hirdetés



Fóliasátrat építeni egyszerű!

Kert-balkon

Fóliasátrat építeni egyszerű!

Egyre több kertben tűnik fel fóliasátor, amely mára az üvegházak költséghatékony alternatívája lett. Ráadásul nem csak a piacra termelhetünk benne zöldséget, gyümölcsöt: az otthoni étkezőasztalra is jól jön, ami megterem a fólia alatt. Lássuk, hogyan építhetjük meg saját magunk.

A műanyag fóliasátrat azért is szeretik sokan, mert a bonyolult vázas rúdszerkezetekből összeépített alkotmányokkal szemben félkör keresztmetszetű - vagy hasonló, egyszerűen összecsavarozható - rendszerrel kialakítható. Egyszerűségében rejlik a fő előnye, hiszen megspórolhatjuk az alapozást, nem kell megépíteni a költséges és bonyolult szerkezetet, és a nehéz, drága üvegeket is kiválthatjuk a fóliával – s ha az netán elszakad, pofonegyszerű kicserélni, hiszen csak rá van hajtva az íves vázra.

Az összeállítás menete

A készen kapható fóliasátrak vázszerkezete igen egyszerű, s. k. is összeállítható.

Általában többen kellünk a váz összeállításához, de viszonylag gyorsan haladhatunk.

A rudakat egyszerűen, metrikus csavarokkal, anyákkal és alátétekkel erősíthetjük össze.

Ez a váz bármelyik kiskertben elfér, de ellenőrizzük, nem szükséges-e hozzá építési engedély!

 

A kész fóliasátorban tetszésünk szerinti konyhakerti növényeket, netán gyümölcsöket termeszthetünk.

Natúr fényviszonyok

A fóliák általában jobban áteresztik a fényt, mint az üveg, pontosabban a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a természetes fényhez, mint az üveg alatt. Az átengedett hosszúhullámok miatt a levegő és a talaj erősebben felmelegszik, aminek következtében erős páraképződés indul meg a sátron belül. Ez a pára éjszaka a fólia belső felületén kicsapódik,  gátolva a hőveszteséget.

fóliasátor

A fólia alatt a fény a természeteshez hasonlít.


Többféle váz

Alapvetően háromféle vázszerkezet létezik: a fóliaalagút, a fóliás hajtatóágy és a nagyméretű fóliasátor. A fóliaalagút olyan kisméretű fóliasátor, ahol a sátor szélessége 50 és 150 cm között van, magassága 40-60 cm.
A fóliás hajtatóágy 2-3 méter széles, 70-80 centiméter magas fóliasátor, míg „valódi” fóliasátorról 1,8 méteres magasság felett beszélhetünk. A fóliasátor vázszerkezete erősebb is, mint a hajtatóágy vagy a fóliaalagút szerkezete, ennek a szerkezetnek már alapot illik készíteni.

A fóliasátor félkörív alakú is lehet.


Égtájak szerinti elhelyezés

A fóliasátrak leggyakoribb meghibásodási oka a szél okozta kár, ezért az egyhajós, alagút rendszerű fóliasátrakat kelet-nyugati irányban célszerű felépíteni. Amerikában a fóliasátrak mellé a mi hófogó kerítéseinkhez hasonló szerkezetet telepítenek, amely megtöri, megemeli a szelet, ezzel a fóliasátrak szélkára jelentősen enyhíthető. Ha a terület alakja, fekvése és az uralkodó szélirány nem indokol mást, a tömbösített fóliasátrakat az üvegházakhoz hasonlóan észak-déli irányba építik.

Építési engedély szükséges!

Figyelem! A fóliasátrak építése építésiengedély-köteles tevékenység, a hatályos jogszabályok szerint a telken megszorításokkal telepíthető. Mindenképpen tájékozódjunk a településünkön érvényes helyi szabályozásról!

Fóliaválasztás

A fóliák élettartama, fényáteresztő képessége, öregedése, szilárdsága, belső felületi kiképzése, csepegésállósága különböző, érdemes tehát a vásárláskor alaposan végiggondolni, hogy milyen célra, milyen távra tervezzük fóliasátrunk élettartamát. A kapható sátorfólia-fajtákról bővebben az Ötlet Mozaik június 29-én megjelenő számában írunk.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Öt barkácsötlet ültetéshez: a fóliasátortól a magaságyásig
Lassan ideje megtervezni tavaszi kerti teendőinket. Jól jönne a palántáknak egy fóliasátor? Esetleg egy mutatós fűszerkert építésén gondolkodsz? Gyere és inspirálódj velünk a következő ötletekből!


csináld magad
Üvegházak saját kezűleg
Az üvegházak, fóliasátrak minden hobbikertésznek jól jönnek, hiszen melegen tartják a növényeket, palántákat és páradús környezetet biztosítanak a fejlődésükhöz. Ha szeretsz barkácsolni, akár saját kezűleg is készíthetsz egyet: néhány régi ablakot vagy kiürült műanyagpalackot is felhasználhatsz hozzá. Íme egy kis inspiráció!


Kert-balkon
Fóliasátor helyett üvegház fillérekért
Jórészt használt vagy selejtanyagokból készítette Szépréti Zoltán Lovasberényben ezt a melegházat: az oldala maradék OSB-lap, az ablakait pedig selejt tévéüvegek alkotják. Az egész 2×3 méteres, mégis rengeteg zöldséget lehet benne termelni.


csináld magad
Készíts fóliasátrat egyszerűen
A fóliasátor minden kertművelőnek jól jöhet: a palánták számára garantálja a meleg, párás környezetet és megóvja őket az időjárás viszontagságaitól, például a kései fagyoktól. Szerencsére nem kell rá vagyonokat sem költeni, egyszerű alapanyagokból mi magunk is elkészíthetjük.  Mutatunk három verziót!




Kert-balkon

Mini kertgazdaság







hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság