Mi kell a háztervezéshez?


Kedves Hajnalka! Tavasszal építkezni szeretnék, de ötletem sincs, hogyan rendezzem el a szobákat úgy, hogy a szülői háló mégse legyen együtt a gyerekszobákkal. Négy gyerekünk van ugyan, de elég a három gyerekszoba. A konyhát, étkezőt, nappalit egy térben szeretném, a kamra és a fürdő legyen praktikus. A szülői háló teraszra nyíljon, de a nappaliból is ki lehessen menni a teraszra. A gond ott kezdődik, hogy a telek csak 13 méter széles, de 160 méter hosszú. Épület most is áll rajta, tehát beépíthető, persze nem végig. Azt hiszem észak-déli fekvésű, de ezt nem tudom pontosan.
Köszönettel,
Katalin

Kedves Katalin! Egy építkezés – bármekkora is legyen a költségvetése – komoly kihívás a családoknak. Szerencsére a laikusok sem maradnak segítség nélkül, hisz a terveket engedélyeztetni kell, így azokat csak arra jogosult szakember készítheti. Még a vázlattervek megrajzolása sem az Önök dolga. Az építészek nagy része kifejezetten ideges lesz – és lássuk be, teljes joggal –, ha a megbízó egy kockás papírra vetett "tervvel" érkezik, "Mérnök Úr, ezt rajzolja meg!" felkiáltással. Persze ez nem jelenti azt, hogy a megbízónak semmi dolga. Először is alaposan végig kell gondolnia, hogy hogyan szeretnének élni, és ezt papírra is kell vetnie. Nem feltétlenül rajzban, inkább szövegben. Családtagról családtagra, helyiségről helyiségre. Pl. "a fürdő legyen praktikus" még nem elégséges információ a tervezőnek. Tudnia kell, hogy hány fürdőszobát szeretnének, melyik helyiségből lehessen könnyen megközelíteni, legyen-e természetes világítása és szellőzése, fürödni, vagy inkább zuhanyozni szeretnek inkább, esetleg mindkettőt, használják-e egyszerre többen is a fürdőszobát, akarnak-e WC-kagylót, bidét, piszoárt a fürdőszobába, hol akarják a tiszta törölközőket tartani, hol gyűjtik a szennyest, hol szeretnék a mosógépet elhelyezni - a fürdőszobában, vagy háztartási helyiségben -, lesz-e szárítógép, hol akarják a mosott ruhát szárítani, milyen lesz a fűtési rendszer, mi szolgáltatja a melegvizet, milyen magasak a családtagok, hova és mekkora tükröt akarnak, milyen típusú burkolatra vágynak, milyen hangulatot szeretnének a fürdőszobába varázsolni, stb. És ez még csak egyetlen helyiség a teljesség igénye nélkül. Persze az engedélyezési tervhez jóval kevesebb információ is elegendő, de ahhoz, hogy a felépítendő ház valóban mindenben megfeleljen az Önök elvárásainak, az ilyesfajta részletes konzultáció elkerülhetetlen. Ideális esetben lakberendező és építész együttműködve alakítja ki a ház végleges arcát, figyelembe véve a helyi előírásokat, adottságokat, igényeket és lehetőségeket. A megfelelő építész kiválasztásában a helyi önkormányzat építési osztálya valószínűleg tud segíteni, lakberendezőt pedig a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) révén tud keresni. (Bővebb információ: LOSZ, 1012 Budapest, Kuny Domonkos u. 13-15. III/308, tel.: (06-1) 391-6204, honlap: www.lakberendezok.hu)

Folyosóvilágítás
Népes családunk hálószobagondjainak megoldására tetőtérbeépítésre szántuk magunkat. Mivel a ház alaprajza hosszúkás (parasztház), középen egy viszonylag hosszú, sötét közlekedőfolyosóval tudjuk megoldani, hogy valamennyi szoba külön bejáratú legyen. A nappali világítását úgy tudtuk biztosítani, hogy a szobák ajtajai mélyen üvegezettek, így némi természetes fény be tud szivárogni. Este viszont nagyon zavaró, hogy a közlekedőben gyújtott lámpa fénye beszűrődik a szobákba. Tudnának ennek kivédésére valamilyen megoldást javasolni a függönyözésen kívül (mert azt nem szeretnénk)? - kérdezte Magyar Józsefné debreceni olvasónk.
Kedves Olvasónk, ha már a fény útját nem zárhatjuk el visszafelé, akkor legalább a fény erősségét csökkentsük, s fénytereléssel akadályozzuk meg, hogy a lámpatestek közvetlenül bevilágítsanak az üveges ajtókon. Az éjszakai ki-be járkáláshoz elegendő egy irányfény is, amellyel csak a járófelületet világítjuk meg, s így senkinek nem űzi ki az álmot a szeméből. Erre egyik megoldás lehet, hogy a stukkóvilágításhoz alkalmazott ún. láncvilágítást futtatunk végig a falon térdmagasság alatt. Mivel az ajtók ? valószínűleg ? nagyon megszabdalják a falfelületet, így a slagszerű lámpatestet sűrűn el kell vágni, és az ajtó utáni szakaszokat új kötődobozból kell indítani. A láncszerű, folyamatos világítás helyett pontszerű fényeket adnak a lépcsővilágításhoz is alkalmazható LED-es világítótestek. Ezek be is süllyeszthetők akár a falburkolatba, akár közvetlenül a padlóba, mivel nem melegszenek fel és lépésállóak. Teljesítményük csupán 1 W, így még bekapcsolva felejtett állapotban sem terhelik meg tetemesebben a villanyszámlát. Fehér, sárga és kék színű változatuk is van. (Bővebb információ: Parador magyarországi képviselete ? Eventus Trade Kft., 1023 Budapest, Lajos u. 37., tel.: (1) 387-5226, (30) 336-0874, honlap: www.parador.hu)
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION