hirdetés



Hozzuk formába a nyárra kültéri bútorainkat

Kert-balkon

Hozzuk formába a nyárra kültéri bútorainkat

Egyre többször ülünk ki a teraszra, és tervezgetjük a közös grillezést a barátokkal vagy a családdal a kinti tereken. A tökéletes hangulat megteremtéséhez az is hozzátartozik, hogy az erkélyen vagy a kertben használt bútoraink is tiszták és ápoltak legyenek. Minden anyag másféle törődést igényel, ezért mindegyikhez megfelelő módszert, illetve tisztítószert érdemes választanunk. Na de mire ügyeljünk, ha műrattan kerti szettünk van, mitől válik cseppmentesen csillogóvá az üveg asztallap, vagy épp hogyan őrizzük meg hosszú évekig a teakfa szépségét? Ebben segítenek hasznos tanácsokkal a kika szakértői.

Csak gyengéden a fával és a műrattannal!

A klasszikus, rusztikus hatású kerti bútorok legtöbbször teakfából készülnek. Ezek általában a legdrágább modellek és a többi terméknél egy kicsivel több figyelmet érdemelnek – cserébe meghálálják a törődést, és ellenállnak az időjárás viszontagságainak, valamint a kártevőknek. Általános tisztításukhoz elegendő a langyos víz és a puha törlőkendő. Ahhoz azonban, hogy hosszú ideig hű és ékes társunk legyen a kerti ücsörgéseknél, célszerű évente legalább egyszer lecsiszolni és friss rétegvédővel lekenni, illetve rendszeresen olajjal kezelni a felületét. Fontos tudni, hogy ennek az anyagnak a színe a napsütés és a csapadék hatására patinássá válik, ezért teljesen természetes, ha az idő múlásával kicsit beszürkül a felülete. Amennyiben teakfa bútorunkat sok víz és napsütés érte, és nagyon kifakult, speciális fafelújító anyaggal újszerűvé varázsolhatjuk.

Hasonlóan természetes látványt nyújtanak a műrattan bútorok, ám lényegesen kevesebb törődést igényelnek. A fonatok közé lerakódott szennyeződéseket porszívóval, nedves törlőkendővel vagy erős vízsugárral is eltávolíthatjuk. Utóbbi esetben tanácsos rögtön szárazra is törölni a bútort, hogy a levegőben szálló por ne tapadjon le újra a nedves felületeken.

Wellness kezelés – a bútoroknak is

A műanyag bútorok tisztításának végén ugyanezt a folyamatot érdemes elvégezni, hogy hosszabban tartson a hatás és ne fogadjanak bennünket koszos vízcseppfoltok pár órával később. Ez az anyag még kevésbé kényes, ezért mosogatószeres vagy ecetes vízzel is takarítható. Az erős dörzsölést, illetve a durva szivacs használatát azonban kerülni kell, hiszen megsérthetjük a felületet, amit utólag már nem tudunk orvosolni.

Szintén óvakodni kell a dörzsöléstől a fémből készült bútorok, különösen a porfestett alumínium modellek esetében, amelyekben kárt tehet a súrolószer. A vasból és acélból készült elemek legnagyobb ellensége a rozsdásodás, ez ellen különleges, a rozsdának ellenálló festékkel célszerű védekezni. Évente egyszer ajánlatos átfesteni ezeket a bútorokat is, de csak azután, hogy eltávolítottunk róluk minden port, szennyeződést és esetlegesen már kialakult rozsdát. A festetlen alumínium bútorokat pedig speciális polírozó pasztával érdemes időről időre átkennünk.

Ha nehézséget okoz annak eldöntése, hogy pontosan milyen anyagból készült kültéri bútorunk és biztosra szeretnénk menni, akkor először csak egy kisebb és kevésbé jól látható részen próbáljuk ki az eljárást és csak akkor alkalmazzuk a teljes felületen, ha kicsiben elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Különleges anyagok, hétköznapi trükkök
Rendszerint különféle textíliák is helyet kapnak a legtöbb hűsölős zugban, hiszen csak ezekkel lehet teljes a kényelem, legyen szó akár kerti székről, akár nyugágyról. Sok kinti bútornál és napozóágynál használnak már a gyártók kifejezetten kültérre kifejlesztett, textilén nevű szövetet, amely jobban ellenáll a napsütésnek és az esőnek, így nem szükséges folyton elpakolnunk. Az apró, de gyakori balesetekkel a különleges anyag sem képes dacolni, ezért a kiömlött kávét és vörösbort vagy a naptejfoltokat érdemes minél hamarabb szivaccsal felitatni, és szükség esetén háztartási ecetes vízzel vagy komolyabb, professzionális folteltávolítóval kezelni.
Végül, de nem utolsó sorban az üveg asztallapok ápolására is célszerű külön figyelmet fordítani. Ecettel vagy ablaktisztító szerrel töröljük át a felületet alulról és felülről egyaránt. Mindenképp puha kendőt használjunk, hogy ne karcoljuk meg vagy sértsük fel az üveget! Ha mégis találnánk valamilyen apróbb sérülést, üvegjavító készlettel és némi kézügyességgel orvosolhatjuk a problémát.
Az 1973-ban alapított kika nemzetközi szinten a lakberendezési piac egyik legismertebb szereplője. 2013 ősze óta a Steinhoff International csoport tagja, amely a világ második legnagyobb bútorkereskedelmi vállalata, világszerte összesen 112 ezer alkalmazottal. A több mint ötvenezerféle árucikkel rendelkező áruházlánc az „Otthon az életedben” szlogen jegyében a legkülönfélébb ízlésnek és igényeknek is megfelelő, minőségi lakberendezési cikkeket és magas színvonalú szolgáltatásokat kínál vásárlóinak. A KIKA Lakberendezési Kft. 2000 óta van jelen Magyarországon. A cég Budaörsön, Budapesten, Soroksáron, Debrecenben, Győrben és Pécsett működtet áruházakat és összesen több mint 650 hazai munkatársat foglalkoztat.
További információ: kika.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Kerti játszótér kicsiknek és nagyoknak
Gyermekeik születése óta gondolkodott Veres Péter és felesége Gödön, hogy hová helyezzék a hintát a kerten belül.


csináld magad
Így lesz a hordóból kényelmes kerti fotel
Kíváncsi vagy, hogy egy egyszerű, kiszuperált hordóból hogyan lesz kerti fotel? Megmutatjuk!


Ötletek
Kerti tó téglából
Nem minden kerti tónak kell akkorának lennie, hogy úszni lehessen benne. Aki kisebbet szeretne, annak itt bemutatunk egy téglából épített változatot.


Gép- és anyagújdonságok
Kikapcsolódás a kerti munka
Az AL-KO 100 új termékvariánssal (!) rukkol elő az idei évben, többek között lecserélve az összes benzines fűnyírót, illetve az összes szivattyút. A cél a még könnyebb kezelhetőség és kényelem minden szempontból. Cikkünkből valamennyi fontos részlet kiderül.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság