Erkélybútor raklapból


Barátai erkélyén látott raklapból szerelt bútort Somogyi Attila (Budapest).

Mivel a párja nagyon szeret az erkélyen lenni – vagy akár társasági életet élni –, Attila úgy döntött, hogy olyan ülőgarnitúrát készít a születésnapjára, amelyen pihenni, napozni és vendégeket fogadni egyaránt lehet. És ha már ülőgarnitúra, hát asztalt is készített hozzá.

Az első lépés a tervezési fázis volt. Megtervezte (megrajzolta) az ülőgarnitúra és az asztal metszetét és méreteit, majd ezek után kezdődött a tényleges munka. Az ülőgarnitúrát úgy alakította ki, hogy az alsó részére pakolni is lehessen, valamint kényelmes lábtartóként is szolgáljon. A falakra háttámlának OSB lapokat rögzített. Az asztalt úgy tervezte, majd készítette el, hogy a rekeszekbe a párja kedve szerint kedvenc vagy éppen a jövőben megszerezhető emléktárgyakat bepakolhassa. Ezért az asztal alján is OSB lap van, a tetején pedig olyan süllyesztett biztonsági üveg, ami levehető. A bútorokat ahol szükséges volt, Attila faglettel kezelte, majd csiszolta és több rétegben favédő lazúrral festette le. A szivacsokra olyan anyagot választott, ami passzol a lekezelt bútorok színéhez. Ezeket kiszabta és megvarrta – természetesen úgy, hogy a szivacsokról levehető és mosható legyen. Mindegyik bútor görgős és ezáltal könnyen mozdítható, amennyiben takarítani kell alattuk.

Attila közel 60 munkaórát dolgozott az ülőgarnitúrán és az asztalon, hogy elkészüljön a párja születésnapjára. Az ötlet lényege az volt, hogy olyan ajándékot kapjon, ami egyedi, értékálló és hasznos legyen számára. Talán mondanunk sem kell, az ajándék sikert aratott, és a bútor a párja kedvence lett!

A munka velejárója

Aki dolgozik, nehézségekkel is szembesül. Attila például már elkészítette az ülőgarnitúrát és az asztal alapját, ám mikor kirakta őket az erkélyre, kiderült, hogy az erkély nagyságához képest nem praktikus a méretezésük. Emiatt szét kellett szednie mindkettőt. Áttervezte őket és igazított a méreteiken, majd újra összeszerelte a bútorokat, így nyerték el végső formájukat.

Lépésről lépésre

1. A leggondosabb tervezés ellenére is kiderülhet, hogy túl szűk a tér.

 

2. Ilyenkor át kell méretezni és át kell építeni a bútort. Attila is ezt tette.

 

3. Az ülőgarnitúra alsó része nagy rakodótérként teljesít szolgálatot.

 

4. A falra OSB-lapok kerültek háttámlának, az asztal üvege levehető.

 

5. A szivacsok méretre készültek, az asztal belseje rekeszes kialakítású.

 

6. Attila gyakorlatias tervező: a szivacsok huzata levehető és mosható.

A kész mű.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION