hirdetés



Hangulatos bortároló

Ötletek

Hangulatos bortároló

Nem csak szépen felújította pincéjét Rajna János Budapesten, hanem háttérvilágítással ellátott bortároló polcokat is készített.

A pince a felújítás előtt homokaljzattal és tégla oldalfallal rendelkezett, amelyen több helyütt is beázás és salétrom-kicsapódás volt látható, a beton födém porlott, sok helyen kipergett belőle a sóder. János első lépésként a laza rétegeket eltávolította, letisztította, majd mélyalapozóval lekezelte az egészet. Ezután a födémet áthúzta betonjavítóval. A falaktól kb. 40 cm távolságra az aljzatot 15 cm-re kimélyítette és földnedves cementes homokkal kiszintezte. Erre, mint aljzatra kisméretű téglával leburkolta, a fugákat kitömte cementes homokkal és vízzel belocsolta, így biztosítva a megfelelő kötést.

Ezek után a korábban ládákban álló borospalackoknak készített állványt raklapból. A raklapok szétszedése, darabolása után az elemeket megcsiszolta, majd méretezte. Első lépésként a raklapok közepén elhelyezkedő 5×10 cm-es stafnifát hosszában félbevágta, így készítette el az 5×5 cm-es tartóoszlopokat. Ezekből 2-2 darab ad ki egy lábat, a toldást János hátul, ahol nem látszik, bútorvassal oldotta meg.

1. A deszkákból 3×2×80 cm-es darabokat vágott, ezek lettek a polcok hosszanti tartópillérei, amelyek majd ráülnek a 3×3×25 cm-es kereszttartókra, amelyeket csiszolás után a tartóoszlopokra rögzített.

 

2. A deszkákból 3×25 cm-es darabokat vágott úgy, hogy az oldalak levágásához a fűrészt 60 fokba állította, majd a deszkát forgatva olyan darabokat kapott, amelyeknek a felső oldala 2 cm-es, az alja 3 cm-es lett.

 

3. Ezek a darabok tartják a palackokat (a két szélső darabnak csak a belső oldala szögbe vágott). Kiosztásukat úgy automatizálta, hogy vágott egy deszkát, amely olyan széles mint a palackok, és azt használta távtartónak.

 

4. Az alsó és a fölső polcot nem rögzítve ráhelyezte a tartóoszlopokra, amelyeket függőlegesbe állított, majd L-vasakkal a falhoz rögzített, közbeiktatva egy 3 cm-es távtartót a későbbi villanyszerelés kábelezéséhez.

 

5. Ezek után a többi elkészült polcot is – alulról felfelé haladva – a stafnifa kereszttartóira helyezte, beragasztózta, majd pedig az élek találkozásában az első félig ferde darabon keresztül oda is csavarozta.

 

6. Végül a polcok hátsó élére színtelen burkolatú karácsonyfaizzót szerelt úgy, hogy a kábelek megfeszüljenek és ne látsszanak. A kapcsolójukat összekötötte a pincevilágítással, így a fali kapcsoló egyszerre irányítja mindkettőt.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Tíz izgalmas felhasználási módja a szolárlámpának
A szolárlámpák remekül mutatnak sorban beleszúrva a földbe a járda mellett, de ha egy kicsit kreatívak vagyunk, ennél is jobb megoldásokkal dobhatjuk fel kertünket. Mutatjuk, hogyan használhatjuk még fel ezeket az aprócska lámpákat.


Ötletek
Griffes lámpa
Lánya szobájába szeretett volna hangulatvilágítást Kurucz Bálint Veszprémben.


Ötletek
Beltéri csobogó hangulatvilágítással
Csobogó beépítésével oldotta meg Kinsztler Zoltán Kiskunhalason a télikert növényeinek párásítását, egyben az esti hangulatvilágítás lehetőségét is megteremtve.


Ötletek
Hangulatlámpák lufiból és fonalból
Gyönyörű és egyszerű lámpákat készíthetünk Tanai Gyöngyi (Budapest) leírását követve.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság