hirdetés



Terasz vörösfenyőből

Kert-balkon

Terasz vörösfenyőből

Szép és stabil fa teraszt készítettek Hordós Tiborék Szolnok-Szandaszőlősön vörösfenyő pallókból.

Mielőtt nekikezdtek volna, töprengtek egy kicsit a felépítmény szerkezetén, mert az ismeretes eljárások nem voltak alkalmasak a kijárat és a talajszint közötti, közel 50 centiméternyi magasságkülönbség megfelelő áthidalására. Ezért a tartó létraváz alá cölöp alapot készítettek betonból. A faszerkezetet alul-felül anyák és alátétek tartják a cölöpökből kiálló menetes szárakon, így a 6 méter hosszú gerendák pontosan vízszintezhetővé váltak és nem okozott gondot a keresztirányú, méterenként 3 mm-es lejtés megoldása sem. A szerkezet nagyon bevált, és annak ellenére hogy konzolos a kialakítása, nem leng és hajlik meg a terhelés alatt, hanem teljesen stabil.

1. A cölöpök helyét 20 cm átmérőjű fúróval fúrták ki 70 cm mélyen, ebbe 12 mm-es betonvas megerősítés került, zsalunak a felszín fölött 200-as szennyvízcső darabokat használtak.

 

2. A vasalatok közepébe Tibor a betonozás előtt 14 mm-es menetes szár darabokat hegesztett, hogy később legyen mihez rögzíteni az alszerkezet gerendáit, így nem gond az illesztés.

3. A beton teljes megszáradása után a terasz alatti területet geotextíliával takarták le...

...és arra kavicságyat fektettek a későbbi gyomosodás elkerülése érdekében.

4. A szerkezet 10×15 cm-es gerendákból áll, minden menetes szárra anya és nagyméretű fakötésű alátét került, ezekre ülnek az alsó gerendák, amelyekbe be lett süllyesztve az ellenoldali alátét és anya.

5. Ahol szükség volt rá, a gerendák átlapolással megoldott toldásait Tibor a cölöpökre igazította, így sehol sem kellett további kötéseket létrehozni a tartószerkezetben.

6. A terasz tartószerkezete a gerendákra 50 cm-enként keresztbe fektetett 7,5×10 cm-es stafnikból áll, amelyek 10×200-as szerkezetépítő csavarokkal csatlakoznak az alsó gerendázathoz.

7. A terasz természetesen nem egyetlen nyárra készült, ezért az időtállóság érdekében a tartószerkezet elemeit Tibor felesége három rétegben lazúrozta még az összeállítás előtt.

8. A keresztgerendákra fektették a 2,8×14-es vörösfenyő deszkákat, amelyeket a felrakás előtt szintén minden oldalról lekezeltek, és rozsdamentes teraszépítő csavarokkal rögzítettek.

9. A pallók közötti hézagok beállításához 5 mm-es fugakereszteket használtak, és hogy a később is látszó csavarok szépen, sorban fussanak, a csavarozást derékszög mentén végezték.

10. A lépcső alá Tibor sóderágyat készített, amelybe térkő került, hogy legyen mire támaszkodnia a lépcsőváznak. A váz a terasz keresztgerendáihoz csatlakozik kapupántcsavarokkal.

11. A vázhoz Tibor 5×15-ös padlóléceket ragasztott egymáshoz, s az így kapott 5×30 cm-es anyagból már ki tudta vágni a lépcső vázát. Ezekre rögzítették a fokokat alkotó pallókat.

12. A váz elemeit természetesen a lépcsőfokok pallóival egyetemben, a már fent említett módon, három rétegben, a száradási időket minden alkalommal kivárva, favédő lazúrfestékkel lekezelték.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Így újítsd fel fa teraszodat
Az egykor szép és pihentető látványt nyújtó terasz néhány év alatt elvesztette színét, beszennyeződött, az időjárás viszontagságai miatt viseltessé vált? Néhány egyszerű lépés csupán, hogy ismét régi fényében tündököljön.


Otthon-bútor
Balkon vízszigetelés utólag egyszerűen, s. k.
A legszebb terasz vagy erkély is csak bosszúság forrása, ha csöpögni kezd a víz az alatta lévő szoba plafonjáról, amikor kint elered az eső vagy kicsit is megolvad a hó. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan kerülhetjük ezt el némi saját kezűleg elvégezhető javítómunkával, viszonylag gyorsan.


Ötletek
Barátságos faterasz
Egy rokona kérésére készített a kertre néző régi, fémvázas, műanyag hullámlemezzel fedett terasz helyett egy barátságosabbat fából Teleki Tibor Szászváron.


Kert-balkon
Tökéletes terasz
A mindennapokat szinte mindenki a munkahelyén, zárt térben tölti, így vágyik a friss levegőre, és ha lehet, a kertben foglal helyet. Az ottartózkodást némi ötleteléssel és munkával kényelmesebbé tehetjük.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság