A kerti csap lehet szép is


Kerti csap gyanánt egyszerű horganyzott cső állt ki a földből az udvaron Kiss Zoltánéknál Pápán, ezen volt egy sima csap. Zoltán úgy döntött, nézzen ki már szépen.

Viszont nem akart boltban kapható sablon öntöttvas vagy gagyi műanyag csapot letenni. Ezért Barabás téglakőből épített masszív szerkezetet.

Az alapozással kezdte, 40 cm mély tükröt ásott, bezsaluzta, betonvasat tett bele, majd kiöntötte betonnal. Előtte persze elhelyezett bele egy 90 fokos könyökkel ellátott 32-es PVC lefolyócsövet, amin távozik a kifolyó víz. (Ez nem került túl mélyre,a kinti csap úgy is külön elzáróval rendelkezik az aknában és csak nyáron van használatban, ráadásul murvával van körülötte feltöltve a terület.)

Kötés után a felmenő csőre helyezett egy csőhéjat (okát lásd később), majd kellő hosszúságú vízszintes fittinget szerelt a csőre kiállásnak, ami az új csaptelepet fogadja majd, merthogy azt is lecserélte esztétikusabbra.

 

Nyomáspróba után jött a kőművesmunka: Zoltán először a függőleges falazatot építette meg: 4 db téglakő került egy sorba,a következő sorok mindig eltolva, kötésbe jöttek. Fagyálló csemperagasztót használt, külön fugázás nélkül, ezt dörzsölte ki, amint kicsit megkötött. Mikor elkészült, a fal és a cső közti üreget kiöntötte felhígított, de cementtel dúsított csemperagasztóval, ez adja az egész szerkezet stabilitását. A csőhéj a dilatáció miatt került bele, hogy ne feszüljön szét a szerkezet. Ezután rárakta a fedőlapokat. Következett a teknőrész, ez élére állított téglakőből készült. A rácsot Zoltán maga hegesztette méretre, 30-as szögvasból és 10-es négyszögacélból. Használatba vétel előtt barnára festette.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Fókuszban a jövő otthona
A CONSTRUMA csokor pavilonjai ismét teltházasak. Ez jó hír az építkezőknek, felújítást,...
Így készítsük fel otthonunkat a csapadékos tavaszi időjárásra
A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a ház...
Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Párás az ablak? Javítsuk ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom....

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION