Fal mellé parkolható hinta


Ezt a minimális helyigényű hintaállványt ajánljuk figyelmébe mindazoknak akiknek gondot okoz egy hinta állandó kerülgetése és helyhiány miatt már lemondtak az elkészítéséről.

Az ostoroson lakóDér Lajos unokái nagyon szeretnek hintázni, és nem is kicsi az udvar, viszont eléggé be van építve, és így gondot okozott, hogy hová tegye, mert egy többhintás állványnak elég nagy a helyigénye. Az egyedüli szabad terület a garázs előtti keskeny, de hosszú udvarrész; végül oda helyezte el a hintát, de itt meg kellett oldania, hogy az autó mozgását ne akadályozza. Így született az ötlet, hogy használaton kívül a fal mellé forgatja az állványt. 

A hintaállványt erős, 48 mm átmérőjű vascsőből készítette, hogy egyszerre hárman is tudják használni. Fő alkotóelemei: a két nagy A betű alakú láb, valamint az összekötő elem, amely a hintákat tartja. Az egyik A betű bebetonozva fixen a fal mellett, a másik kifordítás után a betonjárdába csavarral rögzíthető. A hinta egyik legfontosabb része az állványok és azokat összekötő, hintákat tartó vascső illesztése. Lényeges, hogy könnyen elforogjon és minél kisebb legyen a két cső között a hézag. Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja a hinta stabilitását. A két cső illesztését nyertesünk az összehegesztés előtt egy kis csiszolással oldotta meg. (Nagyobb méretkülönbség esetén esztergálás is szükséges.) Ez a cső 30 cm hosszú és 41mm átmérőjű. A kifordítás után a két csatlakozó csövet stifttel is rögzíteni kell. Ez két szempontból is fontos: egyrészt megakadályozza a hintákat tartó összekötőcső függőleges mozgását a nagy lendülettel történő hintázás esetén; másrészt a hintaállvány párhuzamosságát stabilizálja és az összekötő cső vízszintjét is biztosítja. A stift furatának elkészítését a végszerelés fázisában az előzően vázolt szempontoknak megfelelően kell elvégezni. A stift min.6 mm-es átmérőjű legyen. 

A betonjárdába való rögzítés min. 12 mm-es átmérőjű műanyag tipli és a hozzávaló hatlapfejű csavarral történik. 

A hinta kifordítása, rögzítése egyszerű és kevés időt vesz igénybe, így nem okoz gondot a felállítása. Kifordítás után két csavarral a járda betonjába rögzítjük az állványt, majd a stifteket is elhelyezzük a furatokba és lehet hintázni. A hinta főbb méretei (bár ezt mindenki a saját igényhez igazíthatja: magassága 2,1m; szélessége 1,6 m; hosszúsága 3 m. 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Az Ötlet Mozaik februári száma
Megjelent az Ötlet Mozaik februári száma. Aktuális témák a magazinból. Térelválasztó...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Madáretető zöldtetővel
Volt a kertben egy régi etető, de már eléggé elgyötört volt – szeretett volna helyette...
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk...
Hintaágy felújítása
Az olcsóbb vásárolt hintaágyak huzata és több más eleme is gyakran gyorsabban megy...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION