Otthonunk hőszigetelése


Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném gipszkartonnal burkolni, de az alkalmazandó üveggyapot hőszigetelést illetően ellentétes tanácsokat kaptam. A házhoz hozzáépített épületrészt (30 cm-es blokktéglafal) is szeretném külső hőszigeteléssel ellátni, kérdés, hogy milyennel. A fűtéssel kapcsolatos dilemmám pedig az, hogy a kb. 90 négyzetméternyi fűtött területet érdemes-e továbbra is parapetes konvektorral fűteni, vagy inkább központi fűtésre kellene átállni.

Előre is köszönöm,

Kovács Ferenc

Kedves Ferenc!
Leveléből sajnos nem derült ki, hogy miből készült a ház falazata, így csak tippelni tudom, hogy esetleg vályog. Ha így van, az kitűnő hőszigetelő képességű. Kellő hőszigetelést biztosít a hagyományos gerendás fafödém (feltételezhetően sártapasztással), és a fölötte lévő padlástér légtere is. Így elegendő lehet csupán az esztétikai gerendaborítás. Ha mégis úgy érzi, hogy szükséges a plusz hőszigetelés, akkor az üveggyapot jó választás. Nem ég, az üvegszálakat nem szeretik az élősködők, rágcsálók, így nem fognak benne megtelepedni. Megfelelő légrést azonban biztosítani kell a kiszellőzéshez.
 

A toldalék épületrész külső hőszigetelésénél arra kell ügyelni, hogy a hőátbocsátási tényezője hasonló legyen a régi falazatéhoz, így elkerülhető a hőhíd, ami nemcsak fűtési energiát pazarol, hanem a páralecsapódás miatt penészesedéshez is vezethet. Az utólagos hőszigetelő vakolatokat gyártó cégek, a régi és új falak pontos ismeretében (anyagminőség, vastagság) megfelelő technológiát és vakolatvastagságot tudnak ajánlani. (Bővebb információ: pl. Saint-Gobain Weber Terranova Építőanyagipari Kft., 2085 Pilivörösvár, Bécsi út külterület, tel.: (26) 567-640, honlap: www.weber-terranova.hu, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Kb. 45-50 m2 fűtött alapterület fölött már megéri központi fűtésre átállni. Persze nem elhanyagolhatók a fűtési szokások. A konvektoros fűtéssel rugalmasabban lehet követni a különböző helyiségek eltérő hőigényét, így takarékoskodni is könnyebb vele. Bár ez sokszor csalóka, mert ha hagyjuk kihűlni az éppen nem használt helyiséget, a lehűlő falak problémát okoznak a szomszédos helyiségek fűtésénél is. A központi fűtés nagyobb kényelmet, egyenletesebb hőfokot, nagyobb komfortérzetet biztosít, s a melegvízellátás is megoldható általa, de többe kerülhet. Ahhoz, hogy valóban megérje az átállás, javasoljuk, hogy a gondos épületgépészeti (hőtechnikai) tervezést ne spórolja el.
Minden jót,
Hajnalka
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
5 tipp: Így használjuk helyesen a hűtőnket
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION