Hangulatvilágítás saját lampionnal


Egyre több időt töltünk a szabadban, néha már este is kint üldögélünk a kertben, teraszon, balkonon. Még meghittebbé tehetjük ezeket a perceket, ha villany helyett mécsest gyújtunk. Ezzel a könnyen elkészíthető lampionnal pedig még szebbé tehetjük az élményt.

Anyagszükséglet

- konzerv (kiürült, kimosott barackbefőttes, morzsoltkukoricás vagy más fémdoboz)

- kötöződrót

- színes spray festék (kültéri)

- teamécses vagy gyertya

- homok, kalapács, szög, törülköző, papír, filctoll

otletmozaik.hu-tipp

Vegyünk fel pamutkesztyűt, így kényelmesebben dolgozhatunk a fagyos dobozon.

Azokat az üres konzervdobozokat, amelyeket nem használunk fel, dobjuk a szelektív fém hulladékgyűjtőbe.

Így készítsük lépésről lépésre

1. Töltsük meg a dobozokat homokkal. (Az első lépések azért szükségesek, mert az üres doboz a megmunkálás során könnyen torzulna, például behorpadna.)

2. Öntsünk a homokhoz vizet, és tegyük a dobozt a mélyhűtőbe. (A fagyott keverék jó alap a munkához. A homokkal kevert víz fagyáskori térfogatnövekedése pedig minimális.)

3. Készítsünk sablont. Ehhez mérjük meg az edény magasságát, és a kapott méret alapján a körvonalakat rajzoljuk fel egy papírra.

4. Rajzoljuk meg a mintát. Bármilyen motívumot használhatunk, levélformát, kacskaringót vagy geometrikus alakzatot, de akár a csillagképeket is rajzolhatunk. Alkoholos filctollal húzzuk ki a rajzot.

5. Amikor a vizes homok teljesen megfagyott, vegyük ki a konzervdobozt a mélyhűtőből és celluxszal rögzítsük rá a sablont, majd az egészet tegyük összehajtott törölközőre.

6. Kalapáccsal és szöggel üssünk lyukakat a vonalak mentén. Nem baj, ha némelyik lyuk egy kicsit kijjebb csúszik a vonalból, ez nem rontja a végső összképet.

7. Végül a doboz felső pereménél, egymással szemben üssünk két lyukat az akasztónak. Állítsuk fejjel lefelé a konzervdobozt, amíg kiolvad a víz, majd öblítsük ki és hagyjuk megszáradni.

8. A lampion belsejét fújjuk le fehérre, így szebben világít majd, a külsejét pedig tetszés szerinti színűre. A festés nemcsak dekoráció, hanem időjárásállóbbá is teszi a lampiont.

9. Kötöződrótból készítsünk „fület”, és tegyünk a lampionba teamécsest. Ha gyertyával világítunk, öntsünk ujjnyi homokot a dobozba, így később könnyebben eltávolíthatjuk az olvadt parafint.

A hangulatról gondoskodtunk, már csak az időnek kell igazán kellemesre fordulnia...

(Szöveg és fotó: Huszanyik Éva)

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Faház építése deszkáról deszkára
Egyáltalán nem ördöngösség saját kezűleg megépíteni egy fából készült nyárilakot....
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek...
Szökőkutak reneszánsza
Néhány éve még az egyszerű kerti tó számított...
Ágaprítók tesztje
Az őszi metszés sok zöldhulladékkal jár. Ezek környezettudatos...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION