Kerti konyha és grillsütő


A kerti mobil konyha, grillsütő és mosogató lehetővé teszi, hogy a főzés minden mozzanata a kertben történjen.  Az étel előkészítésére, sütésre és a mosogatásra is alkalmas, valamint étkező asztalnak is kiváló kerti bútor kedvenc darabja lehet a családnak.

A kerti partik rendezésében is nagy segítséget nyújt, minden egy helyen megtalálható és nem kell ki-be hurcolkodni: grillsütő, beépített mosogató, az étkészletnek pedig tároló. Ráadásul étkezőasztalként is funkcionál, ha két oldallapját felemeljük. Más szóval: egyetlen gördíthető ?faládával? egyszerű és könnyű lesz a grillezés a szabadban.
A beépített mosogató egyébként nem csak azért jó, mert a helyszínen elmosott tányérokra nem tud rászáradni a mustár, de arra is kiváló, hogy a konyhakertből frissen kihúzott zöldségeket vagy salátát megmossuk benne ? ahelyett, hogy a konyháig kellene vinnünk őket, vagy a kerti csapnál folyamodnánk félmegoldásokhoz.
Kényelmes dolog, ha folyóvizes mosogatónk van a grillezőhely mellett ? csak egyszer kell kipróbálni, és többé nincs visszaút! Igaz, hogy a megoldás csak hidegvizes, de ha a gyepen fekvő tömlőt csupán fél órán át süti a nap, már melegvizesnek is nevezhető?
 
 kerti konyha

A használt víz mehet a virágokra

A vízellátást és a szennyvíz elvezetését szimpla kerti locsolótömlővel és a Gardena csőcsatlakozásaival oldottuk meg. A csövet az alsó keresztmerevítő lécbe (C) fúrt lyukba erősített csatlakozóelemig vezetjük, és egy vízmegállítóval csatlakoztatjuk hozzá (a cső másik végét a kerti csaphoz csatlakoztatjuk, és a csap megnyitásával már meg is oldottuk a mosogató vízellátását).
A zöldség, saláta megmosására használt vizet ne hagyjuk kárba veszni, öntözzünk vele: az elfolyó vizet szállító tömlő végét állítsuk egy virágágyásba. Amikor viszont a használt tányérokat sikáljuk tisztára, a mosogatószeres szennyvizet természetesen az ágyás helyett a csatornába vagy az emésztőbe vezessük.

A mosogatás is érdekessé válik

Az egészben az a legszebb, hogy nyugodtan elfelejthetjük mindazokat az unalmas és fárasztó munkákat, amelyek a grillparti végeztével bent vártak ránk. Mert ha a pakolás, mosogatás kint történik, minden résztvevő szívesen ajánlja fel a segítségét ? még a mosogatás is érdekes, ha a szabadban csináljuk ?, úgyhogy több időnk marad előtte és utána a valódi beszélgetésre, pihenésre.
 
A grill alatt vízhatlan tároló van, amelyben elfér egy 6 személyes grill-vacsora minden kelléke ? tányérok, evőeszköz, fűszer, olaj, miegymás.
A konyha kerekeken áll, úgyhogy könnyedén odébb gördíthetjük a kert árnyékosabb vagy napsütötte részére, aszerint, hogy hűsölni vagy a napot élvezni szeretnénk-e éppen. A grillszezon elmúltával pedig összecsukva betolhatjuk a garázsba vagy oda, ahol tartjuk jövő tavaszig.

 

Konzol tartja a grillt
 
A grillsütő esetünkben 44×27 centis ? mérete persze lehet másmilyen is attól függően, éppen milyet találunk legmegfelelőbbnek a kínálatból, de ne legyen sokkal nagyobb ennél, mert akkor át kellene helyezni a mosogatót és a konyha többi elemét. Vágjunk számára egy 48×31 centis lyukat, ha ugyanis 1,5-2 centi távolság van a fém és a deszka között, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy a faanyag nem pörkölődik meg.
A grillező egyébként négy L alakban meghajlított vaslapon (használhatunk készen vásárolt konzolokat is) függ, azokon keresztül csavarozzuk az asztallapot alkotó deszkákhoz. Pontosabban: a konzolok vízszintes részén levő csavaroknak bejelöljük a helyét, félig becsavarjuk a csavarokat, majd levágjuk vagy lefűrészeljük a fejüket. Az így kialakított négy fém-ék (a lefejezett csavarok) pontosan a helyén tartja a grillezőt, azt azonban szükség esetén, pl. tisztításhoz egyetlen mozdulattal leemelhetjük ? persze csak azután, hogy kihűlt?
 
TIPP
 
Napernyőnek olyat használjunk, amilyet az aktuális kínálatból legmegfelelőbbnek tartunk, de átmérője, ha lehet, ne legyen kisebb két és fél méternél. A napernyőtalp árát megspórolhatjuk, ha tartórúdját fent a munkalap léceibe, alul a rakodófelület deszkáiba fúrt lyukakba állítjuk: a faszerkezet a grillel és mosogatóval elég masszív ahhoz, hogy megtartsa a napernyő súlyát.

Már a gördíthető konyha elkészítése előtt érdemes megterveznünk, hogy a kert mely részében lesznek a grill-partik. A napernyőt kiválthatja például egy terebélyes fa, amelynek árnyékában süthetünk. Gondoljunk arra is, hogy a grillsütéshez sokszor hívunk vendégeket is, úgyhogy jó, ha a kinyitott szerkezet körül marad 8-10 négyzetméternyi hely a székeknek. Végül: vegyük figyelembe a szélirányt is: fontos, hogy a füst akadálytalanul szálljon felfelé, ne pedig az ülőhelyek vagy a szomszéd kertje felé.

 

 

 

 

 

 

Faanyag:
44×44 mm-es stafliból:  4 db 58 centi hosszú láb (A)
15×91 mm-es deszkából:  4 db 129,1 centi hosszú oldalléc (B),
4 db 62 centis keresztmerevítő (C), 25 db 65 centis fedőléc (D) ? ezek alkotják az munkalapot, 26 db 52 centis léc (E) ? ezek a felhajtható asztallapok
15×68 mm-es lécből: 4 db 129,1 centis merevítőléc (F)
21×21 mm-es stafliból: 4 db 117,3 centis kapcsolóléc (G)
21×33 mm-es lécekből: 2 db 117,3 centi hosszú léc (H)
15×44 mm-es lécekből: 4 db 41 centi hosszú kitámasztó (J)
21×44 mm-es lécekből: 4 db 10 centi hosszú támasz (K)
22 mm átmérőjű farúdból: 2 db 130 centi hosszú támasztórúd (L)
16 mm-es vízálló rétegelt lemezből: 2 db 32×50 centis lap (M) ? a szekrényke teteje és alja, 2 db 32×33 centis lap (N) a szekrény oldalának, 1 db 29,8×50 centi szekrényhátlap (P), 2 db 26,4×33 centis ajtólap (Q)

Fém és műanyag elemek:
1 db 27×44 centis grillsütő (A)
1 db 40×46 centis mosogató (B)
1 db csap (C)
4 db Gardena összekötőelem (D) ? egy a csaphoz, három a tömlőkhöz
3 db Gardena kapcsolóelem ? colos tömlőhöz és 1 db kapcsolóelem ? colos tömlőhöz (E)
1 kb. 40 centi hosszú lefolyócső (F)
1 db csőkönyök (G)
1 kb. 30 centi hosszú biciklitömlő-darab (H)
1 db 100 centi hosszú ? colos locsolótömlő (J)
2 db 19 mm-es csatlakozóelem (K)
1 db ? colos ?szennyvízelvezető? locsolótömlő (L)
4 db 12,5 centi magas  bútorkerék
2 db bútorfogantyú (a szekrénykéhez)
1 kb. 25 centi hosszú fémrúd a törölgetőknek
4 db 50×50 mm-es L alakú tartókonzol a grill felerősítéséhez
4,5×45-ös, 4,5×35-ös, 3,5×30-as és 4,0×40 mm-es csavarok
4 db pl. 2,5×9 centis zsanér a szekrényajtókhoz
6 db 2,5×15 centis zsanér a lehajtható asztallapokhoz

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Előszobabútor raklapból
Minden lakásban vannak hiányzó bútorok, és szinte mindig vannak felesleges tárgyak....
Tanulóasztal s. k.
Szüksége volt egy íróasztalra Németh Kristófnak Pécsett, mert gimnáziumba jár, és...
Helytakarékos családi ház
A XI. kerület, azaz Újbuda a főváros egyik legnépszerűbb kerülete. Kitűnő adottságai...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION