Ablakfólia


Napfény, hőség s a már unalomig ismételgetett káros napsugarak ellen sokféleképpen védekezhetünk, így például az egyre népszerűbb ablakra ragasztható fóliákkal. Nemcsak a családi ház ablakain ? főleg a tetőtérben ? nyújt jó szolgálatot, de autók üvegein is. Egyes fóliák díszítenek, s védelmet is nyújtanak.

Magyarországon körülbelül a hetvenes-nyolcvanas évektől használják a fóliákat, azóta minőségükben, élettartamukban folyamatosan javulnak. Az UV-szűrős fóliák mellett többek közt biztonsági, hő-, fény- és belátásvédő, valamint kifakulás elleni védőfóliák léteznek, amelyek épületüvegekre és autókra is használhatók.
A fóliákat általában szakemberek teszik fel, mert a ragasztáshoz pontos munka, s bizonyos esetekben (például az autófóliázásnál) különleges szerszámok szükségesek. A fóliákat az ügyesebbek saját maguk is felrakhatják, ez azonban nagyon figyelmes munkavégzést igényel.

UV-stop fóliával

A Nap égető, erős sugárzásától, a kellemetlen, elviselhetetlen felmelegedéstől és egyéb negatív hatásoktól az üvegre ragasztott megfelelő minőségű fólia is védelmet ad. A fólia elnyeli, illetve visszatükrözi az égető-ártalmas sugarakat, s a helyiség is hűvösebb lesz. Az elektronikai berendezéseket, így a számítógépeket is tönkreteheti az erős napsugárzás. A fólia nyáron az elviselhetetlenné váló meleget kifelé, télen a helyiség belső melegét befelé tükrözi vissza, ezáltal energiát is takaríthatunk meg vele. UV-szűrős fóliák mind a lakás, mind az autó üvegeire ragaszthatók.
További előny, hogy az esetleg rendelkezésre álló klímaberendezéseket a fóliák megkímélik az állandó használattól, mert kevesebb hő jut a térbe. Ezáltal energiát is spórolhatunk.

TIPP

Az UV-szűrős fóliák közt egy újabb fejlesztésű képes a káros sugarak 99,9 %-t kiszűrni. A színtelen UV Shield fólia azokat a 320-400 nm közé es? káros UV-A sugarakat (felelős a barnulásért, bőrrák egyik okozója) is elnyeli, amelyeket az üveg átereszt. Az UV-A sugarak alkotják a földet érő UV-sugárzás nagy részét, az UV-B (bőrön gyulladást, öregedést, rosszindulatú daganatot is okozhat) sugarakat az ózonréteg csak részben szűri ki, s elsősorban a szemet károsítja.
Sokan azért nem kívánják fóliáztatni autójuk üvegeit, mert azt túl sötétnek tartják. Az UV Shield a látható fény 78%-át átengedi. Az UV-szűrős fólia tehát jól hasznosítható személygépjárművekben is.

Kukkolók ellen

A belátás ellen védő fóliákat értelemszerűen olyan helyeken használják, ahol nem szeretnék, hogy illetéktelenek bekukucskáljanak az autó, a lakás, a ház ablakain. Ezen fóliák is el vannak látva UV-szűrővel. Van tükrös változat is, ez egy univerzális fólia, amely a belátás, a hő ellen is véd, sőt, a vastagabb hatékony az ultrahangos lehallgatás ellen is. A fólia tisztítása megegyezik a hagyományos üvegével, ráadásul ? más árnyékolástechnikai eszközökkel ellentétben ? javítást-karbantartást nem igényel.

Dekorációs fólia a kreatívaknak

A belső térelválasztó fóliák egyes fajtái olyanok, mint a homokfúvott üveg: közelről átlátni rajtuk, messzebbről viszont nem. Elsősorban olyan helyeken alkalmazhatók, ahol a belső tereket üvegfalakkal, lapokkal osztották fel. Többféle színben, alakzatban kaphatók. Ezekből képeket, illetve egyedi alakzatokat is készíthetünk, mindez csak fantázia és kézügyesség kérdése.

A fóliákat akár saját kezűleg is fel lehet tenni, de nagyon ügyelni kell a felhelyezésnél, mert ha egyszer már a fólia az üvegre került, csak úgy távolíthatjuk el, hogy többé nem hasznosítható. A munkát lehúzó- és kinyomószerszámok segítik, amellyel a buborékot, illetve a vizet lehet eltávolítani a fólia alól. Az első lehúzáshoz elég bármilyen vízlehúzó, a másodikhoz viszont szilikonos felületű kinyomó kell.
A teljes száradási idő huszonnyolctól negyven napig terjed, attól függően, hogy milyen fóliát használunk. A száradási idő alatt ne nagyon nyúljunk az üveghez, illetve a fóliához, nehogy elmozduljon. A biztonsági fóliák már néhány óra után védelmet nyújtanak, de a teljes száradáshoz ezek esetében is több idő szükséges.


1. Az üveget először hagyományos ablaktisztítóval mossuk le. Az egyenetlenségeket (festékpöttyöket) is gondosan kaparjuk le.
2. A fólia szabásánál először kb. 1-1 cm-es ráhagyásokkal dolgozzunk, hogy a szabást megkönnyítsük.
3. Ez után vágjuk pontosan méretre a fóliát vágókéssel, majd vegyük le az ablakról.


4. A teljesen tiszta üveget vízzel permetezzük be. A vízbe tegyünk kis lúgosító anyagot (pl. sampont), így könnyebb lesz a fólia elhelyezése.
5. Húzzuk le a fólia hátoldaláról a védőréteget, és a fóliát is permetezzük le vízzel.
6. Helyezzük a fóliát az üvegre, igazítsuk el. A vizet a keretek felé egy műanyaglappal toljuk ki, majd nedvszívó papírral a vizet itassuk fel.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Mini kertgazdaság
Szeretjük a növényeket, de nincs hatalmas birtokunk, kertünk? Itt a megoldás. Készítsünk...
Kétszínű dekortál
Nagyon tetszettek édesanyjának a hasonló, egyetlen lemezből kivágott tálak, ezért...
Pajkos póni
Feleségével beszélgetve jutott arra az elhatározásra Werstroh János (Pécs), hogy...
Fóliasátrat építeni egyszerű!
Egyre több kertben tűnik fel fóliasátor, amely mára az üvegházak költséghatékony...
Az otthonodban ne a víz legyen az úr!
A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION