Ötletes ökojelmezek


Mindössze egy kis gondolkodás szükséges, és környezettudatos lesz a farsang is.

A farsangi időszak a nyakunkon, és sokszor ugye ránk szakad a feladat, hogy szerezzünk jelmezt gyermekünknek, illetve természetesen magunknak. De ilyenkor is ügyelhetünk rá, hogy ökolábnyomunk kisebb legyen: egy alkalom kedvéért ne vásároljunk feleslegesen új jelmezt. A kiürült PET-palackokból, tejes és üdítős dobozokból vagy épp kartonból készült öltözékek nem csak a kifutón hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, de remek inspiráció az újrahasznosított jelmezek kitalálásához is. Íme, néhány egyszerű, pénztárcakímélő ötlet a Vaterától.

Parádés jelmezek papírból

Készítsük magunk a jelmezt! Az interneten ma már rengeteg sablont találunk, egyszerűbbeket és nehezebbeket is, mindenkinek a kézügyességéhez mérten. Hogy a környezetre figyeljünk, újrahasznosítható anyagokat is használhatunk az alkotásunkhoz. Például kartondobozból és pár színes papírból rengeteg jelmez készíthető. Lehet a gyerek dobókocka, robot, autóversenyző, mosógép vagy akár spongyabob is. Ha kislányunkat szereti a csajos megjelenést, akkor pedig egy kis ruhával, valamint kartonból kivágott és lefestett szárnyakkal csodaszép angyalkát vagy tündért varázsolhatunk belőle. Még ennél is egyszerűbb, ha lurkónk két megfelelő alakra vágott kartonlappal pirítósként toppan be a farsangi buliba. Ez a jelmez felnőtt kivitelben is könnyen megvalósítható, akár csak a popcorn vagy a pizzaszelet.

Palackba zárt inspiráció

Kiürült vizespalackokat is használhatunk, csak le kell festeni és csemeténk hátára kötni. Búvárszemüveggel, fekete testhez simuló harisnyával, pólóval és békalábbal kész is a búváröltözet. Más ruhákkal kombinálva a palackok máris tűzoltó-felszereléssé változnak, míg krepp lángcsóvákkal kiegészítve szuperhős jelmezzel örvendeztethetjük meg gyermekünket. Türelmesebb anyukák a zöld és kék színű üdítős palackokból halpikkelyeket is kivághatnak, így a kis hableány a tengerek és óceánok élővilágának megóvására is felhívhatja a figyelmet. A jelmez alja lehet egy régi póló vagy csőszoknya, a felső rész pedig fürdőruha, amit például nyaraláson gyűjtött kagylókkal dobhatunk fel.

Pár perces praktikák

Bár lufiból is számos ötletes jelmez készülhet, jellemzően több egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhat. Ha a gyerkőc mindenáron szőlőfürt, málna vagy áfonya szeretne lenni, akkor szerezzünk be környezetbarát, 100%-ban lebomló fajtát. Manapság a főzőműsorok mentén a séfek is nagy népszerűségnek örvendenek, ehhez elég fehér nadrágba és felsőbe bújni, egy kötény és séfsapka az összes kellék. Emellett a konyhából kaphat egy habverőt és egy tálat a kezébe a kicsi. Ha a viccesebb megjelenést szeretjük, akkor öltözhet gyermekünk, vagy akár mi magunk is zsákbamacskának. Ehhez sem kell más, csak egy vászonzsák, fekete felső, egy jó cicaarc festés és két fekete fülecske, amit a már meglévő hajpántra is ragaszthatunk. Ha arcfestés helyett maszkra vagy álarcra szavazunk, újrahasznosított papírból is készíthetjük.

Ha a profi a tuti
Ha szemünk fénye mindenképp kedvenc mesehősének ruháját szeretné magára ölteni és nem bízunk a kézügyességünkben, akkor sem kell megvenni az első helyen a műanyag kiegészítőkkel felszerelt drága maskarát. Kölcsönözhetünk, de érdemes szétnézni a Vaterán is, ahol rengeteg használt jelmezt találhatunk, különböző méretekben. Így évi egy alkalom miatt nem terheljük fölöslegesen a környezetet, jövőre pedig ugyanott túl is adhatunk rajta, és a befolyt összegből akár újabbat is vehetünk.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szép postaláda egyszerű elemekből
Kerítésoszlopba szerette volna elhelyezni a postaládát Magyar Szabolcs, de kereskedelmi...
Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal és...
Pergola és kerti asztal
Egy kerti parti akkor tökéletes, ha akad hozzá egy árnyas kiülő, ahol kényelmesen...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Garázskapu: szolgál és véd
Ma már egy garázskapunak amellett, hogy illeszkednie kell otthonunkhoz, számos kényelmi,...
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION