Gyepszőnyeg helyett építsünk látványkertet!


Egy ilyen kertrész persze azért is jó, mert nem kell füvet nyírni. Biztos azonban, hogy a látvány sokkal többünket motivál. Cikkünkben végigkísérjük készítésének menetét.

Ennek a kertrésznek a felújítása már régebben is foglalkoztatta Szunyog Bálintot Kemecsén, de idő hiányában egy ideig sem megtervezni, sem kivitelezni nem tudta. Aztán amint lehetősége adódott rá, belefogott. A végeredmény pedig szép átmenet a mediterrán kert, a japánkert és a zen kőkert között.

Favédőszer és fólia

A munka nagy részét egyedül végezte, de édesapja segítségére is számíthatott. Így történt az első lépésnél, a járdalapok lerakásánál is. Eredetileg beton volt ott, így már csak folyami homokot kellett alájuk rakni. A járdalapokat lerakták, majd a hézagokat kvarchomokkal töltötték föl. Ezt követte a tujasor előtti fű és a föld kivétele, majd a betonszegély lerakása. A fa járólapokat Bálint előzőleg favédő anyaggal kente le, majd le is festette. Ezeket padlódeszkára rakta, amelyeket fóliával tekert be, hogy víz kevésbé tegyen kárt bennük.

Geotextil helyett

A földet fátyolfóliával fedte le, két rétegben. Kicsit bizonytalan volt ugyan, hisz ez nem geotextília, viszont jónak bizonyult, a dudva egyáltalán nem tud áttörni rajta. A fólia lerakását a faszegély követte. Ezeket takarékosságból kettévágta, bár így – a kisebb méret miatt – könnyebb is volt lerakni. A fóliát a növények helyén kivágta és a földbe ültette az évelő növényeket. Az egészet kaviccsal borította. Később a falra is felkerült egy fából készült rács, amire majd egy lila akác fog felfutni. Dísznek készített egy fadobozt és egy fából készült japán kaput is.

Anyagszükséglet
- vörös színű járdalap, folyami- és kvarchomok, betonszegély, fa járólap, Supralux Xylamon impregnálószer, Sadolin Terrace kopásálló lazúr, csavarok, 10×5 cm-es padlódeszka, fólia, fátyolfólia, fa szegély, évelő növények, 4×1,5 cm-es léc, kavics

Szerszámszükséglet
- dekopírfűrész, ásó, gumikalapács

1. Először kertre néző ajtó előtti betonozott kilépőrészre kerültek homokba ágyazott beton járdalapok.

2. A kertrész a felújítás előtti sem volt csúf. Felújításakor előbb kivették a gyeptéglákat és némi földet.3. A tujákat nem bántották, az előttük húzott határvonalra viszont beton szegélyköveket raktak le.4. A favédőszerrel kezelt, majd festett járólapokat Bálint festett, majd fóliával betekert deszkákra rakta.5. A kert úgy szép, ha felszíne egy magasságban van. Bálint az ajtó előtti járólaphoz állította be a vízszintet.6. A faszegélyt takarékosságból kettévágta, de így – a kisebb méret miatt – könnyebb is volt lerakni.7. A fátyolfóliával borított kertben a növények is a helyükre kerültek: a fóliát Bálint a tövüknél kivágta.8. Végül a kertrész teljes felületét kétféle kaviccsal borította be. A japán kaput szintén Bálint készítette.9. Valamivel később egy falra szerelt rács is elkészült, amire egy lila akácot szándékoznak felfuttatni.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Szép postaláda egyszerű elemekből
Kerítésoszlopba szerette volna elhelyezni a postaládát Magyar Szabolcs, de kereskedelmi...
Mekkmestermunka
MekkmestermunkaKedves Hajnalka! Menteném a menthetőt, ami a burkoló "mester" keze...
Színpompás sziklakert
Amikor azt a szót halljuk, hogy sziklakert, azonnal valami bonyolult szerkezetű,...
Inspiráló színek a falakon
Inspiráló mély színek, egyedi struktúrák a falainkon és lakásfűtő falfesték a 2019/2020-as...
Guruló szánkó
Télen a gyerekek egyik kedvence a szánkózás, de az idei tél jó részében hó híján...
Kertészeti kiállítás és vásár
Szeptember 23-25. között, a Syma csarnokban lesz látható...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION