Faltetoválás saját kezűleg


Kedves Hajnalka! Faltetoválást szeretnénk otthonra a nappalinkba, csak az igazi tetoválások drágák. Tudnak valamiféle jó tippet adni, hogy tudnánk nekiállni házilag, olcsón és egyszerűen? Milyen anyagokat használjunk? – kérdezte Kamondi Lajos olvasónk.

A faltetoválás tulajdonképpen egy matrica, amely az öntapadós tapéták elvén működik. Kiváltására kétféle ötlettel is szolgálhatunk.

Az első ötletnél megtartjuk a matrica jelleget. Ki kell választani a mintát, és át kell rajzolni egy megfelelő színű öntapadós tapétára. Határozott mozdulatokkal, sniccerrel ki kell vágni a mintákat, majd felragasztani a falra. Fontos, hogy a minták ne legyenek túlságosan vékonyak és magasak, mert nehéz lesz velük bánni: könnyen elcsúszhatnak vagy deformálódhatnak a felhelyezéskor. A ragasztásnál mindig csak egy keveset húzzunk le a hátoldalból, illesszük a helyére a mintát, és fokozatosan húzzuk le a többit, közben folyamatosan a falhoz simítva a mintát.

(kép: www.clipartsfree.net)

Ha nem ragaszkodnak a matrica jelleghez, vagy sok, karcsú vonal is szerepelne a mintában, akkor praktikusabb a festés. Projektorral bármilyen mintát rá lehet vetíteni a falra a kívánt méretben, és ott csak körbe kell rajzolni. Ügyeljünk a határozott, lendületes vonalakra. Ha az ecsetkezelés biztos, akkor más intézkedés nem szükséges, de ha nem biztosak abban, hogy kezünk nem fog megremegni, akkor praktikus előbb ún. maszkolószalaggal körberagasztani a mintát. Így nyugodtan túl lehet szaladni a széleken, mert a szalag lehúzása után szép, éles kontúrvonalaink lesznek. A festék kiválasztásánál az alapfelülethez kell alkalmazkodni. Vizes bázisú és mészalapú festéket nem szerencsés „keverni”, mert nem maradnak meg egymáson. Tehát ha vizes bázisú festékkel van lefestve a fal, akkor a mintát is ilyen festékkel fessük. Ha viszont mészfestékkel lett lekenve, akkor a minta is olyannal legyen. Ez utóbbiból azonban csak korlátozott árnyalatokat lehet kihozni, erős színeket nem. Szóba jöhetnek még a dekorációs festéksprayk is, azokhoz azonban mindenképpen használjunk előtte maszkolószalagot.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION