hirdetés



Így építse fel álmai CSOK-os otthonát

Gép- és anyagújdonságok

Így építse fel álmai CSOK-os otthonát

A családok számára nagy segítséget jelent otthonuk felépítéséhez a 10 millió forintos CSOK-támogatás és a hozzá igényelhető 15 millió forintos támogatott hitel. De...

...ahhoz, hogy kulcsrakész állapotba kerüljön az ingatlan, számos további finanszírozással és kivitelezéssel kapcsolatos kihívással kell szembenézniük. A legtöbben egy merőben idegen terepre tévednek akkor, amikor építkezni kezdenek. Sokan úgy érzik, a hiteligénylések, a kedvezményes áfák és az építőanyagok között el is vesznének, ha nem lenne mellettük olyan szakértői segítség, amelyhez bármikor fordulhatnak kérdéseikkel. Az újHÁZ Centrum szakértői éppen ezért úgy döntöttek: összeállításukban bemutatják, hogyan kell tökéletesen felkészülni anyagi szempontból egy újépítésű ingatlan felépítésére, egészen az építési telek kiválasztásától az utolsó ecsetvonásig.

Finanszírozási terv nélkül nem érdemes belevágni
- Ahhoz, hogy a családok ki tudják használni a családpolitikai támogatásokat és az építésösztönző kormányzati csomagokat, szükséges, hogy a CSOK összege mellett önerővel rendelkezzenek - magyarázzák az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint az első lépés mindig a finanszírozási terv elkészítése kell legyen, amelyhez aztán a kivitelezési ütemtervet is igazítani kell.

A finanszírozási tervben rendkívül fontos rögzíteni, hogy mekkora keretből gazdálkodhat a család. Ahhoz ugyanis, hogy egy háromgyerekes família számára egy legalább 90 négyzetméteres ingatlan felépüljön, nem lesz elegendő a 10+15 milliós támogatás, így számukra önerőre, vagy piaci hitelre is szükség van. Ráadásul az energetikai rendelkezések miatt a 2020-ban átadott ingatlanok esetében már közel nulla százalékos energiaigénynek is meg kell valósulnia, így a hőszigetelésre és az okos-építőanyagok választására érdemes nagyobb összegeket elkülöníteni.

A generálkivitelezők szerepe

- Amennyiben generálkivitelezőt bíznak meg a munkálatokkal, úgy elesnek az adó-visszatérítés támogatás lehetőségétől. Abban az esetben azonban, ha nem egy kézben összpontosulnak a munkálatok, számolni kell plusz költségekkel és elhúzódó munkafolyamatokkal is. Ráadásul ügyelni kell azonban arra, hogy a CSOK-rendelet rögzíti: a kivitelező nem lehet közeli családtag - mutatnak rá az építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjai. Hozzáteszik: véleményük szerint a finanszírozási tervben az építési terület árán és a kulcsrakész beruházás teljes összegén felül plusz tíz százalék tartalékra is szükség van ahhoz, hogy az álomotthon valóban el is készüljön.
A szakértők szerint azonban semmiképpen sem szabad úgy telket vásárolni, hogy annak állapotáról, körülményeiről nem egyeztettünk a kivitelezővel. Egy rossz fekvésű, vagy nem megfelelő adottságokkal rendelkező telek ugyanis jelentősen meg tudja növelni a beruházás végösszegét. Tekintettel arra, hogy a CSOK telekvásárlásra nem fordítható, így azt mindenképpen a családoknak önerőből, vagy piaci hitelből kell fedezniük, hogy aztán az egyszerűsített bejelentést követően megkezdhessék a kivitelezési munkálatokat.
- A CSOK, a kedvezményes hitel és az Áfa folyósítása nem egyösszegben, hanem szakaszosan történik, így a kivitelezési munkálatoknak mindenképpen összhangban kell lenniük az összegek beérkezésével - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői, hozzátéve: a teljes önerőt fel kell a családnak használnia az építkezés megkezdésekor ahhoz, hogy a bank műszaki ellenőre kiállítson egy igazolást és megkezdjék a folyósítást.



Így működik a gyakorlatban
Egy egyszerű példával élve, ha a családnak az új ingatlanuk felépítéséhez 30 millió forintra van szüksége, akkor a 10+15millió forintos CSOK mellett szintén 5 millió forint önerő kell a kivitelezéshez.
- Ezt az önerőt tehát a telekvásárlásba kell fordítaniuk, majd amennyiben marad még pénzük, meg kell kezdeniük az építési munkálatokat addig, míg a teljes önerő el nem fogy. Ezt követően tudják csak elkezdeni a CSOK nyújtotta anyagi erőforrásokat az otthonukba fordítani - magyarázzák az újHÁZ Centrum szakértők.
- Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a CSOK utolsó összegét a családnak a használatba vételi engedély bemutatásakor folyósítják, tehát fontos, hogy az utolsó kivitelezési munkálatokra a családnak ismét legyen anyagi erőforrása - teszik hozzá, mely a korábban már említett 10 százalékos tartalékból képezhető.



Az újHÁZ Centrumról
Az újHÁZ Centrum egy teljes mértékben magyar tulajdonú, országos építőanyag-kereskedelmi hálózat, központja a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn található. A társaságot 1997-ben öt győri építőanyag-kereskedő alapította. 2005 óta zártkörű részvénytársaságként működik. Az újHÁZ Centrum országos hálózata több mint 90 telephelyet foglal magába, amelyeken mintegy 1900 főt foglalkoztat és széles választékát kínálja minden építőanyagnak, ami egy építkezéshez, felújításhoz szükséges. A vállalat 2018-as árbevétele 60,6 milliárd forint volt, amelyből közel 18 milliárd a Budapest környéki régióból származik. További információ:

www.ujhazcentrum.hu




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ilyen hatással lesz a CSOK az építőiparra
Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője bemutatta az építőanyag kereskedelmi hálózat Őszi Trendriportját, amely CSOK lendületben az építőipar! címmel jelent meg.


Hírek
Megérkezett a nagy hideg: még most sem késő szigetelni
Megérkezett a valódi, farkasordító hideg Magyarországra, reggelente már akár mínusz 10-15 fokot is mutathat a hőmérő. Ennek ellenére azonban még mindig időben vagyunk, ha otthonunk megfelelő szigeteléséről gondoskodnánk, hiszen létezik egy új hőszigetelési technológia, amelynek köszönhetően egynapos munkával felkészíthetjük házunkat a zord téli időjárásra és a meleg nyarakra egyaránt. A megfelelő szigeteléssel otthonunk energiafelhasználásán is rengeteget spórolhatunk.


Hírek
Hosszútávon rosszabb helyzetbe kerülhetnek az elektromos árammal és gázzal fűtők
Átfogó szemléletformálásra van szükség a lakosság körében az energiahatékonyságot illetően, hiába szólnak érvek ugyanis az elektromos és gázfűtés mellett, hosszú távon valójában mindkettő komoly anyagi terhet róhat a családokra.


Ötletek
Könnyebben jön a CSOK jövőre
Többek számára válik elérhetővé a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a módosítások révén. A könnyítés azonban kockázatot is hordoz.










Gép- és anyagújdonságok

Fordulatot ígér az új CSOK

hirdetés





Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság