hirdetés



Kerti ösvény használt téglából

Kert-balkon

Kerti ösvény használt téglából

Egy téglából rakott út vidám színfoltja a kertnek. Szépsége éppen az egyszerűségében rejlik, és mindenféle téglát felhasználhatsz hozzá. 

Az agyagtéglák sokféle árnyalata érdekes kontrasztot képez a kerti lombok üde zöld és a virágok élénk színeivel. A 70 centi épp elég ahhoz, hogy egy személy végig tudjon tolni rajta egy talicskát.

Bár az út alapozásához nem kell túl mélyre ásnunk, s ezért aztán nem kell félnünk attól, hogy elérjük a ház közművezetékeit; mégis mindenképpen derítsük föl még az építés előtt a gáz-, villany-, vízcsövek és a csatorna nyomvonalát, és lehetőleg ne építsük az utat túl közel hozzájuk.

Munka előtt mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és karókkal tűzzük ki az út nyomvonalát – a szélessége 70 centi, a hosszúsága pedig a hely adottsága szerinti legyen.

Lépésről lépésre

Az út előre kijelölt, kész nyomvonaláról ásóval és vasvillával távolítsuk el a gyepet, ássuk ki a munkagödröt 25 cm mélységben, majd terítsünk el az aljába zúzott követ, és kőtörő kalapáccsal törjük apróra a nagyobb darabokat, tömör, vízszintes, 8 cm vastag ágyazatot képezve.

A széleken a tereppel egy síkban rögzítsük cövekekkel a zsalukeretet. Egy kis darabon rakjuk ki a kívánt mintát, hogy lássuk, belefér-e a kijelölt sávba. Majd terítsük el a sódert – kicsit magasabban a zsalukeret aljánál –, és lapvibrátorral vagy döngölővel tömörítsük 3 cm vastagra. A felesleget lehúzódeszkával távolítsuk el.

Keverjünk sűrű habarcsot, terítsük el a zsaludeszkák mentén, és fektessünk bele az út mindkét oldalára egy-egy szegélyező, élre rakott téglasort úgy, hogy ne legyen rés a téglák között. A téglasor felső síkja essen egybe a zsalukeret tetejével. A téglák alól kinyomódó fölösleges habarcsot húzzuk le kőműveskanállal.

Miután a habarcs megkötött, a két szegélysor közé terítsünk homokot és tömörítsük 2 cm vastagságúra, ügyelve, nehogy kimozdítsuk a meglévő téglasorokat a habarcságyból. Majd terítsünk újra homokot a tömörített homokágyra, a fölösleget húzzuk le a lehúzódeszkával.

Fektessük ebbe a homokágyba az út egyik végétől a téglákat a választott (esetünkben kosárfonó) minta szerint. Közben ne lépjünk a homokágyra! Amikor az egész úttal készen vagyunk, öntsünk a hézagokba is homokot, majd terítsünk a téglákra pl. egy szőnyegdarabot, és menjünk végig rajta a lapvibrátorral.

Anyaglista (70 cm széles, 4 m hosszú úthoz)

Téglából - 186 db (ez változó, attól függően, hogy a jelenlegi kisméretű, vagy a régebben használt, most bontottként újrahasznosított téglát használunk-e)

Zúzott kőből - 0,25 m3

Sóderból (homokos kavicsból) - 250 kg

Homokból - 250 kg

Habarcsból - 15 kg cement - 60 kg homok

Valamint

- 8 folyóméter deszka zsalunak

- egy 70 és egy 75 centis deszka lehúzónak

- 6 db 30 cm hosszú cövek

- szögek a zsaluzáshoz

ÖM-tipp

Mivel a téglák arányait úgy alakították ki, hogy a fal habarcshézagaival alkossanak tökéletes egységet, ezért itt a téglák közti fugák szélessége változó lesz. A lehető legegyenletesebben osszuk el a hézagokat.

Rétegrend

1. Cövek (a zsaluhoz szögezve)

2. Zsalukeret (egy szintben a környező tereppel)

3. Téglaszegély (a legszélső téglasor habarcsba fektetve, magassága megegyezik a zsaluéval)

4. Habarcs

5. Kiásott munkagödör (80 cm széles és 25 cm mély)

6. Kosárfonó minta

7. Kiegyenlítő homokágy (11 cm fektetési mélységet tesz lehetővé)

8. Homokágyazat (2 cm vastag)

9. Sóderréteg (3 cm vastag)

10. Zúzottkő alap (8 cm vastag)




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kerti csap oszlopkőből
Egy hónap alatt, nagyjából 6-7 óra munkával építette meg ezt a csapot Glávics Ágoston a Somogy megyei Batén, mert bár adott volt a vízóraaknában lévő csapcsatlakozás, ám a mindennapokban nehéz volt hozzáférni.


csináld magad
Így lesz a hordóból kényelmes kerti fotel
Kíváncsi vagy, hogy egy egyszerű, kiszuperált hordóból hogyan lesz kerti fotel? Megmutatjuk!


csináld magad
Megújul a kerti szék: gyorsan, könnyen, egyszerűen
Érdemes megbecsülni régi, de tartós fémbútorainkat. Ha a lakk, lazúr vagy festék lekopott, a fémvázat és a deszkaelemeket egyaránt egyszerűen felújíthatjuk.


Ötletek
Kerti sütögető bontott téglából
A kertrendezés keretében építette meg ezt a sütögető-bográcsozót – fölötte tetővel, elszívóval – Szakács István és neje, Szakácsné Rim Mária Dabason.

hirdetés


Gép- és anyagújdonságok

A legmenőbb idei kertibútor-trendek


Gép- és anyagújdonságok

Az év legnagyobb sportigazolása


Gép- és anyagújdonságok

Az akkus kerti gépek tárolásának titkai



hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság