Kerti ösvény használt téglából


Egy téglából rakott út vidám színfoltja a kertnek. Szépsége éppen az egyszerűségében rejlik, és mindenféle téglát felhasználhatunk hozzá. Cikkünkben bemutatjuk elkészítésének menetét, mely ugyanolyan, akár nyáron, akár ősszel vagy tavasszal végezzük.

Az agyagtéglák sokféle árnyalata érdekes kontrasztot képez a kerti lombok üde zöld és a virágok élénk színeivel. A 70 centi épp elég ahhoz, hogy egy személy végig tudjon tolni rajta egy talicskát.

Bár az út alapozásához nem kell túl mélyre ásnunk, s ezért aztán nem kell félnünk attól, hogy elérjük a ház közművezetékeit; mégis mindenképpen derítsük föl még az építés előtt a gáz-, villany-, vízcsövek és a csatorna nyomvonalát, és lehetőleg ne építsük az utat túl közel hozzájuk.

Munka előtt mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és karókkal tűzzük ki az út nyomvonalát – a szélessége 70 centi, a hosszúsága pedig a hely adottsága szerinti legyen.

Lépésről lépésre

1. Az út előre kijelölt, kész nyomvonaláról ásóval és vasvillával távolítsuk el a gyepet, ássuk ki a munkagödröt 25 cm mélységben, majd terítsünk el az aljába zúzott követ, és kőtörő kalapáccsal törjük apróra a nagyobb darabokat, tömör, vízszintes, 8 cm vastag ágyazatot képezve.

 

2. A széleken a tereppel egy síkban rögzítsük cövekekkel a zsalukeretet. Egy kis darabon rakjuk ki a kívánt mintát, hogy lássuk, belefér-e a kijelölt sávba. Majd terítsük el a sódert – kicsit magasabban a zsalukeret aljánál –, és lapvibrátorral vagy döngölővel tömörítsük 3 cm vastagra. A felesleget lehúzódeszkával távolítsuk el.

 

3. Keverjünk sűrű habarcsot, terítsük el a zsaludeszkák mentén, és fektessünk bele az út mindkét oldalára egy-egy szegélyező, élre rakott téglasort úgy, hogy ne legyen rés a téglák között. A téglasor felső síkja essen egybe a zsalukeret tetejével. A téglák alól kinyomódó fölösleges habarcsot húzzuk le kőműveskanállal.

 

4. Miután a habarcs megkötött, a két szegélysor közé terítsünk homokot és tömörítsük 2 cm vastagságúra, ügyelve, nehogy kimozdítsuk a meglévő téglasorokat a habarcságyból. Majd terítsünk újra homokot a tömörített homokágyra, a fölösleget húzzuk le a lehúzódeszkával.

 

5. Fektessük ebbe a homokágyba az út egyik végétől a téglákat a választott (esetünkben kosárfonó) minta szerint. Közben ne lépjünk a homokágyra! Amikor az egész úttal készen vagyunk, öntsünk a hézagokba is homokot, majd terítsünk a téglákra pl. egy szőnyegdarabot, és menjünk végig rajta a lapvibrátorral.

 

És íme a végeredmény.

 

Anyaglista

(70 cm széles, 4 m hosszú úthoz)

Téglából

- 186 db (ez változó, attól függően, hogy a jelenlegi kisméretű, vagy a régebben használt, most bontottként újrahasznosított téglát használunk-e)

Zúzott kőből

- 0,25 m3

Sóderból (homokos kavicsból)

- 250 kg

Homokból

- 250 kg

Habarcsból

- 15 kg cement

- 60 kg homok

Valamint

- 8 folyóméter deszka zsalunak

- egy 70 és egy 75 centis deszka lehúzónak

- 6 db 30 cm hosszú cövek

- szögek a zsaluzáshoz

ÖM-tipp

Mivel a téglák arányait úgy alakították ki, hogy a fal habarcshézagaival alkossanak tökéletes egységet, ezért itt a téglák közti fugák szélessége változó lesz. A lehető legegyenletesebben osszuk el a hézagokat.

 

Rétegrend

1. Cövek (a zsaluhoz szögezve)

2. Zsalukeret (egy szintben a környező tereppel)

3. Téglaszegély (a legszélső téglasor habarcsba fektetve, magassága megegyezik a zsaluéval)

4. Habarcs

5. Kiásott munkagödör (80 cm széles és 25 cm mély)

6. Kosárfonó minta

7. Kiegyenlítő homokágy (11 cm fektetési mélységet tesz lehetővé)

8. Homokágyazat (2 cm vastag)

9. Sóderréteg (3 cm vastag)

10. Zúzottkő alap (8 cm vastag)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Fújható ásványgyapot szigetelés
A Knauf Insulation már forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen...
Építsünk úszótavat!
Egyre népszerűbbek az olyan kerti tavak, amelyekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION