5+1 praktika a csodálatos kertért


Mára beért az eddigi megfeszített kerti munka: pompáznak a virágok, érnek a fűszernövények, a pázsit pedig gyönyörű.

Ez az idilli kép azonban a kánikulában pár nap alatt teljesen megváltozhat, ha nem megfelelő módon gondozzuk kertünket – vallják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az alábbi öt pontot betartva megelőzhetjük, hogy csodás kertünk kitikkadt tarlóvá változzon.

1. Víz, víz, víz


A kánikula ideje alatt különösen fontos, hogy növényeinket rendszeresen és bőségesen öntözzük. A locsolás során lényeges szempont az időzítés: a legalkalmasabbak a kora reggeli és az esti órák, amikor a perzselő nap nem tud sokként hatni a vízzel felfrissített növényeinkre. A nagy mennyiségű vizet a zöldségeskertünk is szeretni fogja, hiszen az itt növekvő zöldségek többnyire mélyebb, erősebb gyökérrendszerrel rendelkeznek.

2. Ne most akarjunk trágyázni
A legtöbb növény a kánikulában a hőterheléstől és a szárazságtól szenved, vitamin- vagy ásványi anyag-pótlásra ilyenkor semmi szükség nincs. Sőt, az aszályos időszakban végzett trágyázással akár ellenkező hatást is elérhetünk: ahelyett, hogy virágaink, cserjéink erőre kapnának, még inkább elgyengülnek, elsavasodnak. A trágyázást éppen ezért soroljuk a késő őszi kerti munkák közé, most csak bőséges vízzel gondoskodjunk növényeink igényeiről.

3. A metszés aranyszabálya
Az évelő és egynyári növények elszáradt szárait óvatosan metsszük vissza, hogy a növény többi része ismét növekedésnek indulhasson. Hasonlóképpen vágjuk vissza dús fűszernövényeinket is, ügyelve arra, hogy a tarlótól számított öt centiméteres szármagasságot meghagyjuk, így a metszést követő napokban, hetekben friss hajtásokkal ismét be tud indulni a fűszertermelés.

4. Mulcsok pótlása

Bizonyos növények rendkívül rosszul reagálnak az erős hőhatásra, gyökereiket éppen ezért mulccsal kell védeni. A szerves mulcsanyagok közé tartozik többek között a komposzt, a fűnyesedék, a szalma, vagy éppen a látványos és szép ágyást garantáló fenyőkéreg is. Ezek szerepe a kánikulában fokozódik, hiszen a növény tövénél egyfajta védőréteget képezve megakadályozzák, hogy a reggeli vagy az esti órákban kijuttatott víz a hő hatására egész egyszerűen elpárologjon. A mulcs tökéletesen elfedi a talajt, ezáltal biztosítja a hatékonyabb öntözést és a szebb virágágyást.

5. Esztétika és funkcionalitás
Mulcsozás előtt érdemes szegéllyel leválasztani az ágyásokat, így teremtve meg a természetes harmóniát és a leghatékonyabb növényvédelmet kertünkben. A szegélyek megakadályozzák az anyagok keveredését. Így marad a faháncs a virágok között, a kavics pedig a virágágyás vagy a gyalogút mellett. Kialakításuknál nagyon lényeges a megfelelő rögzítésük, és érdemes odafigyelni arra is, hogy a ház már meglévő anyagaival összhangban legyenek.

+1. Gazoljunk rendszeresen
A nagy meleget gyakran töri meg heves zápor, ami egyrészről megtépázhatja növényeinket, másrészről pedig felgyorsítja a gyomnövények növekedését, szaporodását. A gazok eltávolítása éppen ezért nemcsak szebbé teszi kertünket, hanem megelőzi azt is, hogy a teljesen haszontalan gyomnövényzet az értékes és hasznos növényzet elől vonjon el tápanyagokat, vizet vagy éppen fényt.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION