Önnél van parlagfű?


Kertes házban él? Akár 15 milliós büntetésre is számíthat, ha elmulasztja a parlagfűirtást.

Az Andreas Stihl Kft. évek óta harcol a parlagfű térnyerése ellen – így kívánják felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a gyomnövény irtása nem csak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is.
Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Ráadásul az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása kedvezett a növény szaporodásának, így annak ellenére, hogy a hivatalos parlagfű-szezon csak augusztusban kezdődik, már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

– Sokan azt hiszik, azzal, hogy kitépnek egy-két szál parlagfüvet már megtették a maguk dolgát és hátradőlhetnek. Ez azonban nem így van" – mutat rá Bakon Gábor, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetője, majd hozzáteszi: jogszabályban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget akkor, amikor saját környezetünket megtisztítjuk a súlyosan allergizáló növénytől.
A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény ugyanis egyértelműen rögzíti. Ennek értelmében a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóság eljárást indíthat ellene, ami akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.
– Kiemelten fontos a lakosság hozzáállása, nekünk, nagyvállalatoknak pedig az élen kell járnunk mind a figyelemfelhívásban, mind az irtásban. Csak biztatni tudjuk a piac többi szereplőjét is, hogy álljanak mellénk, küzdjünk közösen a parlagfű ellen és segítsük hozzá a nyugodt, egészséges nyárhoz az allergiában szenvedő társainkat is – húzta alá Bakon Gábor.

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, amit kézi erővel és gépi segítséggel is végezhetünk. A Stihl termékkínálatában megtalálható eszközök ergonomikus kialakításuknak, erejüknek és kiváló minőségüknek köszönhetően pillanatok alatt elvégzik a gyomnövény kiirtását.


Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Rovarűző praktikák
Időről időre felbukkannak a házban, lakásban az apró rovarok, amelyek kárt okoznak...
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat,...
Idén április elején lesz a CONSTRUMA
Az idei évben egészen korán, április 3-7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO...
Az év színe 2019.
A Dulux festékmárka gyártója, az AkzoNobel immár 16. éve dolgozza ki az adott évre...
Juhász István a sportfavágás bajnoka
Izgalmas versenyen Juhász István nyerte a 2018-as STIHL Timbersports Magyar Nemzeti...
Élmény így a fűnyírás
Gyors, könnyű, kényelmesen használható, akkumulátorral működik, környezetbarát, csendes,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION