Kopogó és lépéshang csillapítás


A többszintes középületekben és az emeletes, tetőtér-beépítéses lakóépületekben is kellemetlen hanghatásokhoz vezetnek a kopogó- és lépéshangok által okozott zajok. A legintenzívebben a hidegburkolattal ellátott helységek padlóin keletkeznek. Éljünk zajok nélkül!
A nem megfelelően hangszigetelt keletkezési helyükről, helységükből kiindulva az épületszerkezetek által elvezetődnek és olyan helyen is zavarnak minket, ahol nem is gondolnánk. Az elvezetett zajok a keletkezésük alatti helységekben pedig mindig hallhatók, de még a szomszédos vagy távolabbi helységben is erősen érzékelhetők a nem kívánt hanghatások.
 
A kopogó és lépéshangok ellen hagyományosan a födém betonszerkezetére közvetlenül fektetett lépésálló hangszigetelésre készített úsztatott aljzatokkal lehet védekezni. Azonban a hagyományos úsztatott aljzatok 10cm vagy ettől nagyobb rétegvastagságúak, és ennyivel is megnövelik az épület, építmény födémmagasságait.
 
A megnőtt födémvastagságok pedig akár azt is eredményezhetik, hogy a megvalósítható lakószintek száma lecsökken, az építménymagassági és egyéb beépíthetőségi előírások által megengedett lehetőségek kevésbé eredményesen kerülnek kihasználásra.
 
A hagyományos lépéshangszigetelés helyett alternatívaként használható és hatékonyabb megoldást jelent a Mapefonic System alkalmazása. A torinói Galileo Ferraris Institute által kiadott minősítés szerint a Mapefonic System 17,6 dB értékkel csökkenti a zajhatást, ha a zajszint index értéke standard behatás esetén 59,4 dB. Tehát az emberi fül számára jelentős mértékben csökkenti a hallható zajokat.
 
A kerámia, mű- vagy természetes kővel burkolható, és azok vastagságától függően néhány cm, azaz ténylegesen kis vastagságú lépéshangszigetelő rendszer beton vagy fafödémen, illetve régi kerámia, természetes kő, parketta burkolatú padlókon alkalmazható.
 
A Mapefonic System-et alkotó öt termék a következők szerint építendők be. A Mapefonic Strip öntapadó szalagot a padló széleihez és az oszlopok köré kell ragasztani. A Mapefonic Pad 11,5mm vastag, adalékszerrel töltött bitumenből készült, üvegszál erősítésű, a hátoldalon hangelnyelő kárpitszövet bevonatú akusztikus burkolólapokat a padlóra kell ragasztani Mapefonic Glue akrildiszperziós ragasztóval. Erre a kerámia burkolólapokat vagy a nedvességre nem érzékeny kő anyagokat Mapefonic Mortar gyorskötésű cementbázisú ragasztóval kell burkolni. A 2-20mm közötti fugák Mapefonic Grout, gyorskötésű és gyorsszáradású, fokozott terhelhetőségű- kivirágzásmentes, polimerekkel módosított fugázóhabarccsal töltendőek ki.
 
A lépéshang átvitel elkerülésére a lábazatot a körben elhelyezett Mapefonic Strip-re kell felhelyezni, majd a fugatömítő massza felhordása előtt a szalagokat szorosan az elülső élnél le kell vágni. Végül a hézagokat Mapesil AC-vel vagy Mapesil LM-mel lehet kitölteni.
 
Bővebb információ a www.mapei.hu weboldalon!
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Utólagos hangszigetelés
Szigetelje lakása hangszigetelését laminált tapétával....
Ha egy kis csendre vágyunk
Kedves Hajnalka, ikerházunk szomszéddal közös falát szeretném utólag hangszigetelni,...
Magaságyás raklapokból
Egy ilyen ágyásban az a jó, hogy megművelése során nem kell hajolgatni. Raklapból...
Fújható ásványgyapot szigetelés
A Knauf Insulation már forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen...
Hő- és hangszigetelés pisztolyhabbal
A Soudal legújabb fejlesztése a Soudafoam Gun! Az egykomponensű szerelő és tömítő...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION