Grillező étkezővel


Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a szabadtéri sütés-főzést megkönnyítő kerti konyha, bontott téglából. Íme egy szép változat.

Természetesen minden építmény egyedi, hiszen ahány kert, annyi alaprajz, különböző méretű és formájú szabad területtel. És persze ahány ember, annyiféle igény – van, aki megelégszik egy téglával körülrakott tűzrakóhellyel, ahol bográcsozhat, és van olyan, aki tökélyre törekszik, és a bográcsozó-nyársaló mellé épít egy grillrostélyt, munkapultot az étel előkészítéséhez, kemencét, füstölőt és így tovább.

Kényelmes ételkészítés

Az itt bemutatott kerti grillhely, amelyet Felleg Tamás épített ürömi kertjében, az arany középutat követi: „csak” grillrostéllyal van ellátva, viszont van mellette munkapult, mosogató, 6-8 személyes étkezőasztal, és mindez tető alatt van. Az ürömi kertben álló építmény esetében ami megkövetelte a szakembert (az alapozást és a falazást), azt szakember csinálta, a famunka és a zsindelyezés viszont a barkácsolást kedvelő tulajdonos saját kezű munkáját dicséri.

Dolgozzunk szakszerűen!

Ha hasonló méretű tereptárgyat szeretnénk építeni, akkor számítsunk rá, hogy a munka nem egy-két napig fog tartani. Mindenekelőtt el kell döntenünk, milyen funkciókat szeretnénk mindenképpen, pl. kell-e folyóvizes mosogató bele (ami a kerti csapról, slaggal odavezetve megoldható), vagy behordjuk a használt edényt és a házban mosogatunk majd? A funkciók számától függően határozzuk meg a méreteket, és ezután már kiválaszthatjuk az építés helyszínét.

Hol legyen?

Kényelmesen odafér egy ekkora építmény? Van árnyas fa fölötte, vagy tetőt is készítünk fölé? Elég közel van a ház, hogy ha valamit kifelejtettünk, ne kelljen messzire menni érte? De azért elég nagy a távolság, hogy a füst és az ételszag ne jusson be a nyáron nyitva hagyott ablakokon? (És a szomszédén se?) A tájolása jó, vagy mindig szembe süt majd a nap? Aztán pontosan meg kell tervezni a formát, meghatározni az ételt legtöbbször készítő családtagnak kényelmes munkafelület-magasságot, kiszámolni, mennyi tégla, habarcs, fa, csavar stb. fog kelleni hozzá, és mindezeket jó előre beszerezni. A bontott téglából a kiszámoltnál vegyünk 10-20%-kal többet, mert a töröttek is jók, de nem szépek és van vágási veszteség is

A munka

Mindenekelőtt kell egy betonalap, mert ennyi tégla együtt bizony nehéz, úgyhogy legalább 25-30 centi mély betonalapot kell készíteni nekik, lehetőleg vasalva, és a beton alatti talajt is keményre döngölve. Aztán kell egy minimum 50 centi széles csík előtte, amit szintén lebetonozunk (vagy kirakunk térkövekkel), mert se a porló talaj, se a sár nem kellemes.

 

1. Jó, ha a (kellően száraz) tűzifáért nem kell messzire menni. Az a legjobb, ha közvetlenül a grillrács alatt építünk neki tárolót.

 

2. Aki nem szeret minden edényt, az evőeszközt és étkészletet stb. minden alkalommal ki-be cipelni, az polcos tárolószekrényeket készíthet számukra.

 

3. A munkapult úgy tartható tisztán a legkönnyebben, ha lemosható. Érdemes tehát lecsempézni.

 

4. A hordó és a szekérkerék csak díszít, a mosogató azonban nagyon is megkönnyíti a dolgunkat. Folyóvizet a kerti csaptól az építmény hátáig vezetett slaggal vihetünk a csaphoz, a mosogató alá pedig kell egy nagyobb edény a mosogatóvíznek, amit végül a csatornába juttatunk.

 

5. A bontott téglából épített sütögető mellé rusztikus fa étkezőasztal és hasonló székek, padok dukálnak. Egy régi malomkerék jó ráadás, ha akad a háznál.

 

6. Egy ekkora méretű kerti pihenőhely alá érdemes térkő járófelületet készíteni, fölé pedig tetőt – így nemcsak a tűző naptól, hanem az esetleges záportól is védett lesz a hely.

 

7. A tető alatt száraz, szellős a tér, ami mindenféle fűszer, levendula és egyéb haszonnövény szárítása céljára megfelel.

 

8. A világítást megoldhatjuk odavezetett árammal is, de ma már a tölthető akkus LED-lámpák is erős fényt adnak, mégis sokáig bírják.

 

9. Aki hangulatvilágításra vágyik, használhat színes búrájú lámpát, gyertyát, vagy akár petróleumlámpát is.

 

10. Az erős tetőszerkezet néhány függőfotel felszerelésével a tökéletes pihenést, ellazulást, sőt akár a szundítást is lehetővé teszi.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Fürdőszobadesign: ívelt falak
A modern térkialakítás kedveli az ívelt formákat. Ebben jelentős szerepe van az újabb...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Tökéletes terasz
A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss...
Grillező étkezővel
Arra a kérdésre, ki mit szeretne a kertbe építeni az egyik leggyakoribb válasz a...
Kandalló építése
Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat...
Kártyaasztal néhány óra alatt
Napjainkban ismét hódítanak a kártyajátékok. Mire is van szükségünk egy jó kártyapartihoz?...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION