hirdetés



Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag

Kert-balkon

Vízmelegítés egyszerűen: napkollektor házilag

A kerti medencében örömmel pancsol gyerek és felnőtt egyaránt. Olykor azonban nem elég a fürdővíz természetes melegedése, a szokásos energiahordozók pedig drágulnak: kézenfekvő a napenergia kihasználása, ami egyrészt környezetbarát, másrészt az ilyen rendszerhez csak egyszeri befektetés szükséges: fenntartásának költsége minimális.

Ez az egyszerű megoldás lehetővé teszi a szabadtéri medencék komfortosabb használatát, a hűvösebb estéken is kellemes vízhőmérsékletet biztosít. Elkészítése rendkívül egyszerű, bármilyen medencéhez vagy víztartályhoz csatlakoztatható, a kiegészítő vízmelegítést biztosítja. Előlapját polikarbonát lappal is fedhetjük, de költségkímélő célzattal megtehetjük folpack fóliával is. Alaplapját befesthetjük feketére, mivel azonban a csövet szorosan tekercseltük, az alaplapból kis felület van csak szabadon. Az univerzális vízpumpa vízen kívüli üzemeltetést is lehetővé tesz, de még ebben az esetben is áramtalanítsuk a készüléket, mielőtt a vízbe nyúlnánk.

Anyagszükséglet

- 1 db 125×125 cm-es OSB lap vagy rétegelt falemez

- 4 db 125×5 cm OSB lap vagy rétegelt falemez (keretnek)

- 20 db facsavar

- 90 db 100×2,5 mm-es kábelkötöző

- 52 m LPE 20×1,2 öntözőcső

- kb. 10 m szilikoncső

- Hydor L20 univerzális vízpumpa

- 2 db szűkítőgyűrű

- folpack fólia

A csőrögzítő furathelyek táblázata.

Így készül

1. A 125×125 cm-es OSB lapnak húzzuk meg az átlóját, és a rajz segítségével jelöljük ki a furatok helyét. A középpont „O” és az átmérők „A” „B” „C” „D” távolsága soronként 0,5 cm-rel változik.

 

2. Fúrjuk ki a kijelölt metszéspontokat 0,6 mm-es fúróval. A falemez szélére csavarozzuk fel facsavarral a keretet. Szükség szerint igazítsuk méretre. Ez lesz a napkollektor előoldala.

 

3. A keret hátoldalán a középponttól legtávolabb eső „A” jelű furatba fűzzünk egy kábelkötözőt. (Könnyebben tudunk dolgozni, ha a szélétől a közepe felé haladva alakítjuk ki a spirált.)

 

4. A keret elejére a kábelkötöző segítségével rögzítsük a csövet. Mivel a cső merev, könnyen megtörhet, ezt igyekezzünk elkerülni: a keresztmetszetnek teljesen átjárhatónak kell lennie.

 

5. A hátoldalon bujtassuk át a kötözőt a fején. Húzzuk meg szorosan. Mivel nagyjából 50 m öntözőcsövet használunk ez nehézkessé teszi ezt az egyszerű műveletet. Bevonhatunk segítséget is.

 

6. Miután feltekertük az egész öntözőcsövet, igazítsuk el az elején a csöveket, hogy egyenletesen, szorosan álljanak, majd a hátoldalon ismét húzzuk meg a kábelkötözők végeit.

 

7. Az „A” jelű sarokba, az OSB lap átlójának két oldalára a szélétől 4 cm-re fúrjunk egy-egy 2 cm átmérőjű lyukat. (Ez a méret a szilikoncső átmérőjének változásával módosulhat.)

 

8. Az öntözőcső mindkét végébe tegyünk szűkítőgyűrűt. A szűkítőkre tekerjünk szigetelőszalagot. Mérjük ki a kollektor és a medence távolságát, és vágjuk méretre a szilikoncsövet. (Oda-vissza)

 

9. Az egyik szilikoncsövet a spirál közepéhez, a másikat a végéhez csatlakoztassuk, Ha szükséges, rögzítsük a csatlakozásokat kábelkötözővel, és bújtassuk át a hátoldalra a két lyukon.

 

10. A hatékonyabb működés érdekében tekerjünk folpack fóliát az egész felületre. Fönt, a kivezető csöveknél kezdjük, úgy, hogy a csöveket átbujtatjuk a fólián. Alul ragasztóval rögzítsük.

 

11. A tekercset fektessük vízszintes helyzetbe és töltsük fel vízzel, addig, amíg a kivezető csövön bőven folyni kezd a víz. (Legegyszerűbb a kerti csapra csatlakoztatni.) Ügyeljünk a teljes légtelenítésre.

 

12. Csatlakoztassuk a Hydor L20 vízpumpához, a használati utasításnak megfelelően. Az átfolyó vízmennyiséget a vízpumpán szabályozni tudjuk. Helyezzük a pumpát a medencébe...

 

...és élvezzük a melegvize, amit a szerkezet szolgáltat.

Vízpumpát többek között a PETNET webáruház forgalmaz: www.petnet.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Best Buy Award díjas lett a Terrán
Új arculatot vezet be a magyar tulajdonban levő tetőcserépgyártó.


Hírek
Új szakmákat tanulnak a mesteremberek
Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák iránti képzési kereslet.


Ötletek
A napelem kiváló befektetési lehetőség vállalatok számára
A napelemes rendszerek telepítése többszörösen megtérülő beruházás, hisz a vállalkozások nemcsak rezsiköltségüket csökkenthetik vagy akár nullázhatják le, de hosszú távon függetlenedhetnek a központi ellátó rendszerektől is.


Hírek
Elkezdődött az utolsó hajrá a Napenergia Plusz Programban
Elindult a Napenergia Plusz Program előregisztrációk visszaigazolása. Több mint 25.000 magánszemély jelentkezett a 66%-os vissza nem térítendő pályázatra, ebből jól látszik, hogy nagy az érdeklődés. Ez nem csak pályázói szempontból igaz, több mint 600 kivitelező cég regisztrációját fogadták el az indulás óta. A rengeteg ajánlat között ügyfélként könnyen elveszhetünk. Ebben a cikkben elmondjuk, mire kell igazán figyelni, amikor napelemes rendszert és kivitelezőt választunk.

hirdetés









hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság