hirdetés



S osztályos ragasztók

Gép- és anyagújdonságok

S osztályos ragasztók

Képzelje el, hogy egy hűvös nyári éjszaka után elkezdi melegíteni a teraszát a reggeli napsütés! Először a burkolat melegszik fel, amitől elkezd szép lassan tágulni, de közben már melegszik a ragasztó és a szerkezeti beton is, amik szintén elkezdenek tágulni...

A feszültség, mely a teraszon keletkezik megoldható, áthidalható

Mit tehet a terasztulajdonos, ha nem szeretné, hogy a következő tavasszal a burkolatot le kelljen lapátolni a teraszáról!
 
Miért is kell egy ragasztónak rugalmasnak lennie?
 
Képzelje el, hogy egy hűvös nyári éjszaka után elkezdi melegíteni a teraszát a reggeli napsütés! Először a burkolat melegszik fel, amitől elkezd szép lassan tágulni, de közben már melegszik a ragasztó és a szerkezeti beton is, amik szintén elkezdenek tágulni...csakhogy különböző mértékben, amitől komoly feszültség keletkezik a ragasztóágyban. Na, itt lesz nagy szerepe a ragasztó rugalmasságának!
 
A tapadóerő nagy, nem akarja elengedni sem a lapot, sem az alatta lévő réteget, elszakadni sem akar, tehát levezeti a rugalmassága segítségével a keletkezett feszültségeket.
 
Ha nem lenne a rugalmasság, valahol elválna, vagy elszakadna a ragasztóágy, ami utat engedne a nedvességnek és a következő tavasszal már le is lehetne lapátolni a teraszunkról a járólapot.
 
 
Ahhoz, hogy a ragasztó gond nélkül nagyon sokáig működjön a burkolat rendszerben, két fő tulajdonságának kell nagyon jónak lennie. Az egyik a tapadóerő, ami ugye azért fontos, mert hozzá kell tapadnia az alapfelülethez és a burkolólaphoz. De ez a tapadás nem ér sokat megfelelő rugalmasság nélkül, hiszen egy burkolatot több-kevesebb hatás érhet, amitől feszültség keletkezik a szerkezetében. Ilyen hatás lehet pl. a hő mozgás vagy a mechanikai terhelésből adódó mozgás is.
 
Mit is jelent az S1 jelölés a burkolat ragasztókon?
 
MSZ EN 12004 számú szabvány vizsgálja a burkolatragasztók alakíthatóságát. 30-35 cm hosszú, 5 cm széles és 5 mm vastag mintadarabokat készítenek, amiket kötésidő kivárása után hajlító vizsgálatnak vetnek alá. A két végén alátámasztott és középen lefelé nyomott próbatestek károsodás nélküli lehajlását mérik, így kerülnek besorolásra. Ha 0-2,5 mm közötti a próbatest lehajlása akkor a szabvány merevnek nevezi, ha a lehajlás 2,5-5mm közötti akkor alakváltozásra képesnek, jelölése S1, és ha a lehajlás 5 mm feletti, akkor pedig nagy alakváltozásra képesnek, vagyis S2-esnek.
 
Ráadásul ezek a feszültségek szinte folyamatosan jelen vannak kisebb-nagyobb mértékben a burkolatban, gondoljunk csak a téli-nyári hőmérséklet különbségekre vagy egy hirtelen jött nyári zápor hűtő hatására.
 
A Mapei Kft.-nél arra törekszünk, hogy a termékeinkkel elkészített burkolat hosszú távon probléma nélkül működjön, ne okozzon fejfájást se a kivitelezőnek, se a tulajdonosnak, tehát közvetve hozzá járulunk ahhoz, hogy nyugodtabb, boldogabb életet élhessenek!
Ezért is készítünk nagy tapadóerejű és jó rugalmasságú burkolatragasztókból több félét is.
Ilyenkor szokták kérdezni a laikusok, hogy miért kell többféle, miért nem elég egy?
 
Természetesen azért, mert nagyon sok féle helyzet adódhat, különböző szempontokat kellhet még figyelembe venni, és mi ezekre is megoldást tudunk nyújtani!
 
Ilyen szempontok lehetnek a teljesség igénye nélkül pl. a burkolandó aljzat felületi egyenetlensége, a burkoló lap anyaga, mérete, minősége, színe, a burkolat várható terhelése, elhelyezkedése, súlya vagy akár az, hogy hálóban vagy kötésben lesz-e lerakva.
 
De nézzünk meg néhány konkrét példát:
Legyen egy déli fekvésű teraszunk, amit 30x30-as világos színű gres anyagú lappal szeretnénk leburkolni. Erre a feladatra tökéletesen megfelel a Keraflex S1 ragasztónk.
Ha viszont valamivel nagyobb méretű lapot szeretnénk erre a teraszra, ami kicsit domború vagy homorú, ezért nagyobb vastagságú ragasztóágyra van szükségünk akkor már a Keraflex Maxi S1 a megoldás. Közép vastag ágyazású, ráadásul csökkentett porterhelésű, tehát bekeveréskor a keletkező por 90%-a a keverő vödörben marad, megkímélve a felhasználót a por belégzésétől és a takarítás egy részétől!
 
 
De az is előfordulhat, hogy nagyon sietünk, még aznap ki is akarjuk fugázni a burkolatot, ez esetben a 2 órás kötésidejű Keraquick vagy a 3 órás Granirapid jöhet szóba.
Ha a burkoló lapunk anyaga valamilyen nedvességre kissé érzékeny természetes kő vagy agglomerát akkor a kristályos vízmegkötésű, kétkomponensű Granirapid-ot válasszuk, szürke vagy fehér színben, igazodva a burkolat színéhez.
 
Előfordulhat, hogy fontos a burkolat súlya vagy a sokadik emeletre kell felhordani az anyagot, olyankor jól jöhet egy könnyített súlyú ragasztó, az Ultralite S1.
15 kg-os kiszerelésű, de mégis 60%-al jobb kiadóságú, közép vastag ágyazású, csökkentett porkibocsátású a bekeverés során, és ezek mellett rendkívül környezetbarát, 30%-ban tartalmaz újrahasznosított alapanyagokat!
 
Használhatunk S1-es ragasztókat ezeken kívül padlófűtéses aljzaton, beltérben nagyobb méretű lapokhoz vagy üvegmozaikhoz, medencében kerámia vagy kerámiamozaik lapokhoz 400 cm2-es méretig.
 
Most már tudjuk, hogy nagyon széles az S1-es ragasztók felhasználásának a lehetősége, de ne felejtsük el a fent említett eseteknél sem a kötelező üregmentes ragasztóágyazat kialakítást, a megfelelő fugaszélességet és a szabványos dilatációs kiosztást!
Ha ezeket a szabályokat betartjuk, a technológiai időket kivárjuk és a környezeti feltételek is megfelelőek, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon is jól működő, problémamentes burkolatot készítünk, amire a kivitelező és a megrendelő is büszke lehet.
 
 
www.mapei.hu



hirdetés

EZT IS Ajánljuk
csináld magad
Kétfunkciójú kisasztal készítése könnyedén
Kanapé alá csúsztatható kiasztalként vagy akár éjjeliszekrényként is funkcionálhat a következő egyszerűen megvalósítható barkácsötlet.


Gép- és anyagújdonságok
Feladat és küldetés teljesítve a Mapei Tour de Zalakaroson
Résztvevői rekordot döntött június 21-én a MAPEI Tour de Zalakaros.


Hírek
A Heraklith, a Heratekta U zsalu és koszorú elemeinek előnyei
Az épületek koszorúi, áthidalói nélkülözhetetlen elemei épületeinknek. Kialakításuk a hagyományos módon több szakipart igénylő, rendkívül időigényes feladat.


Ötletek
Faburkolat a teraszon
A kidobni vagy eltüzelni szánt anyagokból sokszor gyönyörű dolgokat lehet létrehozni, csak értő szem, jó ötletek és némi munka szükséges hozzá.











hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság