Variációk szélezetlen deszkára


Egyre több helyen tűnnek fel szélezetlen akácdeszkából készült kerítések, kapuk, hiszen a rusztikus hatás mellett abban is biztosak lehetünk, hogy strapabíró és időtálló lesz a szerkezet.

Ebből az anyagból azonban más tárgyak is készülhetnek. A régi, elhasználódott, fenyő lécekből készült kapu cseréje során, mivel hosszú távra tervezett, szélezetlen akácdeszkát választott Szabó László (Cece), strapabírása és rusztikus formája miatt. A leeső darabok adták a következő lehetőséget, hogy a teraszon még hiányzó bútordarabokat pótolja, a nappaliba pedig faliórát készítsen.

A deszkákat gyalulás után az adott kapu mérethez összeválogatta, ami nem könnyű feladat a mindenfelé görbülő formák miatt. A méretre vágás után lecsiszolta, majd lefestette őket időtálló lazúrfestékkel. Mivel hobbi szinten fafaragással is foglalkozik, hogy különlegessé tegye a bejáratot, a családi címerrel, valamint a Kossuth-címerrel és Erdély címerével díszítette.

 

A kiskapuk is kaptak "extrákat", az egyikre az illetéktelenek elriasztására szolgáló felirat került (képünkön), a másik postaládát és újságtartót kapott, a maradék deszkákból.

A leeső darabok kapóra jöttek, hogy a teraszra négy széket és egy asztalt összeállítson. Egy átlagos támlás székről vett méretek alapján leszabta az első mintadarab alkatrészeit, majd, mivel jónak bizonyultak, azokat használta sablonként a másik három ülőalkalmatossághoz. Egyszerűségre és a stabilitásra törekedett, ezért facsavarokkal rögzítette az elemeket. Az asztal is a klasszikus felépítésű, négyzet alakú keretre szerelt lábakkal, belső fém rögzítő idomokkal, a fedőlap deszkái pedig a keresztlécekre vannak alulról felcsavarozva. A székeket faragással díszítette.

Anyagszükséglet

- szélezetlen akácdeszka, facsavarok, Bondex lazúrfesték

Szerszámszükséglet

- kézi- és körfűrész, gyalu, csiszológép, véső, fúrócsavarozó, Dremel kézimaró

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Digitális vágódeszka
A vágódeszka a konyha alapfelszereltsége, na de milyen lesz a jövő high-tech vágódeszkája?...
Zsóri Hajnalka
LAKBERENDEZŐ
Fadugó a görcs helyére
Kedves Hajnalka! Egy melléképület ajtaját szeretnénk házilag felújítani. A belső...
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik...
Tedd meg most! Másokért, magadért!
Májusban a vérplazma adás duplán segítség. A Vascular Plazma országos plazmaferezis...
Iroda a lakásban
Ideális megoldás, ha van egy hely a lakásban, ahol dolgozni...
Magával ragadó TV-fal
A nappali kellemes, otthonos hangulatát nagyon könnyen lerombolhatja...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION