb alátétet. A tálat töltsünk meg folyami kavicscsal vagy agyaggranulátummal, és cserepestül helyezzük el benne a növényeket. A kavicságyat rendszeresen töltsük fel szobahőmérsékletűre melegedett vízzel. Ebből a növény az igényeinek megfelelően veheti fel a nedvességet, és környezetében is páradúsabb lesz a levegő. Mivel az éjszakai kisebb-nagyobb lehűlések ebben az időszakban elkerülhetetlenek, a szükséges öntözésre lehetőleg délelőtt kerüljön sor. Szobanövényeinket időnként permetezzük (spricceljük) le tiszta ? forralt, majd lehűtött ?, esetleg desztillált vízzel, netán zuhanyoztassuk le a fürdőkádban. A kemény csapvíztől foltosak lesznek a levelek, ezért szükséges a forralása (az állott víz is jó). Az öntözéshez használt kemény víz lágyításánál jól bevált módszer a literenként pár csepp mennyiségben adagolt citromlé is. A permetezéssel nemcsak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, így szabaddá válnak a légzőnyílásai. Nedves ruhával vagy szivaccsal is áttörölhetjük a leveleket. A párásítást sem szabad túlzásba vinni, mert a meleg lakásban kedvező környezetet teremthet a gombakártevőknek.

Öntözzünk érzéssel!

A növények növekedésének szüneteltetése, illetve lelassulása a vízigényüket is csökkenti. Annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben a növények kevesebbet párologtatnak. A vaskos, húsos szárú és levelű fácánlevélfélék, illetve a szanszeviériák és más pozsgás növények bármelyikét télen elegendő csak annyi vízzel ellátni, hogy a földjük ki ne száradjon. A legtöbb vizet a hajtatott növény: a cserepes tulipán, a jácint, a nárcisz, a hortenzia kívánja. Ha csak egyszer is kiszáradnak, jelentősen megrövidül virulásuk ideje. Télen a túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességét, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk nekik, vagy sem. A heti egy alkalom általában elég. A tápoldatozás a téli hónapokban elégséges havonta egyszer, de mindig nedves földre ? az aktívan virágzó fajok, mint a mikulásvirág, a ciklámen és a hagymások kivételével, hagyjuk nyugalomban a növényeket. A vágott virágok vizébe tehetünk egy csipetnyi sót és cukrot, de ennél fontosabb, hogy a vizet kétnaponként cserélgessük, és a virágok szárát vágjuk vissza. A vázába állított száraz virágok csak addig szépek, mutatósak, amíg tiszták, nem porosak. Amikor megfakulnak, dobjuk ki őket. A művirágok, például a selyemvirágok csak olyan helyre valók, ahol nincs lehetőség rendszeres öntözésre, vagy a hőmérséklet és a megvilágítás nem elegendő élő növények tartására. Lakásban a legtökéletesebben elkészített művirág se veheti fel a versenyt az egyszerűbb, gondoskodást igénylő élő növénnyel.

Mikulásvirág, a karácsonyi csillag

November-decemberben rózsaszínű és fehér változatai is kaphatók. Minimális hőigénye 13 fok Celsius-fok. A leggyakrabban előforduló hiba, hogy amikor télen haza vagy ajándékba visszük a növényt, az megfázik, és azután már a meleg szobában is csak vegetál, majd elhullatja leveleit. Sem a huzatot, sem a túl magas szobai hőmérsékletet nem szereti. Télen olykor párásítva, közepesen öntözve, kéthetenként tápoldatozva érzi legjobban magát.

Ablakok között

Sokan szeretik az ablaktáblák között teleltetni növényeiket, de ehhez a megoldáshoz szerencsés körülmények is kellenek. Az ablakközben tartás azzal a veszéllyel járhat, hogy a lehűlő külső üvegfelülethez hozzáérő leveleken barnuló fagyfoltok keletkeznek, a belső ablakfelülethez érők viszont az itt lecsapódó víztől kezdenek el rohadni. Hátrányos az is, hogy kívülről hideg, belülről pedig meleg levegő áramlik az ablakközbe elhelyezett növényekre,és a gyökerek különösen érzékenyek a hőingadozásra.Az is hátrányos lehet, hogy az ablakot közvetlen napsütés éri, és az ugrásszerűen bekövetkező hőmérséklet-emelkedéstől is károsodhatnak a növények. Csak a virágjukkal díszítő és éppen viruló, valamint a különösen fénykedvelő kaktuszok és más pozsgás növények tartásához ajánlható télidőben az ablakköz, ha a hőmérséklete nem csökken fagypont alá.

Lámpázás, avagy mesterséges nap

A zöld növények megkötik és kémiai energiává alakítják át a nap fényenergiáját (ez a fotoszintézis), hiszen az anyagcseréhez nélkülözhetetlen a fény. Ehhez a 400-800 nanométer hullámhosszúságú fény alkalmas, amelyet a nap szolgáltat, már amikor süt. Azokra az időszakokra, amikor nem süt, a szaküzletekben ma már kaphatók kimondottan növényeknek való fényforrások, lámpák, amelyek az emberi szem számára furcsa színt adnak. Az Osram- vagy GEgyártmányok a normál izzók árának duplájába, esetenként négyszeresébe kerülnek. A terrarista szakboltokban is vásárolhatók ilyen fényforrások, ugyanis az akváriumok és a terráriumok lakói is igénylik a műnapot.

Fény és árnyék

Ha tartósan szép dísznövényt szeretnénk, feltétlenül vegyük figyelembe az adott növény hőmérséklet- és fényigényét. A téli időszakban a szobában a fényviszonyok jelentősen megváltoznak. Ha az ablakon függöny is van, tovább romlik a helyzet. A legtöbb szobanövény a trópusi, szubtrópusi vegetáció aljnövényzetéhez tartozik, ezért természetes élőhelyén sem jut hozzá a közvetlen napfényhez. Talán ezért is kell néhányukat védeni még télen is a közvetlen napsütéstől, mert a déli ablakpárkányon a napégés károsíthatja őket. Ha a lakás fényszegény (s a legtöbb ilyen), az árnyékot kedvelők közül kell növényt választani. A borostyán, a kúszóka, a páfrány egyaránt szép dísze lehet a lakásnak. A déli fekvésű szobákba valók a fűszernövények, a citrusfélék, a jukkák és a pálmák. Az északra néző ablakok nem kapnak közvetlen napfényt, a nyári fény szórt, a téli viszont kifejezetten gyenge. Ide való többek között a kevés fényt igénylő aszparágusz, a begónia, a borostyán, a ciklámen, a filodendron és a fodorka. A keletre néző ablakot délig éri a napfény, vagyis az ide helyezett növények sok fényt kapnak. A keleti fekvés az ananász, az afrikai ibolya, a bromélia, a hanga, a mikulásvirág, a szanszeviéria, a veronika, a páfrányok és pálmák számára kedvező. A lakás nyugati oldalán a leghosszabb a nap. Ez a hely tökéletes a fiatal növények számára, de e környezetben jól érzik magukat a citrusok, a leanderek, az azálea és a begónia is. A téli, fényszegény időszakkal függ össze az is, hogy a kisebb virágzó vagy bimbós növényeket nem jó mozgatni, mert ilyenkor bajt érzékelnek, s virágjaikat, nehogy sérült termést hozzanak, inkább eldobálják. A nagyobb növények levelei maguk keresik a kedvezőbb pozíciót. A virágos növények és a tarka levelű fajok nem kedvelik az árnyékos környezetet.

Furcsa formák, szúrós tüskék és színes virágok. A kaktuszokkal nagyon könnyű bánni, öntözés nélkül is átteleltethetők, kevés gondoskodást igényelnek. Érdemes keverni a különböző méretűeket, akkor mutatnak igazán jól.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Mini kertgazdaság
Szeretjük a növényeket, de nincs hatalmas birtokunk, kertünk? Itt a megoldás. Készítsünk...
Előszobabútor raklapból
Minden lakásban vannak hiányzó bútorok, és szinte mindig vannak felesleges tárgyak....
Pára-para: ügyeljünk ablakainkra a téli hidegben!
Az ablakok párásodása különösen a téli időszakban okoz sokak számára kellemetlenséget....
Tanulóasztal s. k.
Szüksége volt egy íróasztalra Németh Kristófnak Pécsett, mert gimnáziumba jár, és...
Az Ötlet Mozaik februári száma
Megjelent az Ötlet Mozaik februári száma. Aktuális témák a magazinból. Térelválasztó...
Fagymentes, mégis használható kerti csap
A kerti csapokat télen lezárni, vízteleníteni kell. Vonatkozik ez a ház külső falán...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION