Vajon létezik ideális fűnyírógép?


A fűnyíróválasztás aranyszabályai.

Ha fűnyíróvásárlásra szántuk magunkat, érdemes tudnunk, hogy manapság rengeteg opció közül választhatunk. Ezért vásárlás előtt célszerű átgondolni, milyen igényeink és elvárásaink vannak a géppel kapcsolatban. Ahhoz, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni, figyelembe kell vennünk többek között a kert méretét, adottságait és a domborzati viszonyokat. A STIHL szakértőinek összeállításából kiderül, mire kell figyelnünk, hogy időt, pénzt és energiát takaríthassunk meg.

Ha a méret a lényeg

A kertméret alapvetően meghatározza az alkalmazható technológiát és a fűnyíró típusát. Olyan helyeken, ahol a kert méretéből adódóan a teljesítmény elsődleges szerepet játszik, a legjobb választás egy benzinmotoros fűnyíró. „Egy ilyen géppel – mivel független az áramellátástól – nem lehet gond akkor sem, ha nagyobb füves területtel rendelkezünk, hiszen könnyedén mozoghatunk vele, ráadásul a nagy teljesítménynek köszönhetően hosszabb munkavégzésre is alkalmas.” – mondta a STIHL szakértője. Ha a terület nagysága meghaladja az 1200 m2-t, a benzines fűnyíró a legjobb döntés, amely kitűnő műszaki kialakításának köszönhetően gyors, hatékony és kényelmes fűnyírást eredményez nagy gyepfelületeken, lankás területeken és fás kertekben egyaránt.

Ha nem mindegy, hogy mikor és fontos, hogy könnyű legyen

Az elektromos fűnyírók használata esetén valamennyire megköti ugyan a kezünket a kábel hossza, cserébe szinte hangtalanul nyírhatjuk vele a füvet. Így kisebb a valószínűsége, hogy összetűzésbe kerülünk a szomszéddal, illetve az sem akadályozhat a kerti munka elvégzésében, ha kisgyermek van a családban, aki éppen a délutáni alvását tölti. Az elektromos fűnyírók jóval könnyebbek, emiatt hölgyek számára praktikus választásnak számítanak, ráadásul ezeknek a gépeknek kicsi a karbantartási és gondozási igényük is. Fontos szempont az is, hogy nem kell a benzin töltögetésével bajlódni, vagy éppen benzinkutat keresni, ha kiürült a kanna.

Ha korlátok nélkül akar dolgozni

Az akkumulátoros fűnyíró egyik legnagyobb előnye, hogy nem korlátozza használóját a szabad mozgásban. Az ilyen géppel felszabadultan nyírhatjuk a pázsitunkat anélkül, hogy figyelnünk kéne, nehogy elvágjuk a kábelt, illetve kis tömegének és könnyű irányíthatóságának köszönhetően a keskenyebb, nehezebben hozzáférhető helyeken is precíz munkát tudunk végezni vele. Plusz érv az akkumulátoros fűnyíró mellett, hogy környezetbarát és energiatakarékos, így ha ezt használjuk, még spórolhatunk is. „Az akkumulátor kapacitásától függően akár egy 600 m2-es füves területet is lenyírhatunk gond nélkül. Az elektromos társához hasonlóan az akkumulátoros fűnyírók is nagyon csendesen végzik a dolgukat, ugyanakkor teljesítményük a lítium-ionos akkumulátornak köszönhetően rendkívül erős.” – tette hozzá a STIHL szakembere.

Ha a kényelem az elsődleges

Az egyre jobban elterjedő robotfűnyírók az önműködés mellett számtalan kényelmi funkcióval rendelkeznek, mint például területi, dőlésszög-, ütközés- és emelésérzékelők, zónák kialakítása, fűnyírási időintervallum, napok, napszakok beállításának lehetősége. Akik tehát a modern technológiát szeretnék csúcsminőséggel ötvözni, azoknak a robotfűnyíró az ideális választás. A STIHL iMow robotfűnyírók 800-5000 m2-es, akár több területből álló gyepterületek önálló ápolására is alkalmasak, és bizonyos modellek már mobilalkalmazásból is elérhetők.

Plusz egy tipp a környezetért

Ha nem szeretnénk fűnyírás után további kertápolási teendőket és rendezetten szeretnénk tartani a kertünket, ajánlott fűgyűjtő kosaras verziót választani. Ennek segítségével nemcsak makulátlan rendet hagyunk magunk után munka közben, de csökkenthetjük a pollenszóródást, illetve a kavicsfelverődések által okozott sérülések esélyét is.  Ha környezettudatosabban szeretnénk élni és fontos számunkra az újrahasznosítás, választhatunk mulcsozó fűnyírógépet is, ami számos előnnyel rendelkezik. „A fűnyíró nem a kosárba gyűjti a levágott füvet, hanem a gépen belüli légkeverés révén azt újra aprítják a speciális mulcsozó kések, és ebből egyrészt természetes zöldtrágya képződik, másrészt ez a mulcs visszatartja a nedvességet a gyepnek, a tápanyagok lassan és egyenletesen oldódnak ki a talajba. Így nincs szükség műtrágyára, ezáltal pénzt spórolhatunk, valamint a környezetünket is védjük.” – javasolják a STIHL szakértői.


Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Dinamikus Gardena fűnyíró
Rendesen tapossuk már a fűnyírók szezonját, de még...
Védekezés a növényi kártevők ellen
A növényi kártevők kiírtásánál nem a vegyszerek, mérgek segítségével történő kipusztítás,...
Mulcsozó fűnyírás
A környezetkímélő kertgondozás? Takarékos gazdálkodás a vízzel, a gyomirtók mellőzése?...
Fűnyíró-teszt
A fűnyírók az utóbbi időben sokirányú fejlődést...
Díjnyertes fűnyíróolló
?A sikeres termék egyszerű és őszinte; ha valaki azt mondja rá, hogy ?jé, erre akár...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION