Kerti konyha és grillsütő


A kerti mobil konyha, grillsütő és mosogató lehetővé teszi, hogy a főzés minden mozzanata a kertben történjen.  Az étel előkészítésére, sütésre és a mosogatásra is alkalmas, valamint étkező asztalnak is kiváló kerti bútor kedvenc darabja lehet a családnak.

A kerti partik rendezésében is nagy segítséget nyújt, minden egy helyen megtalálható és nem kell ki-be hurcolkodni: grillsütő, beépített mosogató, az étkészletnek pedig tároló. Ráadásul étkezőasztalként is funkcionál, ha két oldallapját felemeljük. Más szóval: egyetlen gördíthető ?faládával? egyszerű és könnyű lesz a grillezés a szabadban.
A beépített mosogató egyébként nem csak azért jó, mert a helyszínen elmosott tányérokra nem tud rászáradni a mustár, de arra is kiváló, hogy a konyhakertből frissen kihúzott zöldségeket vagy salátát megmossuk benne ? ahelyett, hogy a konyháig kellene vinnünk őket, vagy a kerti csapnál folyamodnánk félmegoldásokhoz.
Kényelmes dolog, ha folyóvizes mosogatónk van a grillezőhely mellett ? csak egyszer kell kipróbálni, és többé nincs visszaút! Igaz, hogy a megoldás csak hidegvizes, de ha a gyepen fekvő tömlőt csupán fél órán át süti a nap, már melegvizesnek is nevezhető?
 
 kerti konyha

A használt víz mehet a virágokra

A vízellátást és a szennyvíz elvezetését szimpla kerti locsolótömlővel és a Gardena csőcsatlakozásaival oldottuk meg. A csövet az alsó keresztmerevítő lécbe (C) fúrt lyukba erősített csatlakozóelemig vezetjük, és egy vízmegállítóval csatlakoztatjuk hozzá (a cső másik végét a kerti csaphoz csatlakoztatjuk, és a csap megnyitásával már meg is oldottuk a mosogató vízellátását).
A zöldség, saláta megmosására használt vizet ne hagyjuk kárba veszni, öntözzünk vele: az elfolyó vizet szállító tömlő végét állítsuk egy virágágyásba. Amikor viszont a használt tányérokat sikáljuk tisztára, a mosogatószeres szennyvizet természetesen az ágyás helyett a csatornába vagy az emésztőbe vezessük.

A mosogatás is érdekessé válik

Az egészben az a legszebb, hogy nyugodtan elfelejthetjük mindazokat az unalmas és fárasztó munkákat, amelyek a grillparti végeztével bent vártak ránk. Mert ha a pakolás, mosogatás kint történik, minden résztvevő szívesen ajánlja fel a segítségét ? még a mosogatás is érdekes, ha a szabadban csináljuk ?, úgyhogy több időnk marad előtte és utána a valódi beszélgetésre, pihenésre.
 
A grill alatt vízhatlan tároló van, amelyben elfér egy 6 személyes grill-vacsora minden kelléke ? tányérok, evőeszköz, fűszer, olaj, miegymás.
A konyha kerekeken áll, úgyhogy könnyedén odébb gördíthetjük a kert árnyékosabb vagy napsütötte részére, aszerint, hogy hűsölni vagy a napot élvezni szeretnénk-e éppen. A grillszezon elmúltával pedig összecsukva betolhatjuk a garázsba vagy oda, ahol tartjuk jövő tavaszig.

 

Konzol tartja a grillt
 
A grillsütő esetünkben 44×27 centis ? mérete persze lehet másmilyen is attól függően, éppen milyet találunk legmegfelelőbbnek a kínálatból, de ne legyen sokkal nagyobb ennél, mert akkor át kellene helyezni a mosogatót és a konyha többi elemét. Vágjunk számára egy 48×31 centis lyukat, ha ugyanis 1,5-2 centi távolság van a fém és a deszka között, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy a faanyag nem pörkölődik meg.
A grillező egyébként négy L alakban meghajlított vaslapon (használhatunk készen vásárolt konzolokat is) függ, azokon keresztül csavarozzuk az asztallapot alkotó deszkákhoz. Pontosabban: a konzolok vízszintes részén levő csavaroknak bejelöljük a helyét, félig becsavarjuk a csavarokat, majd levágjuk vagy lefűrészeljük a fejüket. Az így kialakított négy fém-ék (a lefejezett csavarok) pontosan a helyén tartja a grillezőt, azt azonban szükség esetén, pl. tisztításhoz egyetlen mozdulattal leemelhetjük ? persze csak azután, hogy kihűlt?
 
TIPP
 
Napernyőnek olyat használjunk, amilyet az aktuális kínálatból legmegfelelőbbnek tartunk, de átmérője, ha lehet, ne legyen kisebb két és fél méternél. A napernyőtalp árát megspórolhatjuk, ha tartórúdját fent a munkalap léceibe, alul a rakodófelület deszkáiba fúrt lyukakba állítjuk: a faszerkezet a grillel és mosogatóval elég masszív ahhoz, hogy megtartsa a napernyő súlyát.

Már a gördíthető konyha elkészítése előtt érdemes megterveznünk, hogy a kert mely részében lesznek a grill-partik. A napernyőt kiválthatja például egy terebélyes fa, amelynek árnyékában süthetünk. Gondoljunk arra is, hogy a grillsütéshez sokszor hívunk vendégeket is, úgyhogy jó, ha a kinyitott szerkezet körül marad 8-10 négyzetméternyi hely a székeknek. Végül: vegyük figyelembe a szélirányt is: fontos, hogy a füst akadálytalanul szálljon felfelé, ne pedig az ülőhelyek vagy a szomszéd kertje felé.

 

 

 

 

 

 

Faanyag:
44×44 mm-es stafliból:  4 db 58 centi hosszú láb (A)
15×91 mm-es deszkából:  4 db 129,1 centi hosszú oldalléc (B),
4 db 62 centis keresztmerevítő (C), 25 db 65 centis fedőléc (D) ? ezek alkotják az munkalapot, 26 db 52 centis léc (E) ? ezek a felhajtható asztallapok
15×68 mm-es lécből: 4 db 129,1 centis merevítőléc (F)
21×21 mm-es stafliból: 4 db 117,3 centis kapcsolóléc (G)
21×33 mm-es lécekből: 2 db 117,3 centi hosszú léc (H)
15×44 mm-es lécekből: 4 db 41 centi hosszú kitámasztó (J)
21×44 mm-es lécekből: 4 db 10 centi hosszú támasz (K)
22 mm átmérőjű farúdból: 2 db 130 centi hosszú támasztórúd (L)
16 mm-es vízálló rétegelt lemezből: 2 db 32×50 centis lap (M) ? a szekrényke teteje és alja, 2 db 32×33 centis lap (N) a szekrény oldalának, 1 db 29,8×50 centi szekrényhátlap (P), 2 db 26,4×33 centis ajtólap (Q)

Fém és műanyag elemek:
1 db 27×44 centis grillsütő (A)
1 db 40×46 centis mosogató (B)
1 db csap (C)
4 db Gardena összekötőelem (D) ? egy a csaphoz, három a tömlőkhöz
3 db Gardena kapcsolóelem ? colos tömlőhöz és 1 db kapcsolóelem ? colos tömlőhöz (E)
1 kb. 40 centi hosszú lefolyócső (F)
1 db csőkönyök (G)
1 kb. 30 centi hosszú biciklitömlő-darab (H)
1 db 100 centi hosszú ? colos locsolótömlő (J)
2 db 19 mm-es csatlakozóelem (K)
1 db ? colos ?szennyvízelvezető? locsolótömlő (L)
4 db 12,5 centi magas  bútorkerék
2 db bútorfogantyú (a szekrénykéhez)
1 kb. 25 centi hosszú fémrúd a törölgetőknek
4 db 50×50 mm-es L alakú tartókonzol a grill felerősítéséhez
4,5×45-ös, 4,5×35-ös, 3,5×30-as és 4,0×40 mm-es csavarok
4 db pl. 2,5×9 centis zsanér a szekrényajtókhoz
6 db 2,5×15 centis zsanér a lehajtható asztallapokhoz

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Így készítsük fel otthonunkat a csapadékos tavaszi időjárásra
A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház...
Ládalábú íróasztal
Ha szükséges, egy vérbeli barkácsoló több különleges szempont figyelembevételével...
Buldózer alakú játszótér a kertben
Németh Norberték készítették Ágasegyházán gyerekeiknek ezt a hintával, csúszdával...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION