Otthonunk hőszigetelése


Kedves Hajnalka! Nyeregtetős parasztházunk van. Mestergerendás fafödémünket szeretném gipszkartonnal burkolni, de az alkalmazandó üveggyapot hőszigetelést illetően ellentétes tanácsokat kaptam. A házhoz hozzáépített épületrészt (30 cm-es blokktéglafal) is szeretném külső hőszigeteléssel ellátni, kérdés, hogy milyennel. A fűtéssel kapcsolatos dilemmám pedig az, hogy a kb. 90 négyzetméternyi fűtött területet érdemes-e továbbra is parapetes konvektorral fűteni, vagy inkább központi fűtésre kellene átállni.

Előre is köszönöm,

Kovács Ferenc

Kedves Ferenc!
Leveléből sajnos nem derült ki, hogy miből készült a ház falazata, így csak tippelni tudom, hogy esetleg vályog. Ha így van, az kitűnő hőszigetelő képességű. Kellő hőszigetelést biztosít a hagyományos gerendás fafödém (feltételezhetően sártapasztással), és a fölötte lévő padlástér légtere is. Így elegendő lehet csupán az esztétikai gerendaborítás. Ha mégis úgy érzi, hogy szükséges a plusz hőszigetelés, akkor az üveggyapot jó választás. Nem ég, az üvegszálakat nem szeretik az élősködők, rágcsálók, így nem fognak benne megtelepedni. Megfelelő légrést azonban biztosítani kell a kiszellőzéshez.
 

A toldalék épületrész külső hőszigetelésénél arra kell ügyelni, hogy a hőátbocsátási tényezője hasonló legyen a régi falazatéhoz, így elkerülhető a hőhíd, ami nemcsak fűtési energiát pazarol, hanem a páralecsapódás miatt penészesedéshez is vezethet. Az utólagos hőszigetelő vakolatokat gyártó cégek, a régi és új falak pontos ismeretében (anyagminőség, vastagság) megfelelő technológiát és vakolatvastagságot tudnak ajánlani. (Bővebb információ: pl. Saint-Gobain Weber Terranova Építőanyagipari Kft., 2085 Pilivörösvár, Bécsi út külterület, tel.: (26) 567-640, honlap: www.weber-terranova.hu, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Kb. 45-50 m2 fűtött alapterület fölött már megéri központi fűtésre átállni. Persze nem elhanyagolhatók a fűtési szokások. A konvektoros fűtéssel rugalmasabban lehet követni a különböző helyiségek eltérő hőigényét, így takarékoskodni is könnyebb vele. Bár ez sokszor csalóka, mert ha hagyjuk kihűlni az éppen nem használt helyiséget, a lehűlő falak problémát okoznak a szomszédos helyiségek fűtésénél is. A központi fűtés nagyobb kényelmet, egyenletesebb hőfokot, nagyobb komfortérzetet biztosít, s a melegvízellátás is megoldható általa, de többe kerülhet. Ahhoz, hogy valóban megérje az átállás, javasoljuk, hogy a gondos épületgépészeti (hőtechnikai) tervezést ne spórolja el.
Minden jót,
Hajnalka
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Plusz szekrénypolcok s. k.
A kis alapterületű lakásban élőknek gyakran gondot okoz a ruhák, kabátok, cipők tárolása....
Modernizálja áruházait a Praktiker
Újragondolta üzletegységeinek működését a Praktiker: egységesítette áruházai szortimentjét,...
BabaMama Expo – hangolódjunk a családra!
Babakocsi kalandpark, pelenkatorta bemutató és idén először Apuka stand is vár a...
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek...
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát....
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION