hirdetés



Fűrészlánc-élezési kisokos

Gép- és anyagújdonságok

Fűrészlánc-élezési kisokos

A fűrészlánc élezése nem bonyolult, de néhány alapvető fogást el kell hozzá sajátítani.

A „stihl fűrész” kifejezés olyannyira fogalommá vált a köznyelvben, hogy sokszor egyként emlegetik a láncfűrészekkel. A technológiai újításoknak köszönhetően mára már benzintoros, elektromos és akkumulátoros láncfűrészek széles palettáját gyártja a világhírű német cég. A Stihl kiemelkedő fontosságot tulajdonít a biztonságnak, a biztonságos munkatechnikának, éppen ezért szakértőik segítségével bemutatják a helyes láncélezési technikákat.
Láncfűrésszel rendszeresen dolgozók tudják, hogy akkor van jól élezve a lánc, ha saját magát húzza be a fába. Ha a fűrészt nyomni kell, akkor a lánc életlen, túlterheli a gépet, extrém esetben pedig égeti a fát, a láncot és a vezetőlemezt is. Főleg elektromos gépek esetében lényeges az előbbiekre figyelni. A motoros fűrész egyszerűen lefullad, ha túlterheljük, az elektromosnak viszont szélsőséges esetben leéghet a motorja is.

Mit csináljak, ha rosszul vág a láncfűrészem?

Élezze meg a láncot kézi módszerrel, amelyhez a legegyszerűbb fűrészlánc élező a kézi reszelő kör keresztmetszettel, a fűrészfogaknak megfelelő átmérővel. Ideális a helyszíni, gyors élezésre, valamint az élek frissítésére. „Kézi élezésről lévén szó, a dolog némi ügyességet, és persze gyakorlatot kíván, hogy az élezést mindig azonos szögben végezzük, a metszőszöget ne változtassuk” – ismertetik a szakértők, majd folytatják, „kézi reszelésnél a reszelősablon használata biztosítja a helyes élezést, de minden egyes gyalufogon található jelzés mely mutatja a helyes élezési szöget”.

Hogyan élezzünk fűrészláncot?

1. lépés: Rögzítsük a fűrészláncot!  

Ha kézzel élezzük, a fűrészlánc nyugodtan fent maradhat a láncfűrész vezetőlemezén. Rögzítsük a fékkel a láncot, hogy ne tudjon elmozdulni a láncvezetőn. Magát a láncfűrészt is érdemes az asztalon fixálni, hogy mind a két kezünk szabad legyen élezés közben.

2. lépés: Válasszuk ki a megfelelő átmérőjű körreszelőt!

Fontos a láncreszelő átmérőjének helyes megválasztása, valamint a szakértők szerint érdemes egy reszelősablont vásárolni, amivel nagyon gyorsan el lehet sajátítani a fűrészlánc élezést, ugyanis megkönnyíti a reszelő helyes pozícióban tartását. (A mellékelt táblázat segít a helyes körreszelőméret kiválasztásában.)

3. lépés: Reszeljük meg a gyalufog élét!

Álljunk úgy a láncfűrész mögé, mint amikor vágunk vele. A reszelőt csak kifelé, előre tolva és közben negyed fordulatot pörgetve reszeljük a gyalufogat, közben tartsuk be a szögeket. A reszelési szög betartása fontos dolog. Az egyik szög a vízszintes 30 fok, a másik a láncvezető lapjához képest 90 fok. Ebben az állásban csak kifelé élezzünk. Ha sablont használunk, azon megtaláljuk a segédvonalat, ami segít a megfelelő szögben tartásban. Visszafelé ne reszeljünk, csak előre egy irányban.

4. lépés: Reszeljük le a magassághatárolót!

A vágóél előtti kiemelkedés a vágószem magassághatárolója. Ezt reszeljük le egy laposreszelővel úgy, hogy a fűrészlánc vágószemén lévő vágóél legmagasabb pontja 0,6-0,7 mm közti értéken legyen alacsonyabb. Ha közel egy magasságban van vele, hiába éles a fűrészlánc, nem vág, ha nagyon nagy a különbség, fokozottan megterheli a fűrészlánc szegecseit, valamint magát a fűrészt is.

A kézi láncélezés nem ördöngösség, ha betartjuk a fűrészláncunkhoz írt élezési paramétereket és a fenti szakértői lépéseket, akkor tökéletesen vágó fűrészlánc lesz az eredmény. Minden harmadik kézi láncélezés után érdemes a láncot géppel hivatalos szakkereskedésben megéleztetni, mert az megadja azokat a szögeket, amelyeket utána a kézi élezésnél ismét lehet vezetőnek használni.

A Stihl profi tippje:

A Stihl a vágószerkezetek karbantartásához mindenki számára a megfelelő szerszámot kínálja. Az alkalomszerű felhasználóknak a „kettő az egyben” vagy az FF 1 reszelővezető a hozzáillő kör keresztmetszetű reszelővel jelenti a megfelelő választást. Az élezésnél a jó eredmény eléréséhez két dolog fontos: mindig a legrövidebb foggal kell kezdeni, valamint folyamatosan figyelni kell az élezési szögre. Az élezés után minden fognak egyenlő hosszúságúnak kell lennie, mert csak így lesz pontos a vágás.
stihl.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ingyenesen biztosít szájmaszkot építőipari szakembereknek a Mapei Kft.
A szakemberek 60%-a nem visel szájmaszkot, a vállalat március végén végzett online felmérése szerint.


Gép- és anyagújdonságok
3 funkció egyetlen készülékben
A Bosch egyik legújabb fejlesztésű szerszámgépe egyszerre három funkcióra képes. Fúrókalapács, fúrógép és csavarozó. A Bosch Uneo 14,4 Voltos Li-Ion akkus technológiával van szerelve, ami csak még kézenfekvőbbé teszi, hogy ezt a szerszámgépet válasszuk!


Gép- és anyagújdonságok
Ágaprító- és szecskázógépeket teszteltek
Mit kezdjünk kertünkben a lehullott száraz levelekkel, levágott ágakkal, darabosabb kerti zöldhulladékkal? Égetni egyértelműen nem ajánlott, elszállíttatni is csak kisebb darabokban lehet az ágakat. Miközben a jó minőségű komposzt vagy mulcs sok pénzbe kerül. Itt jöhet be a képbe egy jó minőségű aprító- vagy szecskázógép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most a kiskertekben leginkább használatos elektromos aprító- és szecskázógépeket tesztelte.


csináld magad
Ahol élmény ücsörögni: három saját kezűleg épített pergola
Végre megérkezett a tavasz, de a szabadban töltött idő csak úgy tökéletes, ha kertünkben van egy kellemes, árnyas kiülő, ahol lehet enni-inni, beszélgetni. Cikkünkben most három saját készítésű pergolát mutatunk inspirációként!






Gép- és anyagújdonságok

Kalapács szemle




Otthon-bútor

Bútorok a fürdőbe

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság